Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Apa és az oxtitocin

 

Az oxitocin az a hormon, mely gondolatainkban jószerivel csak a szülés beindulásával kapcsolatban kerül előtérbe.

Pedig nem csak hatása, hanem feladatai is jóval szerteágazóbbak annál, hogy csupán az anyaméh összehúzódásait írhassuk számlájára – főleg, mivel a férfiak szervezetében is jelen van!

Hatalmas jelentőséggel bír a szülői viselkedést, a szülők egységét tekintve. De vajon hogyan?

 

 Egy baba születésénél, bár kisebb gondunk is nagyobbnak tűnik ennél, hihetetlenül fontos, hogy ne egy baba, egy anya és egy apa legyen a végeredmény – hanem egy Család- egy egység szülessen meg.

Hogy ennek lehetősége hormonálisan kódolva van bennünk, azt mi sem bizonyítja jobban, mint egy, az oxitocin jelenlétét és mértékét az apa szervezetében megfigyelő vizsgálat.

Eszerint ugyanis hiába szabadul fel szülés és szoptatás során az oxitocin nagy mértékben – ezek hatására tehát jóval magasabb szintűnek kellene lennie az anyuka, mint a hasonló eseményeken át nem eső édesapa szervezetében -, mégis az apukáknál a kisbaba születése után 6 héttel és 6 hónappal mérve, szülés és szoptatás nélkül is azonos oxitocin szint volt mérhető, mint az édesanya szervezetében.

 

Hogyan lehetséges ez? Mivel az oxitocin az a hormon, mely az érzelmi kötődésért is felelős egyben, azt is mondhatjuk akár, hogy a természet szinte gondoskodik arról, hogy a család, család legyen, azaz, mindkét szülő azonos mértékben kötődjön érzelmileg a gyermekhez.

 

Később, amikor már a szülők tanítóivá is válnak pici gyermeküknek, az apukák oxitocin szintjét az emeli meg, ha felfedezésre bátoríthatja babáját, a baba tőle tanul – tehát újra az ősi, kódolt szerepben, a túlélésre nevelésben vesz részt az Apa.

Mivel a férfiak „vadászösztöne” is azon alapszik, hogy minél jobb anyát, helyet találjanak utódaiknak és az utódok minél több tulajdonságukat vigyék tovább – mondhatni, a családi örökséget -  szinte természetes, hogy az Apukák akkor érzik magukat elemükben, amikor saját tudásukat adhatják át.

 

 

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat