Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

1. hét –Babával otthon

2. rész

 

Szoptatás

 

Nagyon sok nő azért hagyja abba a szoptatást ekkor, mert nincs elég teje vagy kisebesedtek a mellbimbói. Hihetetlenül nyomasztó, ha éhes, visító újszülöttünk tejet követel, mégis érdemes kitartani, mert ha egyszer belejön az ember lánya a szoptatásba, sokkal könnyebbnek és kényelmesebbnek fogja találni, mint a cumisüveg használatát: így bárhol és bármikor azonnal megetethetjük a babát, aki így az anyatej összes előnyét is élvezheti.

 

Kisebesedett, berepedezett mellbimbók

Ha minden szoptatáskor megőrülsz a fájdalomtól, jusson eszedbe, ezzel nem vagy egyedül – a berepedezett mellbimbó a szoptatás kezdetén rendkívül gyakori – még akkor is, ha a legtöbb fórum azt sugallja, hogy a szoptatás, ha helyesen csináljuk, nem jár fájdalommal!

 Érthető, hogy nagyon sok nő emiatt legszívesebben feladná, de vannak bizonyos megoldások, amelyek átsegítenek a következő néhány napon, amíg a gyógyulás megtörténik. Ez hihetetlenül gyorsan megy végbe, akár egyik szoptatástól a másikig is képes nagymértékben regenerálódni a bőr, ha megfelelő készítményeket használunk. Mindenkinek más válik be, de leginkább a Garmastan és a Lansinoh kenőcsök ismertek – ezek egyikét sem kell szoptatás előtt külön letörölni. Magát a szoptatást pedig semmiképpen nem éri meg feladni, hiszen semmivel sem pótolható az az immunvédelem, amit kisbabánknak így egy életre adhatunk – kb. 2 hét múlva tökéletesen megy minden!

A mellbimbó kisebesedésének legvalószínűbb oka egyébként az, hogy a baba nem veszi szájába megfelelő módon a mellet, ezért ügyeljünk arra, hogy nagyra nyissa a száját, és ajkai az egész bimbóudvart átfogják. Ha erős fájdalmat érzünk, a szopizást úgy szakíthatjuk meg, ha ujjunkat a baba szájába csúsztatjuk, a helyes szájtartás érdekében pedig picit megérintjük a szájpadlását – így megfelelően nagyra nyitja majd a pici száját.

Megfelelő ráharapásnál már kisebb a fájdalom, így ha lehet, még akkor se hagyjuk abba szoptatást, ha a mellbimbó előzőleg kisebesedett és berepedezett, különben csökkenhet vagy elapadhat a tej. Szélsőséges helyzetben – pl. vérző mellbimbó esetén - néhány napig adhatunk lefejt tejet a babának (persze csak abban az esetben, ha abba nem került vér vagy korábban került lefejésre és mélyhűtőben került tárolásra az ilyen esetekre), de minél hamarabb térünk vissza a szoptatáshoz, annál jobb.

 

Van elegendő tej?

A nők néha azt hiszik, hogy nincs elég tejük, pedig ez valójában tévedés. Ha a baba súlya gyarapszik, továbbá rengeteg nedves és piszkos pelenkát termel, akkor nincs okunk az aggodalomra, mert elegendő tej van, és nem szükséges mennyiségét fejéssel „méregetni”.

Ám ha ez sem megnyugtató és a baba az etetések után inkább nyűgös, mint nyugodt, akkor próbáljuk meg szoptatás után lefejni a tejet.

 

A tej termelődésének fokozására a következőket tehetjük:

 

 

 

  • Minden nappali szoptatás után folytassuk a fejést - kb. egy hét után tapasztalható, hogy gyorsan nő a tej termelődése. A lefejt tejet akkor érdemes odaadni a babának, ha súlya nem gyarapszik a kellő ütemben. Ez ügyben kérhetünk tanácsot a védőnőtől is.

 

  • Fontos, hogy a baba akkor szopizhasson, amikor ő igényli, hagyjuk addig szopni, ameddig akar.

 

  • Fontos az anya saját folyadékpótlása, egyébként csökkenhet a tej termelődése; igyunk naponta legalább három liter vizet.

 

  • A dohányzás csökkenti a tej termelődését, így ezt teljes mértékben ki kell zárni! A dohányzás amellett, hogy rontja a baba ébredési reflexeit, a „belövellési” reflexre is kihat, amely etetési időben vagy a baba sírásakor kiváltja a tej megindulását.

 

  • A stressz kerülése, a rendszeres étkezés, valamint a meleg fürdő vagy zuhany szintén kedvező a tej termelődése szempontjából. Ezért iktassunk be napirendünkbe egy kis lazítást, amikor csak fekszünk az ágyon a babával, és akkor szoptatjuk meg, amikor ő akarja.

 

  • NE SÜRGESSÜK A BABÁT EVÉS KÖZBEN!

 

Ha a baba láthatóan húzza az időt, és az etetés vége felé már csak elvétve szopik, az azt jelenti, hogy eddig a hígabb, szomjoltó „előtejet” itta, és most jutott el az „utótejig”, amely dúsabb és laktatóbb. Ezért amikor látszólag csökkenti a szopás ütemét, ne siessünk a szoptatás befejezésével. Ha elég lesz Neki, majd Ő abbahagyja.

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

 

Szerezzünk be légzésfigyelőt

 

Ha eddig még nem tettük meg, nem csak a baba biztonsága, de saját megnyugtatásunk érdekében is érdemes beszerezni egy légzésfigyelőt. Ez a készülék valóban életet menthet, arról nem is beszélve, hogy kellően időben jelez (20 mp) ahhoz, hogy esetleges légzéskimaradás esetén a kicsi agya ne szenvedjen károsodást a fellépő oxigénhiány miatt.

Ha soha nem fog jelezni (kívánom, hogy így legyen), mert minden a legnagyobb rendben, akkor is megnyugvást adhat, hogy bárhol is vagyunk a lakásban (hordozható szülői egységgel akár a kertben is) kisbabánk a legnagyobb biztonságban lehet. 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat