Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Bababőrönd regisztráció

17. hét

Babád fejlődése

Zsírlerakódás megkezdődik bőre alatt, így bőre mire megszületik, mér nem lesz szörnyen ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi - ne félj ,kárt  nem tehet benne :-). Arcmimikája már van, így 3D, 4D ultrahang vizsgálatok alkalmával, ha szerencsétek van, már elkaphattok egy-egy grimaszt.

Hossza 16-18cm, súlya 100-140g.

 

Mi történik Veled?

Szíved mostanra 40%-kal többet dolgozik, ereidre nagyobb terhelés nehezedik. Ne lepődj meg, ha ínyed, orrod időnként vérezni kezd, ezek is ennek következményeként fellépő tünetek. Kérd ki bátran fogorvosod tanácsát a megfelelő fogkrém, fogkefe választást és a várandósan ajánlott plusz szájápolást illetően.

A rengeteg változás első hulláma, mely az utóbbi időben ért téged, mostanra csúcsosodhat első körben érzelmileg, így előfordulhat, hogy feszültebbnek érzed magad. Fontos tudnod, hogy ezt babád is érzi, a stressz pedig hatással lehet arra is, hogy születése után hogyan reagál majd különböző helyzetekben. Emiatt lényeges, hogy Te magad megtanuld kezelni az ilyen helyzeteket. Nagyon jó választás lehet akár egy kismamajóga csoport vagy egy szülésfelkészítő tanfolyam, ahol olyan technikákat sajátíthatsz el, melyek bármikor hasznodra lehetnek, ha kell egy kis nyugi :-).

Tápanyagok tekintetében figyelj a megfelelő cink és fehérje bevitelre, melyek fontos építőkövek babád számára!

 

Tipp:

Ha eddig is foglalkoztál a striák elkerülésével, ezt folytasd tovább, amennyiben pedig úgy érzed, időnként viszket bőröd (ez a fokozott tágulástól van), akkor ne csak napi egy, hanem akár 2 alkalommal is kenheted a megfelelő olajjal vagy készítménnyel.

 

 

18.hét

Babád fejlődése:

Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az ujjlenyomatot adó barázdák tenyerén és talpacskáján is és már érzékeli a fényviszonyokat – hirtelen fényre szemhéjösszehúzással reagál, akár karját is a szeme elé teszi.

Hossza 18-20cm súlya 150-200g.

 

Mi történik Veled?

Egyre növekvő pocakod miatt fontos, hogy munka közben is kényelmesen lehess, főleg, ha ülő munkáról van szó. Figyelj rá, hogy óránként mozogj egy kicsit, illetve a visszerek elkerülése érdekében lábad tartsd felpolcolva, ha van rá lehetőséged.  

Mivel babád már érzékeli a fényviszonyokat, eljött az ideje, hogy kommunikálni, játszani is tudsz Vele. Erről bővebben a Pocaklakó fejlesztése c. cikkünkben írtunk.

Előfordulhat, hogy ha eddig nem is jelentkezett bőrödön semmilyen változás, most valami mégis történik – barnás vagy pirosas elszíneződés lehetséges. Napfény hatásra ezek erősödhetnek, így az árnyék vagy nyáron nagyméretű szalmakalap mellett a magas faktorszámú naptej használata is jó szolgálatot tesz – még akkor is, ha nem kifejezetten napozási szándékkal lépsz az utcára.

Egy másik kellemetlen tünet lehet – és nem feltétlenül csak meleg hatására – a vizesedés, vagy másnéven ödéma, mely a szervezeted fokozott vízvisszatartása miatt és a keringésre nehezedő plusz feladatoknak köszönhetően jelentkezhet.

 

Tipp:

Kezek és lábak bedagadása esetén leghatásosabb ellenszer a felett lábbal pihenés, ha azonban reggel úgy ébredsz, hogy még szemeid is be vannak dagadva, nagyszerű lehet, ha egy-egy szelet uborkát teszel rájuk pár percig. Hűsíti és ápolja is a szem környékét egyben. Ha nincs kéznél uborka, hűsítésre megteszi két evőkanál is.

 

19.hét

Babád fejlődése:

Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).

Szívecskéje 140/perc sebességgel ver, hossza 22-23cm, súlya 200-260g.

 

Mi történik Veled?

Mostanra már minden bizonnyal teljes mértékben megszoktad állapotodat, túl vagy az első kívánósságon is (ha nem a sokadikon) és gondolataid nagy részét már tervezgetéssel töltöd. Jól teszed, nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a kialakult tervek megvalósítását, hiszen soha nem lehet tudni, hogy baba tényleg kivárja-e az orvos által megjelölt időpontot.

Gondoljátok végig, mekkora hely, szoba áll rendelkezésre a baba fogadásához és milyen költséget engedhettek meg magatoknak. Ha előre kiszámoltok mindent és valóban nem tértek el tőle (jelentősen), akkor nem lesz felesleges vita az anyagiak miatt. Nem feltétlenül kell újat vásárolni mindenből, bababútort például rengetegen adnak el pár év használat után, hibátlan állapotban - a bolt ár töredékéért.

Hogy mire lesz szüksége a picinek születése után, milyen szobát érdemes számára kialakítani, arról a Babakelengye és a Babaszoba-szín-hatás c. cikkekben olvashatsz bővebben.

 

Tipp:

Válasszatok olyan bútort, mely kislánynak és kisfiúnak is megfelelő lehet. Mert, bár már tudható a baba neme, ha mégis megviccelne benneteket, egyszerűbb egy kislányos falat semleges vagy inkább kisfiús színre átfesteni, mint egy már megvásárolt, összeszerelt (így használtnak minősülő) bababútort árában (és időben) eladni.

A szoba színének megválasztásakor is okos döntés lehet a mindkét nem számára megfelelő szín, bőven ráértek a kicsi 2-3 éves korában átfesteni olyanra, amilyen Neki is tetszik :-).

 

20.hét

Babád fejlődése:

Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre.

Photo of fetus in utero at 20 weeks

Külső zörejeket is egyre jobban hallja – most tanulja megkülönböztetni a belső zajoktól, így érdemes hozzá beszélni már – hozzászokik a legtöbbet hallott hanghordozásokhoz, így születése után azokat könnyen felismeri majd.

Hossza 23-25 cm, súlya 250 - 300 g körüli, nagyjából heti 80-100 g-ot hízik.

 

Mi történik Veled?

Egyre erősebben érzed azt a megfoghatatlan, leírhatatlan szeretetet, mely babádhoz köt Téged, így egyre inkább szeretnél mindent megadni számára.

Mivel a pici egyre jobban hall, a külső és belső zajokat is most tanulja megkülönböztetni, érdemes Vele egyre több zenét, mesét hallgattatni és a reakcióit figyelni. Bővebben a fejlesztési lehetőségekről a Pocaklakó fejlesztése c. cikkben írtunk.

 

Tipp:

Érdemes pocakodra nagyméretű fejhallgatót tenni, vagy a direkt erre a célra kifejlesztett „Pocakzenét” beszerezni. Ez teljes felszereléssel tartalmazza azokat a zenei anyagokat, melyeket a kutatási eredmények alapján a baba számára leginkább fejlesztő, nyugtató hatásúnak találtak a szakemberek.

 

 

 

 

BabaDirect

Legfrissebbek

Kapcsolat