Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

1. hét –Babával otthon

1. rész

 

A kórházból való hazatérés izgalma elmúlt, és eljött az ideje, hogy elkezdjük az első hetet, amit a most már egyhetes babával kettesben töltünk.

Bátorítson bennünket a tudat, hogy még mindig rengeteg segítség áll rendelkezésünkre. A védőnővel továbbra is kapcsolatban maradunk, és a szülész-, illetve a gyermekorvoshoz is bármikor fordulhatunk. A szülés utáni kontrollra csak a hatodik héten kerül sor, de addig is habozás nélkül forduljunk hozzájuk kérdéseinkkel: örülnek, ha megnyugtathatnak bennünket, szükség esetén pedig beutalnak valamilyen szakorvoshoz.

Ezen a héten valószínűleg először próbálunk meg a babával kimozdulni otthonról (természetesen ez az nagy mértékben az időjárástól is függ). Igyekezzünk közvetlenül etetés után elindulni, mert így a baba teli pocakkal igazán jót fog aludni a friss levegőn.

 

ALVÁS

Babánk napi teljes alvásszükséglete kb. 16–20 óra, alvási ritmusa még nincs. Továbbra sincs tisztában a nappal és az éjszaka fogalmával, de aggodalomra semmi ok - néhány héten belül minden újszülött kialakítja saját nappali-éjszakai ritmusát.

Annyit azonban tehetünk, hogy ezt a folyamatot az alábbiak betartásával egyszerűbbé tehetjük a pici számára:

  • az éjszakai etetéseknél ne legyen erős fény a szobában (elég egy éjjeli lámpa)
  • ne beszéljünk hozzá hangosan (ne aggódj, hogy „barátságtalan” vagy, a babát illatod és érintésed megnyugtatja, és persze a tej is, amit elfogyaszt)
  • hogy megtanítsuk rá, mikor van nappal, ne tompítsuk a környező zajokat: nyugodtan kapcsoljuk be a TV-t, a mosógépet és a telefont. Hasznos, ha a baba megszokja, hogy egy bizonyos szintű „alapzajban” alszik, mert így később nem kell lábujjhegyen járkálnunk körülötte.

 

 

 

A bölcsőhalál veszélyének csökkentése

Alváshoz fektessük a babát megtámasztva kissé az oldalára

Bár megfigyelhetjük, hogy a baba kényelmesebben érzi magát és könnyebben megnyugszik hason fekve, de ne hagyjuk, hogy ezt megszokja, mert biztonságosabb, ha még a nappali kis szunyókálások idején is, ha kissé oldalt, vagy inkább hanyatt fekve alszik.

Ne dohányozzunk

A bölcsőhalál legfőbb kockázati tényezője a dohányzás, 2 okból is. Újra és újra bizonyítást nyer a tény, hogy azoknak a kismamáknak a gyermekei közt, akik várandósságuk alatt dohányoztak, 90%-kal (!) magasabb a bölcsőhalál aránya, mint a nem dohányzó kismamák babáinál.

A belélegzett dohányfüst azonban a már megszületett kicsiket is veszélyezteti, mivel rontja az ébredési reakciókat!

Éppen ezért Ne engedjük, hogy otthonunkban bárki dohányozzon, és tartsuk távol a babát mindenhol a cigarettafüsttől. Ha valamelyik szülő dohányzik, azt csak odakint tegye, a füstös ruhaneműket pedig ne tartsuk a hálószobában, vagy a babához közel.

Szoptatás

Vizsgálatok kimutatták, hogy a szoptatott babáknál háromszor kisebb a bölcsőhalál veszélye, mint a cumisüvegből tápláltaknál. Ennek senki sem tudja az okát, de az egyik elmélet szerint így az anyuka és a baba között erősebb kapcsolat alakul ki. 

Tartsuk hűvösen a babát

A bölcsőhalál egyik ismert oka a túlmelegedés, ezért ne öltöztessük túl a babát, és ne bugyoláljuk be sok takaróba, csak annyira, hogy ne fázzon.

Ennek ellenőrzése a baba tarkóján történhet, ha ott izzad, akkor melege van, ha hűvös a tarkója, akkor fázik, ha megfelelő hőmérsékletű, akkor pedig a pici is jó érzi magát. A kezecskék, lábacskák és a kicsi orra ettől még lehet hűvös vagy hideg is, mivel a perifériás keringés még nem tökéletes ilyen pici korban. Ez nagyjából a gyermekek 2 éves korára válik tökéletessé, addigra viszont már bőven tudni fogjuk, hogy milyen jelek utalnak saját gyermekünknél az alul- vagy túlöltözöttségre.

Alapszabály!

Az újszülöttnek kettő (ez lehet egy plusz réteg ruha és egy kis takaró), a kisbabának pedig egy réteggel többre van szüksége, mint nekünk, hogy jól érezze magát.

 

SÍRÁS

Teljesen normális dolog, ha a baba ezen a héten már egy kicsit többet sír, hiszen számára ez a kommunikáció legegyértelműbb eszköze. Legtöbb esetben, ilyenkor még csak találgatjuk, hogy vajon mi lehet az, ami miatt kisbabánk sír. Az, hogy egy anya ösztönösen érzi, mi a baja gyermekének, nem feltétlenül az első pillanattól igaz, sőt. Sokszor az aggodalom, a tévedéstől való félelem teljes mértékben elnyomja a belső hangot.

Hamarosan azonban már nem csak a sírás mikéntjéből lesz egyértelmű, hogy mikor mire van szüksége a kicsinek, hanem azt is ezer közül megismerjük, melyik is a mi kisbababánk hangja.

Hogy mennyit sír egy baba, az nagyon eltérő lehet. Természetesen megpróbálkozhatunk az etetéssel, büfiztetéssel, ringatással és tisztába tevéssel – ám ha semmi nem segít, tanácsos megmutatni a babát a gyermekorvosnak vagy a védőnőnek, akik ki tudják szűrni, ha esetleg egészségügyi probléma áll a háttérben.

Tipp:

Ha nagyon kimerültek vagyunk, akkor akár az is előfordulhat, hogy a mi feszültségünket veszi át kisbabánk és emiatt sír.

Ha nincs semmilyen betegség a rengeteg sírás mögött, akkor a babázásban jártasabb rokonok és barátok néha felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújthatnak azzal, ha kis időre átveszik Tőlünk a babát. Ne érezzük magunkat rossz anyának attól sem, ha baba esetleg azonnal abbahagyja a sírást, amint valaki más veszi fel. Ne feledjük, hogy a többieket érzelmileg kevésbé érinti a dolog, és nem olyan kialvatlanok, mint mi.

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat