Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Kezdő édesapák 13+1 pontja

 

  A legfontosabb a szerelem. A szerelem az evolúció találmánya. Arra készít fel, hogy fogadjuk a világ leginkább szolgáltatott lényét. Azoknál a fajoknál,amelyek hímjei nem vesznek részt az utódgondozásban, a             párzás egy unott aktus. Inkább a hímek egymás közötti küzdelmén van a hangsúly. Az apukás fajoknál násztánc, fészeképítés, a kotlós etetése készíti elő az utód fogadását. Tartozz ezekhez!

 

 1. Figyelj a szélsőséges jelzőkre. Ha azt mondják – „tökéletes férj”, „a világ legjobb apukája”, „imádja tündér-aranyos gyerekét” -, az ugyanolyan félrevezető, mint a „semmirekellő, a lusta dög”, vagy a „tutyimutyi alak”.
 2. Kezdettől artikuláltan legyél jelen a helyzetben. Amikor bejelentitek, hogy babát vártok, harcold ki, hogy jelen lehess a szituációban, beszélj saját érzéseiről.
 3. Kerüld a szélsőséges viselkedést. Például az olyan szélsőséges hőstetteket, mint száguldás a kórházba a szülő édesanyával, vagy az olyan kilengéseket, mint a tejfakasztó buli utáni részeg üvöltözés a lépcsőházban. Inkább szervezz, legyél úgy jelen a helyzetben, hogy ráállsz a párod hullámhosszára, átveszed a hangulatát - érezz együtt vele.Olyan sok történetben kalandoznak újdonsült apukák a városon keresztül nyakukban a rendőrökkel, hogy hajlamosak vagyunk feltételezni: háttérbe szorultságuk miatt keresik a feltűnő helyzeteket.
 4. Tervezd meg alaposan szereped a szülés idejére. Divat az apás szülés, de nagyon új dolog. Az utóbbi kétmillió évben a nők női segítséggel vagy egyedül hozták világra kisbabájukat. Akkor menj szembe ezzel a hagyománnyal, ha igazán, belülről vágysz rá. Ha az apás szülés mellett döntöttetek, tisztázd pároddal és a stábbal jó előre saját szereped, jelenléted módját. Várj el tőlük világos és tiszta nyilatkozatot arról, elfogadnak-e, mit és hogyan kommunikálnak Feléd, mit beszélnek meg Veled. Az édesanya a szülés közben módosult tudatállapotban van, fontos lehet neki, hogy valaki jelen legyen tiszta fejjel. Figyelj Rá is és kifelé is, a szülést vezető szakmai csapatra.
 5. Kerüld a kísértetházat. A szülés előtti időszakot bizonyára bensőséges közelségben töltötted a pároddal, elszoktál az egyedülléttől, a baba születése pedig olyan élmény, ami után sokat kell élményeket mesélni, feldolgozni.

  Ez a legjobb alkalom, hogy megtanuld örömöd lelni a gyermekedben: a jelzők, mint „édes”, „aranyos”, „cuki” untatják a hallgatókat. A kerek történetek, a sztorik jók. A gyerekről mesélni külön műfaj. Amíg pocaklakó volt, ezt az anyuka vitte tökélyre, most eljött a Te időd is.

  Keress, szervezz magadnak olyan barátot, rokont, aki Veled van, amikor a kórházból hazatérnek szeretteid. Lehetőleg olyasvalaki legyen, aki türelmesen meghallgat. Kerüld azok társaságát, akik megmondják a tutit.
 6. A gyerek a jelenben él, figyelmet és gondoskodást igényel. Ezt add meg neki. Engedd bele magad a jelenbe Te is, amikor a kicsivel vagy. Figyeld, milyen. Minél több élményedet tudod szavakba önteni, annál jobban átéled az örömöt. Minél többet tudtok a babáról beszélgetni, annál erősebb közös identitás alakul ki a pároddal. Az anyukák ilyenkor hajlamosak tanácsadói elméletekkel és elvekkel nyakonönteni a családot. Fáradtan, kiszolgáltatottan zokon veszik, ha bárki ellentmond. Hagyd a vitát. Maradj a jelenben. Figyelmed, gondoskodásod és érintésed engedd a baba és a mama felé áramolni. Kétmillió év evolúciója dolgozta ki a legjobb programokat ezekre a helyzetekre.
 7. Vállald fel a külügyeket. A baba sok gyökeres változást hoz szülei életébe. Az édesapa lesz a család külügyminisztere. Óvakodjon a szélsőséges jelzőktől az édesanyát és a babát illetően. A tökéletes, a világ legjobb anyukája, az imádnivaló tündér-aranyos gyerek emlegetése helyett, mesélj konkrét történeteket, idézz fel jellemző képeket, helyzeteket. Beszélj saját érzéseidről. Gyakorolj. Sajátítsd el azt a képességet, hogy örömöd leld a gyermekedben. Ezt akarni kell! Hamarosan észreveszed, ha mások klisékbe csúsznak, - azzal is gyakorolsz, ha tapintatosan visszahozod őket a konkrétumok, a személyes élmények világába.
 8. A gyerek élmény. A baba folyamatosan azon van, hogy felderítse a külvilágot. Explorál. A baba külvilágának Te is része vagy. Legyél azon, hogy közelebb hozd az érzéki tapasztalatokat. A mosolyon és a hangokon túl tarts Vele sok bőrkontaktust, fektesd meztelenül a mellkasodra, ha csak teheted, vedd ölbe. Élj Vele a jelenben, élvezd az illatát. A pároddal egymás iránt érzett szerelmetek erre a nyitottságra készített fel. Ezek a meghitt pillanatok Neked is járnak. Hessegesd el azokat, akik „elrontásról” kárognak. Nyugodtan aludj a gyerekkel, babusgasd, amennyit tudod. Hamarosan úgyis lábra kap és odébbáll.
 9. Legyél meder. A gyerekbe programozva van az exploráció. Neked az a dolgod, hogy figyeld, mi érdekli. Ha elkezded játszani az apai szerepklisét és megpróbálod irányítani a kicsi figyelmét, hamar kifulladsz. A baba figyelme elképesztően gyorsan rebben egyik dologról a másikra, csak belső feszültséghez vezet, ha vezetni akarod. Ha túlságosan akarsz valamit a babától, az szinte biztosan saját kudarcodhoz vezet. Elvárásaidat valójában saját magaddal szemben srófolod fel.
 10. „Keresd a nőt!” Az édesanya érintés-szükségletét hosszú ideig teljesen lefedi a baba. Annál inkább megnövekszik felnőtt társas szükséglete. Ennél jobban talán csak autonóm egyedüllétre vágyik. Édesapaként Te ezt a sajátos lelki egyensúlyt akkor fogod fel, ha átéled. Légy azon, hogy kezdettől minél több időt tölts kettesben a babával egyhuzamban. Engedd az édesanyának megélni autonómiáját, kielégíteni társas szükségleteit. Tartsd szem előtt: főként az Te társaságodra vágyik.
 11. A gyerek legfőbb érdeke a családi biztonság. A családi biztonság alapja a párkapcsolat. Családotok összetartó ereje a Te párkapcsolatod feleségeddel. A gyerek a jelenben él, figyelmet és gondoskodást igényel, aki ezt megadja neki, az a szülői szerepben jól helyettesíthet Benneteket. Addig Ti legyetek együtt felnőtt párkapcsolatban, szerezzetek újabb és újabb közös élményeket, mert ezek a párkapcsolat valódi kötőanyagai. Az élmény a kapcsolatgazdagítás legfőbb eszköze.
 12. Leselkedjetek együtt. Találd meg az édesanyával együtt annak lehetőségét, hogy titokban figyeljétek a gyermeket. Ez a felelősségtől mentes jelen idejű élmény fogja leginkább gazdagítani kapcsolatotokat. Azok a helyzetek, amikor a gyerek tudtával hárman vagytok együtt, inkább veszélyeztetik, mint építik a kapcsolatukat. Igyekezzenek minimalizálni az ilyen „kétszülős” alkalmakat. Ha mégis belekerülnek, egyikük legyen a helyzet aktív szereplője, a másik vonuljon háttérbe.
 13. . A szülőség és a párkapcsolat egymást váltó szerepek. Amikor Veled ott van a gyermeked, akkor a Te Édesapa szereped aktív. Ilyenkor nem férfiként vagy jelen, hanem Édesapaként cselekszel, érzel és gondolkodsz. Amikor az Édesanya a gyermeketekkel az ölében ül az asztalnál, akkor a női szerepe háttérben van, az Édesanya szerep elöl. A szülő/házastárs szerepek váltógazdaságban működnek, amikor egyik előtérbe kerül, a másik háttérdbe szorul. Figyelj oda, hogy egyszerre valóban csak egyik szerepben legyetek jelen. Akkor csalogasd párjod női szerepébe, amikor gyermektekről – szülői szerepeteket ideiglenesen átvéve – valaki más gondoskodik. Ilyenkor lehetsz Te is Édesapa helyett férfi, megalapozva párkapcsolatotok és családotok stabilitását.

13+1.Ha erotikus helyzetet szeretnél, kerüld az „anya”, „anyu”, „anyukám” megszólítást.

Még több hasznos tanácsot találsz itt: Szülők kézikönyve http://szulokkezikonyve.hu/

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat