Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

2. hét – „Ketten egyedül”

 

Ezen a héten sok érzés kavaroghat benned. Hormonok, kimerültség, félelem attól. hogy jól csinálod-e – mind-mind elbizonytalaníthatnak, de ne engedd! Bízz anyai ösztöneidben, hiszen egy csodát hoztál világra. Egy csodát, amire csak egy nő lehet képes!

Ha elbizonytalanodsz, bármikor felkeresheted védőnődet. Ezen a héten is eljön hozzátok, az információk valóságos tárháza Ő számotokra: a csecsemő gondozásától kezdve a helyi baba-mama klubok elérhetőségéig mindent tud. Nyugodtan faggasd ki, mert felkészülten várja kérdéseid özönét, és idejét is rászánja, hogy válaszoljon rájuk.

A védőnő tájékoztat bennünket a helyi gyermekorvosi rendelőről is, ahol rendszeresen megvizsgálják a babát és megmérik a súlyát. A már említett gyermekegészségügyi kiskönyvet minden orvosi vizsgálatra és egészségügyi ellenőrzésre vigyük magunkkal.

ALVÁS

Kisbabánk napi teljes alvásszükséglete kb. 15–18 óra, alvási ritmusa még szabálytalan.

Tapasztalni fogod, hogy a baba ezen a héten már jobban tudomást vesz a környezetéről. Ez azt jelenti, hogy már nem alszik annyit, mint születése után, és könnyebben fel is ébred, pl. ha a már megszokott alapzajnál nagyobbat csapunk vagy akár csak megigazítjuk a takaróját.

Ha azt akarod, hogy hosszabb ideig aludjon, kendőbe is tekerheted. Erről az ősi módszerről, amellyel a babát kényelmesen betekerték, a kutatók manapság kimutatták, hogy segíti a babát a mélyebb alvásban, egyrészt azért, mert így nem tud hadonászni a karjával, amitől felébredhet, másrészt azért, mert ez az anyaméhben megszokott szűk helyre emlékezteti, amitől biztonságban érzi magát.

A pólyába tekerés másik előnye az, hogy a baba könnyebben elalszik. Tapasztalni fogjuk, hogy néhány napi „betekerés” után ezt a műveletet annak jeleként fogja értelmezni, hogy eljött az alvás ideje.Vannak azonban olyan babák, akik nem szeretik, ha betekerik őket, ezért ha a mienk sivalkodik és dühösnek látszik, ezt a módszert nem kell erőltetni – hiszen mindannyian csodálatosan egyedi lények.

Ilyen kendő használatakor ügyeljünk arra, hogy a baba ne legyen túl nagy melegben – ez is egy rétegnek számít!

SÍRÁS

A baba továbbra is egyre többet sír, és bár ennek fő oka még mindig az éhség, okozhatja székelési, szellentési, böfögési vagy akár vizelési inger is. Úgy vélik, a sírás oka az érzékszervi üzenetek keveredése az agyban, amely még mindig nem elég fejlett ahhoz, hogy megkülönböztesse a fájdalmat az egyéb érzetektől (pl. a böfögési ingertől).

Ennek következtében a baba sok érzékszervi észlelést kellemetlenségként él meg és sír, de az is felzaklathatja, ha rengeteg olyan jelzés éri, amelyeket még nem ért.

A székelési vagy szellentési inger okozta kellemetlenség egyik árulkodó jele az, ha az arca kivörösödik, és grimaszokat vág. Ilyenkor vegyük fel, nyugtassuk meg, és még hetekig legyünk türelemmel, amíg agya fokozatosan megtanulja a különböző érzetek megkülönböztetését. Manapság a legtöbb szakember egyetért abban, hogy ha gyorsan reagálunk a baba sírására, akkor a következő hónapokban már kevesebbet fog sírni, mivel így nagyobb biztonságban érzi magát.

Mára szerencsére érvényét vesztette az a felfogás, hogy ebben az életszakaszban hagynunk kell a babát, hadd sírjon.

Ha az anyaméhhez hasonló környezetet teremtünk számára, akkor nagyobb biztonságban érzi magát és kevesebbet sír. Megpróbálkozhatunk a hordozókendő használatával is – a baba így hozzánk bújik, és mozgásunk álomba ringatja – pontosan úgy, mint az anyaméhben. Finom melegben lesz, hallja a beszédünket és légzésünket. Használhatjuk akár a háztartási munkák végzése közben is (a hordozás előnyeiről bővebben olvashatsz ITT. A kutatások kimutatták, hogy azok a babák, akiket naponta legalább három órát testre erősítve vagy karban hordoznak, elégedettebbek és kevesebbet sírnak az első, a sírás és hasfájás szempontjából kritikusnak tartott 12 hétben.

Pelusos problémák

Pelenkakiütés

Ebben az időszakban már általánosan előfordul a pelenkakiütés, ezért figyeljünk oda a bőr kipirosodására a baba popsiján. A pelenkakiütésnél az a legfontosabb, hogy gyorsan vegyük kezelésbe, mielőtt rosszabbodna. Egyes babák popsija olyan piros és sebes lesz, hogy még vérzik is, ami néhány óra alatt bekövetkezhet. Ám szerencsére megfelelő kezeléssel szintén pár óra alatt csökkenthetjük a kellemetlenséget és látható javulást érhetünk el, mivel a babák bőre jóval  gyorsabban gyógyul, mint a felnőtteké.

Az ok

A pelenkakiütés azért alakul ki, mert a székletben lévő baktériumok a vizeletet lebontva ammóniát szabadítanak fel. Az ammónia felmarja a bőrt, amitől az kivörösödik, kisebesedik, néha vérzik is. A székletben található baktériumok a lúgos közeget szeretik. A cumisüvegből táplált csecsemők széklete lúgosabb, így ők hajlamosabbak a bőrkiütésre, mint a szoptatott babák.

Megelőzés

Gyakran tegyük tisztába a babát, kakilás után pedig azonnal cseréljünk pelenkát. Alaposan tisztogassuk meg nedves vattával vagy érzékeny bőrhöz ajánlott nedves törlőkendővel, amely nem tartalmaz sem alkoholt, sem illatosítót. Gondosan szárítsuk meg a popsiját. Ehhez egy arctörlő kendő, vatta, sőt akár a hideg levegőre beállított hajszárító is kiválóan alkalmas. Ha a baba hajlamos a pelenkakiütésre, akkor használjunk valamilyen filmképző krémet.

Kezelés

A pelenkakiütés első jelére kenjük be a bőrt valamilyen antiszeptikus krémmel. Rengeteg fajta kapható, de kérdezzük meg a gyermekorvost, hogy újszülött korban mit ajánl. Ha a baba bőre nagyon érzékeny és hajlamos a súlyos bőrkiütésre, akkor ezeket minden pelenkázásnál használhatjuk megelőzés céljából is. A krémek esetében „a kevesebb – több”, ezért csak óvatosan kenjük fel, mivel egy vékony filmréteg hatásosabb, mintha vastagon bekennénk, ami alatt pont az ellenkező hatást érjük el, azaz a bőr nem tud lélegezni.

Ameddig csak lehet, hagyjuk a babát szabadon (pelenka nélkül) – már öt perc is jót tesz, de néhány óra sokkal hatásosabb. Tegyünk egy tiszta pelenkát a popsija alá, amely felszívja az esetleges „balesetek” nyomait, és a pelenkázószivacson fektessük a földre.

A baba hirtelen hosszabbnak fog tűnni, ahogy fokozatosan kiegyenesedik a magzati pózból, és már nem kelti újszülött benyomását. A lábát azonban továbbra is felhúzva tartja.

Ezen a héten már a sírás és a kiabálás kombinációjának tűnő hangokat ad. Ez a nyelvi fejlődés első stádiuma: ilyenkor a magánhangzókat gyakorolja.

Lehet, hogy az ún. „fehér zaj” (az összes frekvenciát egyenlő mértékben tartalmazó, egyfajta semleges hang) megnyugtatja a babát. Ilyen pl. az autó vagy a hajszárító hangja. Ezek azokhoz a lefojtott zajokhoz hasonlítanak, amelyeket az anyaméhben hallott. Gyermekünk most mindent élesebben hall, mert a hangokat nem tompítja a magzatvíz.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Ne rázd a babát!

A leggyakorlottabb anyuka is elveszítheti a türelmét, ha a baba nem hagyja abba a sírást és nem akar elaludni. Ha legszívesebben megráznánk, hogy elhallgasson, gondoljunk arra, hogy annyira gyenge még a baba nyaka, hogy ez agy- és gerincsérülést vagy akár halált is okozhat!

Ha úgy érezzük, hogy a tűrőképességünk határán vagyunk, akkor adjuk át a csecsemőt a párunknak vagy bárkinek, aki a közelünkben van. Ha nincs velünk senki, akkor szépen fektessük be a kiságyába, menjünk ki a szobából – még akkor is, ha sír a baba. Meg fogunk lepődni, milyen gyorsan megnyugszunk, és a babát ismét a világ legaranyosabb apróságának fogjuk érezni (még akkor is, ha folytatja a szinte megállás nélküli sivalkodást).

Ha mégis elveszítjük önuralmunkat és megrázzuk a gyermeket, akkor azonnal mutassuk meg orvosnak. Még akkor is, ha látszólag jól van, az agyában előfordulhat vérzés, amely orvosi, akár sebészeti beavatkozást igényel!

A legjobb azonban az, ha a kimerültség végső határát nem várjuk meg, hanem még időben segítséget kérünk, akár védőnőnktől.

Sajnos sokszor a környezet „hisztisnek” titulálja a kimerült anyukákat, vagy becsmérlően nyilatkozik a szülés utáni depresszióval kapcsolatban, ezért sokan nem is merjük még önmagunknak sem bevallani, ha baj van. Pedig a szülés utáni depressziót mindenképpen kezelni kell, mert lélektani hatása akár örökre rányomhatja bélyegét az anya-gyermek kapcsolatra.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat