Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Ropival és szívószállal a szép beszédért?

 

Gondoltad volna, hogy a gyerekek helyesen ejtett hangzói nagyrészt az izmaik erősségén múlnak? Hogy egy sor logopédiai probléma nem is létezne, ha kellően erősek lehetnének ezek az izmok?

A beszéd létrehozásához kb. 100 különböző izom koordinációját végzi az agy. Ha azonban ezek az izmok nem elég erősek, „zavar” keletkezik a rendszerben és a nem kellően erős területek helyett egy sor másikat állít csatarendbe agyunk. A újonnan bevetett izomok azonban nem biztos, hogy akár elhelyezkedésük miatt, képesek ugyanarra az eredményre, azaz egy adott hangot tökéletesen létrehozni.

Ezek a helytelenül képzett hangok sajnos sok esetben a „de édesen mondja” kategóriába esnek, sőt, sokszor maguk a szülők is átszoknak a selypítve,  vagy egyéb módon, de rosszul képzett hangok használatára. Javítva így nincs, sőt, a gyerkőc megerősítést kap, hogy mennyire „cuki” – és már el is indult a helytelen rögzülés útján, amit később hosszú hónapok munkájával tud majd egy logopédus helyrehozni.

Hogyan előzhetjük meg?

Bármennyire is aranyos, a nem szépen ejtett hangokat ne ajnározzuk körbe. Persze azt sem kell a gyerekbe sulykolni minden percben, hogy „rosszul mondtad”, egyszerűen csak mondjuk ki helyesen (pl. „szép szisza!” Igen, ott egy szép cica.). Ennyi pont elég ahhoz, hogy hallja a különbséget. Ahhoz viszont, hogy Ő is szépen tudja formálni a szavakat, nem árt egy kis segítség – hogy a játék valójában tanulás, észre sem fogja venni.

Hadd igyon szívószállal!

Szuper edzés ez a száj körüli izmoknak és a nyelvnek is. Itató poharak közül érdemes olyat választani, ami szívószálas vagy amihez több különböző fej is tartozik (ilyen pl. a mOmma Rocking a Lansinoh termékei közül). www.lansinoh.hu; www.webaruhaz.pro-mama.hu

Hadd bohóckodjon ropival!

Engedd, hogy a ropit kéz nélkül egye - ha a szájával húzza beljebb folyamatosan a ropit, szintén sok izmot mozgat. Ebből akár családi versenyt is szervezhettek :-) 

Nagyobb gyerekekkel lehet szívószál-darut (szívószállal popcorn átemelése egyik tálból a másikba) vagy gyertyalobogtatást (kb. 20 cm-ről egyenletesen lobogtassa fújással a lángot) is játszani, de csakis felügyelet mellett.

Rágjon minél többet!

A rágás már önmagában is erősíti a szájizmokat. A 8-9. hónaptól be lehet vezetni a rágcsálnivalókat. Felügyelet mellett puha, kis gyümölcs- és zöldségdarabokat (párolt vagy főtt) adhatsz a kezébe.

 Ne vágd le a kenyér héját, ne reszeld le az almát, ne pépesítsd feleslegesen a gyerkőc ételeit. Ha nem akarja elsőre megenni, játszatok utánzósat – így esznek a nyuszik/őzek/stb.

Egy a lényeg, minél többet és több féle képpen erősíteni a száj körüli izmokat – és mivel ezek a gyakorlatok a szülők ráncainak késleltetése szempontjából sem elhanyagolhatók, miért ne játszanánk minél többet? Hiszen, mindenki csak nyer vele ;-)!

A képen látható itató szettről és további fantasztikus termékekről tudhatsz meg többet

a Lansinoh Magyarország facebook oldalán:  Lansinoh Magyarország Facebook

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat