Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

11. hét – Babával otthon

Éjszakai ébredések okai (zaj? cumi? köhögés?)

 

Ezen a héten a legnehezebb természetű babák is mélyebben alszanak, kevesebbet sírnak és meglehetősen szabályos időközönként esznek. Egyes csecsemők már néhány hetes korukban megfelelnek ennek az érettebb mintának, legtöbbjük nyolchetes korában kezdi elérni, de az is teljesen normális, ha még csak indul be ez a folyamat (a lényeg, hogy beindulsmiley).

Bármilyen volt is babád az első hetekben, most már könnyebb időszakra számíthatsz. A hasfájás hamarosan elmúlik és a babák ilyenkor már kevésbé érzékenyek azokra a kis változásokra, amelyek az első napokban még megijeszthették őket, így az esti sírás is fokozatosan kevesebb lehet. A baba már alkatilag is erősebb, nem olyan törékeny, mint újszülött korában, ami természetesen megkönnyíti az öltöztetést és a fürdetést.

ALVÁS

HOGYAN CSÖKKENTHETJÜK AZ ÉJSZAKAI FELÉBREDÉSEKET?

       1. A hálószobában legyen sötét, mert könnyen előfordulhat, hogy a baba a felületesebb alvás fázisában néhány másodpercre kinyitja a szemét

       2. Ne szaladj oda, hogy felvedd, amint megmoccan, mert akkor garantáltan teljesen fel fog ébredni. Pici nyöszörgés és sírás a babáknál normális, sőt az is, hogy kinyitják a szemüket, mégsem                      ébrednek fel. Ezért várjunk egy kicsit (de ne perceket), mert megvan az esélye, hogy csak álmában adott ki hangokat és valójában nincs ébren.

       3. Csökkentsd a zajokat - Az érzékeny babák a felületes alvás során a legtöbb zajra felébrednek, mások képesek átaludni az ismerős zajokat, de valamilyen szokatlanabb hangra (például az                            ébresztőórára) hirtelen felriadnak. Ha a pici finoman lélegzik és nem mozog, akkor a mély alvás fázisában van, ilyenkor a nagyobb lármára sem ébred fel. Ám ha mozgolódik a kiságyban, akkor                valószínűleg a felületesebb alvás szakaszában van, könnyebben felébredhet a zajokra.

Egyes szülők szándékosan nincsenek síri csendben az alvó baba körül (ami persze nem azt jelenti, hogy egy kicsit azért ne vennének vissza a hangerőből, zörgésből) –, így akarják hozzászoktatni ahhoz, hogy zajban is tudjon aludni. Ha ezt tesszed, néhányszor biztosan fel fog ébredni, mire hozzászokik a zajhoz, de megéri az erőfeszítést, mert így kevésbé lesz érzékeny az alapzajokra.

Egyes antropológusok elmélete szerint a felületes alvás egy védekező mechanizmus, amely azt szolgálja, hogy a babák az éjszaka folyamán nehogy éhen haljanak – belső programozottságuk készteti őket arra, hogy gyakran felébredjenek és sírjanak, ha valamire szükségük van.

SÍRÁS

Ha szeretnéd, most lehet leszoktatni a cumiról

Ha a baba cumizik, akkor nagyjából ez az ideális időszak arra, hogy megpróbáld leszoktatni róla – persze csak, ha akarod, hiszen van, akinél gyorsabb megnyugvást, elalvást hoz, mintha nem lenne, így nem bánja az anyuka.

Valószínűbb azonban, hogy jelenleg szüksége van a cumira az alváshoz, mi pedig elborzadunk a gondolattól, hogy elvegyük tőle, és azon tépelődünk, hogyan tudjuk majd rávenni, hogy abbahagyja a sírást, és cumi nélkül aludjon el.

A jó hír az, hogy a kutatások szerint a cumi csökkenti a bölcsőhalál veszélyét, mivel a baba nem tud vele olyan mélyen aludni.

Megpróbálhatod, hogy ennek okán a cumit kizárólag az alvásra korlátozod, illetve azt, hogy amikor elmentek otthonról a babával, akkor a cumit nem viszed magaddal. Igen, előfordulhat, hogy bömbölni fog, és az etetéseket is jobban meg kell szervezni (mert így nem számíthatsz öt perc „haladékra”, mint a cumi segítségével), a pici viszont hamarosan megtanul cumi nélkül elaludni a babakocsiban. Ez nem tarthat tovább egy hétnél, mivel még nagyon fiatal, és a babakocsi mozgása is kárpótolja a cumi hiányáért.

Ha úgy döntesz, hogy végleg elhagyjátok a cumit, akkor a leggyorsabb megoldás az, ha egyszer és mindenkorra szakítasz vele. A másik megoldás az, ha fokozatosan csökken a cumizás úgy, hogy elalvás után kiveszed a szájából, és napközben elteszed. A cumizás teljes abbahagyására a hat hónapos és egyéves kor közötti időszak a legjobb. (Hat hónapos kortól minimális a bölcsőhalál kockázata, egyéves kor után viszont a baba egyre akaratosabbá válik).

ETETÉS

Szoptatás

Ha visszamész dolgozni, de nem akarod, hogy a baba tápszert kapjon, akkor bizonyára szeretnéd létrehozni saját „tejbankodat”. Legjobb, ha az anyatejet reggel fejed le, mert ilyenkor van belőle a legtöbb, de csak etetés után - nehogy kevés legyen a babának. A lefagyasztott tej hónapokig eltartható.

FÜRDETÉS

Ha a pici már élvezi a fürdést, ideje kialakítanunk benne a vízbiztonságot. Semmi problémát nem jelent, ha az arcába és szemébe egy pici  víz kerül. Nem árt neki, és ha mi lazán és vidáman viselkedünk, akkor ő is örülni fog.

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

A baba ezen a héten is folytatja „gyakorlatait” – megpróbálja elérni a babatornáztatót, illetve a kiságya vagy a babakocsija fölé akasztott játékokat, és látni fogjuk, ahogy napról napra egyre ügyesebben találja el őket. A tárgyakat még mindig nem tudja egyetlen pontos mozdulattal elérni, mert az agya, a szeme és a karja közötti üzenetközvetítő rendszer most van fejlődőben, ezért egyelőre sok szaggatott mozdulatot tesz.

Nyakizmai már meglehetősen erősek, így amikor felvesszük, könnyen tudja tartani a fejét és körülnézni a szobában. A padlón hason fekve pedig talán már arra is képes, hogy kezére támaszkova felemelje a mellkasát, míg gyorsan körülnéz, aztán újra visszaesik.

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA - Fájdalomcsillapítók

TILOS a babának felnőtteknek való fájdalomcsillapítót adni, pl. paracetamolt! Ha elfogyott a otthon a csecsemőknek való adag, a babának pedig oltás után láza van vagy rosszul érzi magát, nagy lehet a kísértés, hogy egy felnőtteknek való, paracetamol-tartalmú tablettából letörjünk egy pici darabot a számára. NE TEDD! Rendkívül veszélyes, mert a felnőtt tabletta közel 10-szer annyi paracetamolt tartalmaz, mint amennyit biztonságosan beadhatunk a babának. A tablettát nem lehet pontos és megfelelően apró darabokra vágni. Felnőtteknek való folyékony gyógyszert se adjunk neki. Várjuk meg, míg le tudunk szaladni a patikába, hogy kimondottan csecsemőknek való gyógyszert vehessünk!

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Köhögés

Amikor a baba köhög, természetesen aggódni kezdünk, hogy valamilyen komoly baja van. A köhögés leggyakoribb oka azonban a közönséges megfázás, mert a légutakat irritálhatja, ha sok nyálka van bennük. Az ilyen köhögés általában nem válik súlyossá – akkor sem, ha a mellkasból jön és néha egy hétnél is tovább tart – ettől függetlenül lássa a babát orvos!

Ha a köhögés rosszabbodik, éjszaka a baba nem tud tőle aludni, belázasodik és nem akar enni, akkor mindenképpen lássa újra orvos, mert lehet, hogy olyan fertőzés alakult ki, ami antibiotikumokkal gyógyítható csak.

Tüdőgyulladás

A mellkasból jövő köhögés néha tüdőgyulladássá fajul, amely nagyon súlyos betegség. Legjellemzőbb tünetei a szapora légzés (közel másodpercenként), az elesettség és az étvágytalanság. A babának ijesztően hangos mellkasi köhögése, láza, mellkasi fájdalma is lesz, rosszul eszik és kedvetlenné válik.

Szamárköhögés

Ritkán fordul elő, mert a babák már korábban megkapták a szamárköhögés elleni védőoltást, ettől függetlenül nem kizárt. A betegség úgy kezdődik, mint a közönséges megfázás, később azonban heves köhögési rohamok alakulnak ki, amelyek alatt a baba kétségbeesetten kapkod levegő után. Azonnal kérjünk orvosi segítséget, mert a szamárköhögés végzetes lehet! Ezek a rohamok az első két hétben jelentkezhetnek, majd makacs köhögés marad vissza, amely három hónapig is eltarthat.

Krupp

Vírusfertőzés okozza, amely a hangszálakat támadja meg; reszelős, fókaugatáshoz hasonló köhögést és hangos belégzést okoz. Fontos, hogy e rémisztő köhögés ellenére ne essünk pánikba, mert csak így tudjuk megőrizni a baba nyugalmát. Ha ellazul, akkor a légútjai is ellazulnak és jobban kinyílnak. A fürdőszobába is kivihetjük, és vizet engedhetünk a kádba, mert az így kialakuló párás környezet egy kis megkönnyebbülést nyújthat.

Egy kis reszelős köhögés éjszaka még nem jelent vészhelyzetet, ha a baba tud aludni. Ám ha úgy véljük, hogy nehezen lélegzik, akkor azonnal kérjünk orvosi segítséget!

Bronchiolitisz (alsó légúti fertőzés)

Ez a közönséges vírusfertőzés nedves mellkasi köhögést okoz, amely több hétig is eltarthat. Általában nem ok az aggodalomra, csak akkor, ha a baba a láztól és az evési nehézségektől nagyon rosszul érzi magát. Ettől függetlenül mindenképpen lássa az orvos.

HOMEOPÁTIA

A köhögés különböző típusainak kezelésére rengeteg homeopátiás gyógyszer van. Ki lehet próbálni őket, de használatuk miatt ne halogasd a baba orvoshoz vitelét! Ha mellkasi köhögése és láza van, vagy a légzési nehézség bármilyen jelét mutatja, akkor azonnal mutasd meg az orvosnak, mert a ki nem kezelt bakteriális fertőzések néha életveszélyessé is válhatnak. Aggaszthat, hogy a baba antibiotikumos kezelést kap, az orvos azonban csak akkor írja fel ezeket, ha feltétlenül szükséges.

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

Testünk időközben nagyjából visszanyerte normális működését, ezért elkezdhetjük az intenzívebb testmozgást – persze csak olyan mértékben, ami nem nagyon megterhelő, azaz nem veszélyezteti az anyatej termelődését. Lassan, fokozatosan térjünk át a nehezebb gyakorlatokra, mivel öt hónapig is eltarthat, mire ínszalagjaink teljesen visszatérnek szülés előtti állapotukba. Ne feledjük, hogy még ha azelőtt fittek voltunk is, további körülbelül három hónapnak kell eltelnie, mire teljes erőbedobással végezhetjük a gyakorlatokat. A nagy rázkódással járó mozgásoknál, amelyeknél mindkét lábunkat felemeljük a talajról (futás, ugrálás, aerobic), legyünk különösen óvatosak! Egyes nők szülés után inkább öt hónapig várnak ezekkel.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat