Anyatej: a testnedvek királynője

Az emlősök anyateje körülbelül 30-50 különböző cukormolekulát tartalmaz, az emberi tejben több mint 200 ilyen található. Ez a komplexitás már önmagában is lenyűgöző. Egy újszülöttet szoptató édesanya átlagosan 1-1,5 liter tejet termel naponta, mely folyamat óriási energiát igényel a női szervezettől. A belefektetett erőfeszítés azonban mindenképpen megéri az anyatej csecsemőre gyakorolt számtalan pozitív élettani hatása miatt. 

Kezdjük a nyilvánvalóval, miszerint az anyatej elképesztő tápértékkel bír. Különösen a kolosztrum (sárga színű, ragacsos, speciális tej, amely a szülés utáni első napokban termelődik) rendelkezik nagyon magas fehérje- és szénhidrátkoncentrációval, ami hatalmas tápanyaglöket a babáknak. Az anyatej egyben ital is. Minden szoptatás elején először egy hígabb tejet szív magába a baba (szomjoltó tej), utána pedig ahogy telnek a percek, az anyatej egyre sűrűbb, zsír- és kalóriadúsabb lesz. Egyes kutatások szerint egy szoptatás alatt az anyatej zsírtartalma akár megnégyszereződhet! 

Az anyatej továbbá hosszú távú védelmet is jelenthet mind a babának, mind az édesanyának. Nemzetközi tanulmányok alátámasztották, hogy a rendszeres szoptatás csökkentheti a bölcsőhalál esélyét, illetve a gyermekek későbbi elhízásának a kockázatát, sőt a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyáknál alacsonyabb az emlő- és a petefészekrák kialakulásának kockázata is. 

Az anyatej összetétele a baba igényeihez, korához, egészségi és mentális állapotához igazodik, és mást tartalmaz, ha fiúnak, és mást, ha lánynak „készül”, azaz az anyatej összetétele a nemektől is függ. Megfelelő mennyiségben és formában tartalmazza a csecsemő számára szükséges tápanyagokat (fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat), illetve ezeken felül létfontosságú védőanyagokat is. A csecsemő immunrendszere még éretlen, a fertőzések elleni védelemben ezek a speciális antitestek, úgynevezett immunglobulinok és fehérjék segítik, melyek hozzájárulnak a csecsemő törékeny immunrendszerének megerősítéséhez és kiépítéséhez is. 

A fentiekből már kiderült, hogy az anyatej több mint táplálék. Többi közt egyben egy beépített óra, amely a napszakokról nyújt információt a csecsemők számára. Az anyatej összetétele a nap folyamán változik. Az energizáló reggeli tejnek más a konzisztenciája, mint a nyugtató esti tejnek. A kutatók úgy vélik, hogy ez a „időszerű” táplálkozás segíthet a csecsemők kialakulóban lévő bioritmusának programozásában, amely többek között lehetővé teszi a csecsemők számára, hogy megkülönböztessék a nappalt az éjszakától. Arra vonatkozóan, hogy vajon mi történik akkor, amikor a csecsemők a nap különböző szakaszaiban előre lefejt tejet kapnak a szakértők még nem fedeztek fel negatív következményeket. J

Az anyatej egy tökéletes időzítő- és jelzőrendszer, mely egyrészt segít szabályozni a nők hormonkeringését – terhesség alatt bizonyos hormonok áramlása megakadályozza, hogy az anyatej túl korán termelődjön, szülés után azonban a szervezetben csökken ez a hormonszint, ami lehetővé tesz az anyatej szabad áramlását a babához –, illetve a megfelelő időben a gyermek elválasztásánál önmagát apasztva nem termelődik tovább. 

A szoptatás ideje alatt mindenképp oda kell figyelni, hogy mi jut az édesanya szervezetébe, mert az anyatej a káros anyagokat (vegyszerek, nehézfémek, gyógyszerek, alkohol) átjuttathatja a baba testébe. 

Természetesen a szoptatás nem minden anya számára lehetséges, azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy a mai kifejezetten a csecsemők táplálkozási szükségleteinek kielégítésére tervezett tápszerek minden szempontból biztonságosak a baba számára.

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.