Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Nagyszülő – a segítő kéz, a család lelke

 

Míg meg nem születik első babánk, nem is foglalkozunk azzal a gondolattal, hogy szüleinktől milyen távolságra éljünk. Mindegy, hiszen önállóak vagyunk, kapcsolatot tartani, ünnepekre hazautazni pedig bárhonnan tudunk.

 

Hogy mit is jelent egy segítő kéz a baba mellett,

- amikor a kórházból hazaérve pár hétig nincs a főzésre gondod;

- amikor apa dolgozik és úgy érzed, egyedül nem bírod, mert kicsúsztak a kezedből a dolgok;

- ha nagyon kell egy óra, amikor csak alszol egy jót, vagy sétáltok egyet pároddal;

- ha szeretnétek elmenni valahová és olyan valakire van szükség, akiben megbízol;

- ha több gyermek esetén az egyikkel rohanni kell, a másikat pedig hirtelen rábízni Valakire;

- ha…

- ha…

Olyankor eszedbe jut, milyen jó lenne, ha a közelben lenne nagymama, nagypapa – aki percek alatt ott tud lenni, ha baj van, akire számíthatsz, ha segítség kell, aki ott van, ha egy pici szabadidőre van szükség…

Vagy csak tanácsra – hiszen Ő ezt már mind-mind átélte.

Még, ha úgy is gondolod időnként, hogy a nagyszülők kissé elavultabb nevelési elveket vallanak, érdemes beszélgetni ezekről Velük – nagyon érdekes látni, mekkorát változott a világ. És persze az is előfordulhat, hogy a „régi” értékek közül most, hogy már szülővé lettél, egészen más színben látsz párat.

A nagyszülők is sok újdonságra csodálkoznak rá, mindenképpen fontos beszélgetni arról, hogy Te milyen irányvonalak mentén képzeled a gyermeknevelést. Főleg akkor lényeges ez, ha időnként Ők vigyáznak majd gyermekedre. Valószínűleg lesznek olyan dolgok, melyekben nem feltétlenül értetek egyet és lesznek olyanok is, melyekkel kapcsolatban belátja valamelyik fél, igen, tévedtem.

Érthető természetesen az is, ha hattól tartasz, hogy a nagyszülők mindenbe „bele akarnak szólni”. A legjobb módszer az, ha megelőzve minden konfliktust, Ti magatok kéritek meg Őket, hogy vegyenek részt unokájuk születése után az életetekben – de engedjék, hogy magatok fedezzétek fel saját utatokat.

Az előre tisztázott körülmények a családi béke megteremtői lehetnek. Még akkor is, ha időnként elhangzik egy „nem akarok beleszólni, de…” kezdetű mondat. Hiszen van választási lehetőségetek – elfogadhatjátok, de el is vethetitek.

Akármennyire is úgy érzitek, hogy saját szüleitek, még az „őskorban” éltek meg mindent, rengeteg dolog van, amiben ők vagy saját nagyszüleitek (szerencsés vagy, ha még kérdezhetsz Tőlük) természetükből fakadóan olyan összetartó erőt jelentenek a család számára, ami nélkülük nem létezne.

Összetartói a nagy családi eseményeknek, ismerői gyermekkorotok történeteinek, s olyan dolgokra, hasonlóságokra tudnak rávilágítani saját gyermeketek és köztetek, amire nem is gondolnátok, hogy örökölhető.

És persze nem utolsó sorban, abból, hogy milyen viszonyotok van saját szüleitekkel, gyermekeitek rengeteget fognak tanulni.

Ha olyan kapcsolatot sikerül tartanotok, amilyet majd Te is kívánsz magatoknak, mikor nagyszülőkké lesztek, szinte biztos, hogy a minta követésre talál.

Mert gyermekeitek olyanok, mint a tükör – önmagatokat láthatjátok Bennük.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat