Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Felkészülés s szülésre

 

Történjen bármilyen módon, természetes úton vagy császármetszéssel – úgy lesz jó, ahogy történik - az a Te és Kisbabád útja. Ha tested változását lelkileg is képes vagy követni és felkészülni arra, hogy 9 hónap után el tudd engedni gyermeked; s ha párod felkészült arra, hogy 9 hónapnyi várakozás után végre minden eddiginél közelebb kerüljön hozzá kisbabátok – akkor a legtöbbet tudjátok adni mindketten Neki. Önmagatokat.

Természetes szülés

Ha kisbabád nem far vagy harántfekvéses, nem aránytalanul nagy hozzád képest, neked nem volt korábban medencetörésed, nem vagy erősen rövidlátó és a várandósság komplikációktól mentesen zajlott, akkor minden körülmény adott, hogy gyermeked a természet, azaz tested jelzéseinek útmutatásával jöjjön világra. Hiszen a fájdalom hatására veszel mélyebben vagy sűrűbben levegőt és végzel toló mozdulatokat. A fájdalom segít ösztönösen érezni, mit kell tenned.

Ha a fájdalomtól tartva döntenél császármetszés mellett, tudnod kell, hogy annak gyógyulása jóval hosszabb és fájdalmasabb is, mintha természetes úton hoznád világra gyermeked.

Gondolj csak bele – amellett, hogy tested szülésre van kódolva, a fájdalomnak egy olyan fajtáját élheted meg, mely segítségedre van, az életet jelenti. Szükséges eszköz csupán, mellyel kisbabád jelzi, mikor tudsz számára segítséget nyújtani a születésben – légzéssel, hogy több oxigént adhass neki, vagy tolással, őt magát a világra segíteni.

Ha a vajúdás időszakára pedig nem fájdalommal töltött hosszú órákként, hanem a testi és lelki elengedés idejeként tekintesz, megtapasztalhatod, neked mennyi ideig tart ez. Lehet hosszú vagy rövid folyamat, amikor látszólag semmi sem történik. Tested és lelked azonban pontosan tudja, a fájdalmakkal pedig meg is mutatja, mikor állsz készen.

Császármetszés

Minden olyan helyzetben, amikor a baba és az édesanya egészsége veszélyben van, az orvos dönthet úgy, hogy császármetszésre van szükség.

És minden olyan helyzetben, amikor előre látható, hogy a szülés során komplikáció léphet fel, az orvos javasolhatja, illetve dönthet mellette – mindig a baba és az édesanya érdekeit szem előtt tartava.

 

Okok :

Far- vagy harántfekvés

Mindkettő olyan helyzet, melyben a baba és az édesanya élete is veszélybe kerülhet. Orvosoddal egyeztetve természetesen dönthetsz amellett, hogy megpróbálja kézzel, helyes irányba fordítani babádat, de ez nem veszélytelen.

Aránytalanul nagy baba

Az utolsó pár hónap döntő tényező ebben a kérdésben, hiszen babád súlya ebben az időszakban növekszik leginkább. Ha alkatodhoz képest kisbabád túl nagy, nehezére eshet vagy akár képtelen is lehet átjutni a szülőcsatornán.

Medencetörés

Ha korábban volt medencetörésed, nem biztos, hogy a tágulás szakaszban képes lesz a két medencecsont megfelelően eltávolodni egymástól, így kisbabádnak nem lesz elegendő helye ahhoz, hogy átférjen a szülőcsatornán.

Szemészeti probléma

A kitolások alkalmával olyan megerőltetés érheti a szemet, ami  negatívan befolyásolhatja állapotát. Ha volt korábban szemműtéted vagy látásoddal komolyabb probléma van, mindenképpen kérd ki szemész orvosod véleményét, akár írásos szakvéleményét is.

Komplikáció a várandósság alatt

Attól függően, hogy milyen jellegű komplikációról van szó, az orvos dönthet a császármetszés szükségességéről  (vérzés, fájásgyengeség, nem megfelelő tágulás, stb.)

Pszichikai alkalmatlanság, szorongás

Ha pszichésen nem megfelelően felkészült az édesanya vagy a várható események nagyfokú stresszes szorongást idéznek elő, melyek hatására úgy érzi nem képes megszülni gyermekét, akkor nem is fogja tudni ezt megtenni természetes úton.

Pontosan emiatt nagyon fontos, hogy ne maradjon nyitott kérdés és a legkisebb kételyt is eloszlathassa benned akár az orvos, akár a szülésznő, védőnő, bába vagy dula a szülés napjára.

A császármetszéssel történő szülés is szülés és nem jelenti azt, hogy képtelen lennél rá. Csupán annyit jelent, hogy felelősen döntve, a kockázatokat mérlegelve választottál. Ha így történik, akkor így is kell történnie.

 

Csak bízz magadban és kisbabádban!

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat