Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

10. hét – Babával otthon

Szemszín és látás

 

A babák szemének végleges színe a legtöbb családban sokáig ad találgatásra okot és izgalmat. Ez, azaz a 10.hét az, amikor már nagyjából meg tudjuk állapítani, hogy a pici szeme végül barna lesz-e vagy kék – bár mindig előfordulnak meglepetések, és a végleges szemszín úgy egyéves korra, néha pedig még ennél is később alakul ki. Bár végleges árnyalatát még nem tudhatjuk, mert az egyéves koráig, időnként még az után is sötétedhet. Ezért ha a picinek mostanra barna vagy barnás-zöld a szeme, akkor szinte biztos, hogy sötét marad, ha pedig kék, akkor valószínűleg végül kék, kékes-zöld vagy szürke lesz.

SÍRÁS

A sírásnak, ugyanúgy, mint a felnőttek esetében, van egy pozitív fiziológiai hatása: a könnyekkel távoznak a stresszhormonok. Ez az oka annak, hogy a babák (ahogy a felnőttek is) sírás után megkönnyebbülnek és lazábbak lesznek. Ezért – miközben arra a napra várunk, amikor a baba hasfájása végre megszűnik – vigasztaljuk magunkat azzal, hogy a sírás tulajdonképpen átsegíti őt a hascsikaráson és a szélgörcsökön. Ha már a sírás jótékony fiziológiai hatásáról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy nincs semmi bizonyíték arra, hogy a sírás jót tenne a baba tüdejének. Pedig sokan ezzel indokolják, miért kell az egészen kis csecsemőket hagyni, hadd bömböljenek.

ETETÉS

Ez idő tájt nagyon gyakori, hogy az eddig falánk baba látszólag közönyössé válik az evés iránt. A lakmározás helyett figyelmét más köti le: egyre csak körbenézeget a szobában, képtelen a tejre koncentrálni. Ennek oka látásának fejlődése: ilyenkor már a szoba végébe is ellát. Ezért amikor mások is vannak körülötte, idegen helyen van vagy akár csak a tévé működik, akkor sokkal jobban érdekli a környezete, mint az evés. Úgy segíthetünk neki a koncentrálásban, hogy etetéskor bemegyünk vele a hálószobába, ahol csend van és semmi sem vonja el a figyelmét.

Szoptatás

Azt is tapasztalhatjuk, hogy a baba egy vagy két percig szopik, aztán abbahagyja, ránk néz, esetleg mosolyog, majd folytatja az evést. Ettől ugyan hosszabbra nyúlik a szoptatás, mégis igyekezzünk a lehető legjobban kihasználni ezt a fejlődési stádiumot, és élvezzük, hogy „az ebédnél” kapcsolatot teremthetünk a babával. Amikor ez már nem jelent újdonságot neki, nem fogja olyan gyakran megszakítani az evést.

Etetés cumisüvegből

A cumisüvegből táplált babák figyelme nem terelődik el olyan könnyen, mint a szoptatottaké, mert evés közben körül tudnak nézegetni a szobában. Észre fogjuk venni, hogy egyes etetéseknél nézegetni akarja a környezetét, más alkalmakkor – általában az esti lefekvés előtt és éjszaka – viszont inkább hozzánk bújik megnyugtatásért. A szoptatott babákhoz hasonlóan, egyes etetések közben talán „kommunikálni” akar: két korty tej között megszakítja az evést, hogy ránk mosolyogjon. Hagyjuk, hogy ezt tegye, mert az evés most már társasági eseménnyé kezd válni, nem csupán a jóllakást szolgálja.

FÜRDETÉS

Ettől a héttől kezdve a baba már igazán élvezni fogja a fürdést, ezért vehetünk neki néhány fürdőjátékot. Egy pár műanyag kacsa megteszi, mert a sárga az egyik alapszín, amely érdekesebb a csecsemők számára, mint a pasztellszínek. Miközben a kacsák a vízen lebegnek, a baba élvezettel igyekszik majd kézzel-lábbal csapkodni őket.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

Mostanáig a baba nem látott három dimenzióban, így meglehetősen „lapos” képet alkotott a világról. Ez azzal magyarázható, hogy mindkét szemével más, kissé eltérő képet látott, ezért agyának el kellett nyomnia az egyik képet, hogy ne legyen kettős látása. Most azonban az agya már össze tudja kapcsolni a két képet, ami azt jelenti, hogy teljesen kifejlődött a térlátása. Ezért pontosabban eltalálja a játékait.

! A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA !

Ne hagyjuk egyedül a babát az autóban!

Ha a baba elaludt az autó hátsó ülésén, óriási a kísértés, hogy otthagyjuk, amíg beszaladunk egy üzletbe, ahelyett, hogy megzavarnánk, és nagy hűhó közepette áttennénk a babakocsiba. Pedig sohasem hagyhatjuk egyedül az autóban, mert felmerül a veszélye, hogy melegben hőgutát kap, de akár rettentően meg is ijedhet, ha távollétünk alatt felébred.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Hasizmaink kezdenek újból összerendeződni – ez az első lépés a lapos has visszaszerzéséhez. Az izmokat tovább erősíthetjük, ha felüléseket végzünk, de ezt addig ne kíséreljük meg, amíg az izmok közötti rés kétujjnyinál szélesebb. Ezt a rést úgy mérhetjük meg, ha hanyatt fekszünk, behajlítjuk a két térdünket és felemeljük a fejünket. Közben ki tudjuk tapintani a hasizmainkat. Csak akkor szabad felüléseket csinálnunk, ha már szinte összeérnek.

 

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat