Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

7. hét – Babával Otthon

Napirend a Babának?

  Ha a babát valamilyen napirendhez akarjuk szoktatni, akkor nagyjából ez a legkorábbi hét, amikor elkezdhetünk ezzel foglalkozni. Mostanáig még túl kicsi volt ahhoz, hogy bármiféle napi időbeosztást ráerőltessünk.

A szigorú etetési és alvási rendszer bevezetése még most is túl korai, de fokozatosan kialakíthatunk egyfajta napirendet.

A finoman irányított napirend – amelynél fokozatosan szoktatjuk hozzá a csecsemőt egy evési és alvási ritmushoz – az anya és a baba számára is előnyös. A lényeg – mint mindig – az, hogy reagáljunk a babára, és továbbra is próbáljuk megérteni, mit akar közölni velünk.

ALVÁS

A legtöbb szülő arra a tankönyvekben leírt alvási ritmusra törekszik, amelynél a baba éjszaka 12 órát alszik egyfolytában, napközben pedig kb. 2–3 órát szunyókál. Néhány baba ezt tizenhat hetes korára eléri, sokaknál azonban egy évig vagy még tovább is eltart ennek a rendszerességnek a kialakulása. Ha ezekben a korai hetekben megteszünk néhány előkészítő lépést, az biztosan segíteni fog abban, hogy később rendezettebb alvási ritmust tudjunk kialakítani.

Hosszabb éjszakai alvás

Éjjel továbbra is ragaszkodjunk az ingerszegény környezethez: kevés fény és semmi játék. A jobb éjszakai alvás elősegítésének egyik bevált módszere az a régimódi szokás, hogy a picit napközben a babakocsijában kivisszük a friss levegőre. Ezt mára a tudomány is igazolta: egy tanulmány kimutatta, hogy az éjjel jól alvó hat-, kilenc- és tizenkét hetes csecsemők dél és délután 4 óra között kétszer annyi nappali fényt kapnak, mint az éjjel rosszul alvók. A kutatók úgy vélik, ez attól van, hogy a nappali fény segít az alvásban közreműködő hormon, a melatonin szabályozásában, amitől a baba jobban különbséget tud tenni éjszaka és nappal között.

SÍRÁS

Ettől a héttől kezdve a baba már kevesebbet sír, és az érthetetlen esti nyűgösségben is határozott, bár fokozatos csökkenést fogunk tapasztalni. Még a hasfájós csecsemőknél is hamarosan megjelennek a javulás első jelei. Ez a trend a következő körülbelül hat hét során folytatódik, ahogy a baba érettebb lesz, és jobban megbirkózik a külvilágból érkező ingerek tömegével.

ETETÉS

Bármilyen kétségbeesetten törekszünk is a kötött etetési idők kialakítására, mindig hagyjuk, hogy a baba vezessen bennünket! Ha különösen éhesnek tűnik, akkor bizonyára az is, ezért adjunk neki annyi tejet, amennyit akar.

Szoptatás

Ha szoptatunk, akkor a rendszeres etetés bevezetése tovább fog tartani, mintha cumisüvegből etetnénk, mert a tej képződésének alkalmazkodnia kell az új etetési időkhöz, ezért szánjunk erre néhány hetet.

Ügyeljünk arra, hogy a baba elegendő utótejet kapjon.

Etetés cumisüvegből

A cumisüvegből táplált babákat könnyebb rászoktatni a szabályos időközönkénti evésre, mint a szoptatottakat. Ez részben azért van, mert a tápszer megemésztéséhez több idő kell, így a baba hosszabb ideig tud várni a következő etetésig, részben pedig azért, mert így pontosan mérhető az elfogyasztott mennyiség.

Még szabályos időközönkénti etetésnél is előfordulnak azonban olyan nappali vagy éjszakai időszakok, amikor a baba különösen éhes, illetve olyan napok, amikor valamilyen okból gyakrabban akar enni. Igyekezzünk továbbra is odafigyelni az igényeire és kommunikációjára, mert ő tudja a legjobban, mennyi tejre van szüksége.

HALLGASSUNK A BABÁRA!

A felnőttekhez hasonlóan a babáknak is vannak olyan napjaik, amikor éhesebbek, mint máskor; ilyenkor több tejre van szükségük. Ezért fontos, hogy ne ragaszkodjunk túl szigorúan az etetési rendhez, és mindig az ő igényeit kövessük, mert:

  • lehet, hogy hirtelen növekedési szakaszban van, ezért több tejre van szüksége;
  • lehet, hogy a nagy melegtől szomjasabb;
  • talán rosszul érzi magát, ezért inkább sok kis mennyiségre van szüksége, mint néhány nagy adagra;
  • ha szoptatunk, akkor előfordulhat, hogy a fáradtságtól, a kiszáradástól vagy a rossz közérzettől nincs elég tejünk, ezért a baba többször akar enni, hogy a megfelelő mennyiséget megkapja.

PELENKÁZÁS

px

A széklet színe: mi a normális?

Minden szülő aggódik, vajon rendben van-e a babája széklete, de a legtöbb aggodalom fölöslegesnek bizonyul. A széklet színe igen sokféle lehet. A barna, sőt a zöld különféle árnyalatai is egészségesnek számítanak.

Zöld széklet inkább olyankor fordul elő, amikor a szoptatott baba túl sok előtejet és kevés utótejet kap. Az előtej hígabb, és több laktózt tartalmaz. Túl gyorsan halad át a baba emésztőrendszerén, amitől a széklet zöld színű lesz, és gyakran robbanásszerűen ürül. Ha ez csak egyszer-egyszer fordul elő, akkor nem kell aggódnunk, ám ha a csecsemő súlya lassan gyarapszik, és állandóan zöld a széklete, akkor ügyeljünk rá, hogy elég hosszan szoptassuk egy mellből, mert így jut el a dús, zsíros utótejig. Szoptatási tanácsadóval azt is ellenőriztethetjük, hogy megfelelően ráharap-e a mellbimbóra, mert csak így tudja teljesen kiszívni az utótejet.

A zöld széklet néha a bélfertőzés jele. Orvoshoz kell fordulnunk, ha a széklet krémszínű, de akkor is, ha fekete vagy vörös, ami vér jelenlétére utal.

Fehér

Mindig forduljunk orvoshoz, ha a baba széklete krémszínű, mert ez májproblémára utalhat. Ez súlyos lehet, ezért gyorsan orvoshoz kell vinnünk a babát, és lehetőleg egy kis székletmintát is vigyünk magunkkal! A fehér széklet tele van zsírral, amely nem szívódott fel a belekben. Az ilyen széklet a víz felszínén úszik, amit nyilván nehéz megállapítani, mivel a baba még pelenkát visel.

Zöld

A zöld széklet miatt csak akkor kell aggódnunk, ha lázzal (38ºC fölött), hányással és látható rosszulléttel is jár, mert mindez együtt bélfertőzésre utal. Ilyenkor is gyorsan vigyük orvoshoz a babát, mert kiszáradhat.

Csecsemőknél gyakran fordul elő egészen enyhe bélfertőzés, ami zöld székletet okoz, de nem jár rosszulléttel. Ezeket a fertőzéseket gyakran észre sem vesszük, ezért ha a baba láthatóan jól van, akkor nincs okunk aggódni az időnkénti zöld széklet miatt. Zöld székletet az is okozhat, ha a baba gyógyszert kap, ha a szoptatás időszakában vasat szedünk, vagy ha a baba érzékeny valamire, ami a mi étrendünkben van, pl. a tejtermékekre. Utóbbi esetben más tünetei is lehetnek, pl. ekcéma. Ha ilyesmire gyanakszunk, akkor forduljunk orvoshoz, és kérjünk beutalót egy dietetikushoz!

Vörös vagy fekete

A vörös vagy fekete szín arra utalhat, hogy a baba széklete vért tartalmaz, ami igen ijesztő lehet, bár általában kiderül, hogy valami egészen banális oka van, például az, hogy az anya mellbimbója berepedt (l. lejjebb). A problémát azonban mindig el kell mondanunk a védőnőnek és a gyermekorvosnak, ha a baba láthatóan nincs jól, mert a véres széklet néha súlyos állapotot is jelezhet.

A székletben található vér oka általában az, hogy a szoptató anyának berepedeznek a mellbimbói, így szopás közben a csecsemő sok vért is nyelhet. Emiatt nem kell aggódnunk, mert a vér nem árt a babának.

A széklet ilyenkor azért fekete, mert a vér a baba emésztőrendszerébe kerül, és a beleiben átalakulva színe élénkvörösből feketévé változik. A széklet attól is lehet fekete, ha a baba vaspótló gyógyszert kap.

Élénkvörös vér akkor lehet a székletben, ha a pici végbele berepedt, ami székrekedésnél fordulhat elő. A repedést nem láthatjuk, csak azt, hogy a székletet élénkvörös vér borítja. A repedések általában maguktól begyógyulnak, de a székrekedés kialakulását meg kell előznünk.

A babának hasmenéskor is lehet vér a székletében, mert ilyenkor bélfertőzése van, és a bél fala felmaródhatott. Ebben az esetben nagyon rosszul lehet, ezért meg kell mutatnunk az orvosnak, ha ezt eddig még nem tettük meg.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A baba már meglehetősen jól tudja irányítani a fejét, és a teste nem olyan ernyedt és törékeny, mint az első napokban volt. Ha hordozókendőben visszük, ne kifelé fordítva helyezzük el benne.

A baba még mindig az arcokat (különösen a miénket) tartja a legérdekesebb látványnak, de már kezd más vizuális ingereket is értékelni. Az alábbiak bármelyike érdekesebbé teheti számára a környező világot: arcokról készült fekete-fehér fényképek, sakktáblák, mozgó levelek, széles csíkok, mennyezeti ventilátorok.

Meleg napokon Mózes-kosárban kitehetjük a kertbe – ( a rovarok miatt szigorúan csak felügyelet mellett) egy fa alá, vagy egy sakktáblát rakhatunk a pelenkázója mellé. Szereti a szimmetrikus mintákat, mert úgy érzékeli őket, mintha úsznának a szeme előtt. Ebben a korban nem nehéz elszórakoztatni a babákat.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Ne hagyjuk a babát a pelenkázón!

A babát születésétől kezdve szigorúan tilos felügyelet nélkül a pelenkázón hagyni, jóllehet rengeteg szülő bevallja, hogy újszülöttjét néha magára hagyja néhány másodpercre, amíg átszalad a szoba másik végébe egy elfelejtett kisingért vagy egy tubus popsikenőcsért. Ebben a korban azonban a baba már többet izeg-mozog, néhány hét múlva talán a hasára is fordul – ezért veszélyes magára hagyni akár egy pillanatra is.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Különösen nehéz szülés esetén előfordulhat, hogy hosszú ideig nem tudjuk kiheverni a traumát. Azon kaphatjuk magunkat, hogy még ezen a héten is mindenkinek erről beszélünk, miközben felelevenednek bennünk a szörnyű részletek. Talán megfogadjuk, hogy soha többé nem szülünk, mert nem akarjuk még egyszer átélni ezt a rémálmot, még akkor sem, ha eredetileg négy gyermeket terveztünk. Ha a szülés emlékei még mindig élénken élnek bennünk, akkor kérjünk időpontot a nőgyógyásztól, amikor a kórlapunk és a zárójelentés alapján részletesen megbeszélhetjük vele a dolgot. A nőkre gyakran megnyugtatóan hat, ha pontosan megértik, mi és miért volt számukra ennyire nehéz.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat