Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

9.hét – Babával otthon

Problémás lesz-e a Babám bőre?

Remélhetőleg most már úgy érzed, hogy kijutottál a „szülés utáni ködből” – és képes vagy pánikolás nélkül kezelni a dolgokat. Bár lehet, hogy kisbabád még mindig hasfájós, de nap közben már sokkal több boldog mosolyt és nagyobb érdeklődést vehetsz észre rajta - látható fejlődése pedig kárpótolhat azért, hogy az esték és éjszakák esetleg még nem telnek zökkenőmentesen.

A javulás fokozatos lesz, ezért ha a dolgok még mindig zűrösek, tartsd szem előtt, hogy hamarosan minden könnyebb lesz.

ALVÁS

Szinte biztos, hogy a picit már sokkal ügyesebben meg tudod nyugtatni, mint újszülött korában, mivel pontosan tudod, hogy hogyan kell tartanod, hogy szereti-e a pisszegést vagy az éneklést vagy, hogy mi a kedvenc ringatási ritmusa.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ha túlságosan profivá válsz a baba elaltatásában, beleeshetsz abba a hibába, hogy hozzászoktatod egy altatási rituáléhoz és azután semmilyen más módon nem lesz hajlandó elaludni. Lehet, hogy élénken kell ringatni a babakocsiját, vagy énekelve körbe kell táncolni vele a hálószobát, esetleg föl-le kell járkálni vele a lépcsőn - így már kitapasztaltad, mivel lehet a babát „kikapcsolni”, ám azt, hogy le tudjuk tenni aludni, nagyon vékony határvonal választja el a rossz szokások kialakulásától.

Ha tisztában vagyunk vele, hogy az ilyen szokások rögzülhetnek, akkor meg lehet akadályozni, hogy túlzottan bevésődjenek. Ez nem igényel semmilyen drasztikus megoldást, csak fokozatosan le kell venni belőlük egy kicsit – a csecsemők úgy három nap alatt hozzászoknak az új mintákhoz.

A végső cél az, hogy be tudd tenni a már megnyugodott babát a kiságyába, ahol már magától alszik el.

A legrosszabb szokás, amit a szülők felvesznek, a baba autóztatása. Ha Te is ezt tesszed, rögtön hagyd abba, mert magaddal tolsz ki! Ha túlzottan hozzászokik, akár éjszaka is el kell indulnod vele, ha szeretnéd elkerülni a hányásig vagy ájulásig sírást. Inkább előzd meg. Igen, üvölteni fog, de ha tudod, hogy jóllakott, tiszta pelenka van rajta és biztonságban van a karodban (vagy a kiságyban, miközben kezünket megnyugtatóan rajta tartod), akkor biztos lehetsz benne, hogy nincs semmi igazán nagy baj. Persze, ha már hozzászokott az autós-megoldáshoz, akkor ki kell várni a sírás végét, ami egy óráig is eltarthat.

Sokkal könnyebb most megtörni a rossz szokásokat, mint három hónapos kor után, mivel akkor már nehezebb a babát „átprogramozni”, ha erre most rászánod az időt, akkor a jövőben sok nyűgös órát spórolsz meg.

ETETÉS

Ha nyűgös vagy hasfájós a kisbabád, akkor valószínűleg kétségbeesetten keressed a módját, hogy hogyan nyugtathatnád meg.

Ha a baba tápszert kap, akkor már biztosan felmerült, hogy emésztési zavarai talán egy másik márkára áttérve enyhülnek. Nem valószínű azonban, hogy saját étrendünk megváltoztatása vagy a más tápszerre való áttérés bármiféle változást hoz. Sajnos el kell fogadnunk, hogy egyes csecsemőknél teljesen normális, ha az első három hónapban nagyon nyűgösek és rengeteget sírnak.

Szoptatás

Jó szándékú rokonok és barátok biztosan mondták már, hogy a szoptatási időszak alatt kerüld a csokoládét, a kávét, a fűszeres ételeket, a hüvelyeseket, a sajtot és számtalan más élelmiszert, mert ezek kihatnak az anyatejre, és a babánál szeleket és emésztési zavarokat okoznak. Kiderült, hogy ez finoman fogalmazva is… badarság.

Igaz, hogy a káposzta, a bab és a brokkoli szeleket okozhat, ez azonban a Te beleidben képződik és nem a véredben, az anyatejbe viszont a vérünkbe átáramló anyagok kerülnek be. Ezért a babát semmivel több szél nem fogja bántani, ha ilyen ételeket eszel. Ugyanez érvényes a fokhagymára is - a fokhagyma ugyan befolyásolja az anyatej ízét, de vizsgálatok kimutatták, hogy a baba emésztésére nincs hatással.

Más kultúrákban a babáknak semmivel sem fáj többet a hasuk, akkor sem, ha édesanyjuk sok fokhagymával és csípős fűszerekkel ízesített ételt eszik.

Az azonban előfordulhat, hogy a baba allergiás vagy érzékeny valamilyen élelmiszerre - ebben az esetben hatni fog rá az összetevők miatt az étrended. Ha egészen biztosak vagy benne, hogy egy adott étel okozza problémáit, akkor azt néhány hétig ne fogyaszd, hogy lásd, van-e valami javulás. Amikor újból beiktatod kontrollként az étrendedbe a „bűnös” ételt, ne feledd, hogy amit eszel, az 4–6 órán belül kerül át az anyatejbe.

Miért kell egészségesen táplálkoznunk a szoptatás ideje alatt?

Tetszik vagy nem, a baba mindenképpen megszerzi magának a szükséges tápanyagokat, beleértve a vasat és a kalciumot is.

Az egyetlen vesztes az anyuka lehet, mert hiányt fog szenvedni fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, amitől nyúzott lesz. Ezért a szoptatás alatti egészséges táplálkozásra valójában azért van szükség, hogy mi magunk egészségesek maradjunk, és sok energiánk legyen.

A valódi ok arra, hogy rengeteg gyümölcsöt és zöldséget együnk az az, hogy étrendünk befolyásolja a tejünk ízét. A kutatások pedig kimutatták, hogy amikor a babák fokozatosan átállnak a szilárd ételre, akkor szívesebben fognak gyümölcsöt és zöldséget enni, ha az anyukájuk a szoptatás ideje alatt ilyesmiket fogyasztott.

Etetés cumisüvegből

Ne dőljünk be a kevés vasat tartalmazó tápszereknek, mert nincs rá bizonyíték, hogy ezek csökkentenék a gázképződést, bár egyesek szerint segítenek a hasfájáson, a szeleken és a kellemetlen érzéseken.

A kis vastartalmú tápszerekkel az a probléma, hogy nem fedezik a baba vasszükségletét. A szabvány tápszerek viszont rengeteg vasat tartalmaznak, mert a tápszerből nehezebben szívódik fel a vas, mint az anyatejből. Így amennyiben a baba nem kifejezetten allergiás vagy érzékeny az összetevőkre, nincs értelme tápszert váltani.

Sokkal többre megyünk azzal, ha ügyelünk rá, hogy a picit az etetés felénél alaposan megbüfiztessük, és vigyázunk, hogy evés közben ne nyeljen túl sok levegőt (vagyis hogy a száját rendesen kitátsa, és ajkai szorosan ráfonódjanak a cumira).

FÜRDETÉS

Általános jelenség, hogy néhány hónap elteltével a baba bőre kissé szárazzá válik. Érdemes kerülni a habfürdők használatát, mert ezek többnyire mesterséges anyagokat is tartalmaznak, melyek még tovább szárítják az érzékeny bababőrt.

A sampon is szárít, ezért a hajmosásból is bőven elég heti egy (a tiszta vizes öblítés nem számít hajmosásnak).

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A baba most már kevésbé gömbölyödik össze, amikor hasra fektetjük, és úgy tíz másodpercig vagy még tovább képes felemelve tartani a fejét. Ebben azzal segíthetjük, ha élénk színű játékokat teszünk elé. Ahogy megtanulja, hogyan kell használnia a kezét, élvezni fogja a csörgőket, illetve minden zajkeltő tárgyat. Már ahhoz is elég nagy, hogy kezdje összekapcsolni a keze mozgását azzal, amit hall és lát, így ettől a kortól kezdve nagyon népszerűvé válnak a zajos, élénk színű játékok.

Még mindig kell néhány másodperc, mire a baba összpontosítani tud egy adott tárgyra. Ezt megfigyelhetjük, ha egy játékot tartunk elé: először üres tekintettel bámul és pislog, csak aztán veszi észre a tárgyat.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

Vigyázzunk, nehogy a baba leessen!

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a babát semmilyen, még a látszólag kifejezetten szélesnek, vagy eléggé alacsonynak gondolt bútorokon sem (például amíg elszaladunk a tévé távirányítójáért)!

Minden évben előfordul, hogy egyévesnél fiatalabb csecsemők szenvednek csonttörést, mert leesnek valamilyen bútorról.

BABAEGÉSZSÉG

Ha ekcémára hajlamos, azt most veheted észre!

Az arra hajlamos babáknál az ekcéma általában két hónapos kor körül alakul ki, ezért ha a baba ekcémás lesz, akkor ennek első jeleit nagyjából ilyenkor fogjuk észrevenni.

Egy biztos, hogy az ilyen típusú problémáknál nagyon fontos, hogy milyen allergizáló anyagok jutnak a baba szervezetébe – így ebben az esetben az anya tiszta, adalékmentes táplálkozása sokat segíthet a helyzeten, ha szoptatással táplálja gyermekét.

Hét csecsemőből körülbelül egyet érint, és ha valamelyik szülő ekcémában, szénanáthában vagy asztmában szenved, akkor az ekcéma valószínűsége közel a háromszorosára nő, mert örökölhető (bár ez nem törvényszerű).

Az ekcéma kezelhető, és általában nem válik nagyon súlyossá. Nagyon sok esetben kétéves korra a gyermek bőre teljesen letisztul; tizenéves korára szinte biztosan javulni fog, és remélhetőleg el is tűnik minden tünet.

Száraz, pikkelyes foltok a baba orcáin, térd- és könyökhajlatában – bár az ekcéma a teste bármely részén megjelenhet – ezek, aminek kapcsán gyanakodhatunk. Arról is felismerhetjük, hogy az érintett bőrterületek érdes tapintásúak, mintha láthatatlan, finom homokréteg borítaná őket. Probléma igazából csak akkor merül fel, amikor az ekcéma fellobban, és rendkívül erősen viszketni kezd és a piros foltok felhólyagosodnak. Ezt érdemes megelőzni azzal, hogy amint felmerül bennünk az ekcéma gyanúja, mutassuk meg a babát gyermekorvosnak!

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Akár két évig is eltarthat, mire szervezetünk vaskészlete visszaáll a várandósság előtti szintre, ezért figyeljünk rá, hogy nagyon sokat fogyasszunk ebből a létfontosságú elemből. A vashoz igyunk narancslét, mert a C-vitamin elősegíti a felszívódását, a teafogyasztást viszont csökkentsük, mert a tannin gátolja.

Ha úgy gondoljuk, hogy vérszegények vagyunk, akkor beszéljük meg az orvossal a vaspótlás módját. A vérszegénységre utaló jelek közé tartozik, ha az alsó szemhéjunk belül halvány rózsaszín, nem pedig élénkpiros, továbbá ha fáradtnak érezzük magunkat és néha kifulladunk.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat