Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Válás? Ezekre figyelj! – Nem is gondolnád, mi mindentől sérül(t) a gyerek! 2.

A válás, elválás komoly lelki tényező nem csak a szülők, hanem a gyerekek számára is, így nem lehet röviden beszélni róla. A cikk első részét elolvashatod ITT)

    5. Soha nem kelljen hallania, hogy pont olyan vagy mint anyád/apád! – ezzel ugyanis azt állítod számára, hogy pont azt látod benne, ami        miatt az apjával/anyjával már külön éltek, ez Neked nem tetszik, így hamarosan Tőle s megszabadulsz majd. Ha tudat alatt is, de a               biztonságérzetét ezzel nagyon meggyengíted.

 

  6. Ne kelljen választania! – a „döntsd el, hogy apád vagy anyád fontosabb” című mondatokat azonnal felejtsd el. Ez a zsarolás         magasiskolája. Ha ez megfordul egyáltalán a fejedben, akkor gondolkozz el rajta, hogy miért vagy Te bizonytalan? Miért a gyerektől         vársz önigazolást, hogy Te vagy a jobb? Miért akarsz a másiknál bármiben is jobb lenni? Mitől van benned versengési kényszer? Nyerd         vissza saját stabilitásodat és ne a gyereken akard bevasalni.

 

    7. Soha nem legyen maga a gyerek a bűnbak! – az „állandó hisztik miatt ment el anyád/apád is” vagy a véletlen kicsúszott „akkor romlott      el minden, mikor Te megszülettél” mondatoknak helye egy gyerek lelkében nincsen. Te magad is tökéletesen tudod, hogy ha egy       kapcsolat működött volna, akkor a problémák nemhogy megoldásra lelnek, de még meg is erősítik a szálakat. Ha ez nem így alakult,            akkor csupán annyi történt, hogy felszínre kerültek a valódi jellemvonások, vagy felerősödtek az elnyomottak – de semmiképpen sem       ment volna hosszútávon. Így a gyerek érkezésének csupán megköszönni lehet, hogy a szülők akár saját magukról is új tapasztalatokat     szereznek. Szülőnek lenni olyan önismereti tréning és tapasztalat, amit sehol máshol nem szerezhetsz meg. Igy csupán egy dolgot       tehettek Ti szülők – hálásak lehettek gyermeketeknek, hogy megmutatta, milyenek vagytok valójában.

 

Mit okozhat ez a gyereknél?

Gyermekedben amiatt, hogy úgy érzi, Ő az oka válásotoknak, kialakulhat egy olyan megfelelési kényszer, mely nem csak a gyermekkorát teheti tönkre azzal, hogy nem önmaga, hanem egy a szüleinek megfelelő valaki akar lenni, hanem hatással lehet későbbi párkapcsolataira és munkahelyi életére is.

Ha tinédzserként azt látod, hogy szerelmi kapcsolataiban túlottan alá akarja vetni magát a másiknak vagy épp az ellenkezője – probléma esetén megoldás helyett inkább a kilépést választja – jusson eszedbe, hogy esetleg mégsem sikerült feldolgoznia a szülők válását. Hiába történt az jóval korábban, valószínűleg még kell dolgozni rajta. Ilyenkor nem szégyen szakember segítségét kérni, ha úgy érzed, nem megoldható néhány beszélgetéssel.

 

    8. Soha ne tiltsd el a másik szülőtől! – persze ez arra vonatkozik, ha az ex életvitele nem veszélyezteti bármilyen szinten a gyermeket. Ha     problémád van a volt pároddal vagy egyszerűen csak szeretnél betartani neki, azt ne a gyerekkel tedd. Könnyen elfelejti az ember       ugyanis, hogy ezzel nem csak a szülő, hanem a gyerek láthatási jogát is sérti. Arról nem is beszélve, hogy a kis turpisságok előbb-utóbb       a gyerek számára is kiderülnek. Ugye sejted, hogy kihez fog húzni inkább?

 

A legtöbb, amit gyermekedért tehetsz, ha ezeket mind betartva, saját lelki nyomoroddal nem Őt traktálva (elmondhatod, hogy szomorú vagy, de legyen ennyi elég, képmutatásra nincs szükség), figyelsz arra, hogy Ő mikor hogyan érzi magát, hogy ne kelljen olyan dolgokkal szembesülnie, amire még nem érett – azaz ne kelljen túl korán megkomolyodnia, felnőnie. A felnőtt Te vagy, Neked kell Rá figyelned. Ha azzal szembesülnél, hogy a másik fél, annak ellenére, hogy mindent megbeszéltetek, nem tartja be a „játékszabályokat”, Te ne ess bele ebbe az ördögi körbe.

Legyen mindig valaki, akivel meg tudod beszélni a problémáidat, de az ne a gyerek legyen. Dühöngd ki magad, ilyenkor, hogy otthon már minden rendben legyen. Akármilyen nehéz is, de hosszútávon csak akkor kerekedhetsz felül Te mindezen (annak ellenére, hogy egy elválásban alapvetően nem szabadna, hogy nyertes és vesztes legyen), ha tartod magad az előre megbeszélt elvekhez mindvégig, tisztességesen. Ezt gyermeked is érezni, látni fogja. És azt is, hogy Veled, melletted minden rendben.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat