Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

 

A szülés, születés hete – A kórházban és otthon

 

 

A legtöbbünkre újdonsült szülőként akkor szakad rá a valóság, amikor az újszülött babát hazahozzuk a kórházból. Az előző napokban még orvosok és nővérek védőhálójában voltunk – most viszont, hogy magunkra maradtunk, valószínűleg ráébredünk, milyen keveset tudunk az újszülött gondozásáról.

 

Azért mégsem vagyunk kizárólag magunkra utalva, hiszen a kórházból hazatérve néhány napon belül meglátogat bennünket gyermekorvosunk és védőnőnk is, (az első időszakban a védőnő heti rendszerességgel) akire bátran ráönthetjük kérdéseiket, állni fogja a sarat.

 

A védőnő megvizsgálja a babát: megméri a súlyát, megnézi a köldökcsonkját, bőrének színéből megállapítja, nincs-e sárgasága és megméri a hőmérsékletét. Minden kérdésre válaszol, és mindenben segít, amiben tud (pl. a szoptatással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókban).

A kórházban a baba már megkapta a BCG-oltást, és elvégeztek bizonyos kötelező vizsgálatokat is. Vért vettek a sarkából. Ez azért szükséges, mert a vérmintából az ún. Guthrie-teszttel ki tudják szűrni a fenilketonúria (PKU) nevű súlyos anyagcserezavart, továbbá a pajzsmirigy-elégtelenséget (hypothyreosis), a pajzsmirigy csökkent hormontermelését is. Mindkét rendellenesség azonnal kezelhető, ám ha későn ismerik fel, vagy nem kezelik őket, az súlyos fejlődési problémákhoz vezet. (Egyes országokban hatóságok más vizsgálatokat is előírnak, pl. a cisztás fibrózis szűrését.) Fontos, hogy a babát már az első héten a házi gyermekorvos is tetőtől talpig megvizsgálja. A kórházban a baba kap egy ún. „Gyermekegészségügyi kiskönyv”-et, amelynek a hazaadást követő (első) csecsemőkori vizsgálatra vonatkozó rovatát a házi gyermekorvosnak kell kitöltenie.

A védőnő a következő hat hétben hetente eljön, de természetesen bármikor telefonon is kereshetjük, így egy percig sem fogjuk úgy érezni, hogy magunkra maradtunk.

Természetes, hogy ezen a héten aggodalmak tucatjai merülnek fel, ezért a legapróbbnak vélt problémával is nyugodtan hívjuk fel a gyermekorvost vagy a védőnőt.

 

ALVÁS

Kisbabánk napi teljes alvásszükséglete kb. 16–20 óra, alvási ritmusa még szabálytalan, hiszen ki kell pihennie még a születés fáradalmait.

Akár 10 órát is alhat egyfolytában anélkül, hogy tejet akarna vagy tisztába kellene tenni.

Hamarosan azonban az éjszakák valószínűleg már egészen másként telnek, mivel a babának ekkorra feltámad az étvágya, így sűrűn enni akar. 24 órán át felváltva szunyókálnak és esznek ilyenkor a kicsik, nem téve különbséget nappal és éjszaka között. A rendszertelen alvás ezen a héten teljesen normális, ezért ne is gondoljunk alvási ritmusra. Saját kimerültségünk ezen a héten szintén érthető, azt jelenti, hogy kielégítjük a baba igényeit :-).

 

SÍRÁS

A naponta sírással töltött órák száma általában 1–3, de egyes babáknál akár a 12 órát is elérheti. A hét elején viszont az újszülött még alig sír és szinte állandóan alszik - a természet így ad esélyt a mamának és a babának, hogy kipihenjék a szülés-születés fáradalmait.

 

Szoptatás

A szoptatás előnyeinek listája végtelen. A szoptatott babák kevésbé érzékenyek a légúti fertőzésekre, a gyomor- és bélhurutra, az allergia különböző formáira és a cukorbetegségre, mint a cumisüvegből tápláltak. Nagyobb esélyük van a magasabb IQ-ra, és idősebb korukban kisebb valószínűséggel lesznek szívbetegek.

A szoptatás további előnye, hogy az anyuka ettől naponta 200 kalóriával többet éget el, így könnyebben leadja a terhesség alatt felszedett kilókat, továbbá csökken a mellrák kockázata is, a baba pelenkái pedig nem lesznek olyan kellemetlen szagúak, mint a tápszerrel táplált csecsemőké.

 

Szoptatási fortélyok:

Ha úgy tűnik, hogy a baba „elvesztette” a mellbimbót

Csiklandozzuk meg az arcát, hogy kiváltsuk a kereső reflexet, mert az újszülöttek gyakran rossz irányban kutatnak a mellbimbó után. Kézzel is kipréselhetünk egy kis tejet, hogy a pici megérezze az illatát.

A baba nem „harap rá”

Bár a szoptatás természetes dolog, jelentős ügyességet igényel, hogy segíteni tudjunk a babának abban, hogy szorosan „ráharapjon” a mellbimbóra. Miután ez sikerült neki, hosszú, nyugodt kortyokban fogja nyelni a tejet, és ha jóllakott, valószínűleg a mellen fog elaludni.

Egy kis gyakorlással minden babát megtaníthatunk a „ráharapásra” – kisujjunkat a szájába dugva kicsit ingereljük a szájpadlását. Ettől nagyra nyitja a száját eléggé ahhoz, hogy ügyesen és helyesen, anya számára fájdalommentesen szopizhasson.

Eleget szopizik?

Ha a baba súlya gyarapszik, evés után láthatóan boldog és álmos, továbbá naponta kb. 8 nyolc pisis pelenkát cserélünk le, akkor szinte biztosan jól eszik, és elegendő tejet kap – aggodalomra semmi ok.

Nem kell megijednünk attól sem, ha a baba az első 10 napban születési súlyának maximum 10 százalékát elveszíti, majd újból hízásnak indul – különösen akkor, ha anyatejjel tápláljuk.

Ennek egyik oka az, hogy egyelőre nem tud megfelelően táplálkozni, a másik pedig, hogy a veséje még nem elég fejlett, ezért nagymennyiségű, igen híg vizeletet termel.

Ha a baba időre született, akkor ez nem probléma, mert a szervezete elegendő zsírt és folyadékot raktározott el az első időszak átvészeléséhez, a koraszülött babákat pedig szinte biztosan ki sem engedik a kórházból, amíg a súlyuk növekedni nem kezd.

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Szerezzünk be egy babahordozót

A kórházból autón távozva már megfelelő babahordozóban vagy merev falú, autóba rögzíthető mózeskosárban kell hazavinnünk a babát, ezért ezt idejében szerezzük be, és tanuljuk meg a helyes rögzítését. Az újszülöttek számára tervezett hordozókat menetiránynak háttal kell elhelyezni. Legbiztonságosabb helye a hátsó ülésen van.

Ha mégis előre tesszük, akkor a légzsákokat ki kell kapcsolni, vagy ki kell szereltetni. Az ütközéskor kinyíló légzsák halálos sérülést is okozhat, ezért ha nem tudjuk kikapcsolni, akkor ne tegyük a babát az első ülésre!

A legtöbb babaülés az autóban lévő biztonsági övvel rögzíthető, ami még akkor is megenged egy kis mozgást, ha az ülést megfelelően rögzítettük. Ám sok újabb autótípusban már az Isofix nevű új rendszer van, amely korszerűbb és biztonságosabb, mivel a hordozó így közvetlenül az autó vázához kapcsolódik, ezért minden lazaságot kiküszöböl.

Bármilyen ülést veszünk, az a lényeg, hogy tudjuk, hogyan kell azt használni, a megfelelő biztonság érdekében.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat