Érdekességek a terhességgel kapcsolatban

 • A terhesség az egyik legérdekesebb és legcsodálatosabb dolog, ami egy nővel történhet élete során. Semmi sem hasonlít ahhoz, mikor egy másik ember növekszik a saját testünkön belül. Nem nagy titok, hogy a várandósság óriási hatással van a női szervezetre, a női test elképesztő dolgokra képes annak érdekében, hogy a terhesség 9 hónapját a baba és a kismama is a legnagyobb biztonsággal vészelje át, és a végén megszülethessen a csoda. Sok mindent tudunk már az áldott állapotról, a bennünk zajló folyamatokról, most azonban összeszedtünk néhány érdekességet, ami meglepő lehet a várandósság kapcsán, vagy akár magyarázatot adhat a bennünk felmerülő kérdésekre. 
 • A terhesség előtt egy női méh körülbelül narancs méretű, a harmadik trimeszterre viszont már megközelíti egy görögdinnye méretét.
 • A rendelkezésre álló adatok szerint, a leghosszabb terhesség 375 napig (53 hét) tartott. Penny Diana Hunter csecsemője csaknem 100 napot késett 1945-ben. A terhesség elhúzódása gyakoribb, mint gondolnánk. Sok nő a szokásos kilenc helyett 10, vagy akár 11 hónapig tartó terhességről számol be.
 • A legfiatalabb koraszülött baba, mindössze 21 hetet és 4 napot töltött a biztonságos anyaméhben. A gyermek 2017-ben kezdte meg az óvodát és ezidáig nem jelentkeztek nála egészségügyi, vagy fejlődési rendellenességek a koraszülés következményeként.
 • Terhesség alatt a vér mennyisége akár 50% -kal is megnő, hogy elősegítse a magzat oxigénellátását. Annak érdekében, hogy ezt az extra vérmennyiséget megfelelően pumpálja a testben, a szívnek is nagyobbodnia kell. 
 • A terhesség során a szervezetben jelen lévő rengeteg hormon furcsa dolgokat eredményez, például a kismama hangja is megváltozhat. Az ösztrogén és a progeszteron emelkedése a hangszálak duzzadását okozhatja, ami azt jelenti, hogy néhány magasabb hang elvész, míg mélyebbek megjelennek.
 • A terhesség alatt a szervezet egy relaxin nevű hormont termel, ami lazítja az ízületeket összekötő szövetet. Ennek célja, hogy a medence rugalmassá váljon a szülés idejére.
 • Egy 2010 évi tanulmány szerint a 0-s vércsoporttal rendelkező nők nehezebben esnek teherbe.
 • Az erőteljesebb ízek, például a fokhagyma átjut a magzatvízbe, így a baba is érzi ezeket. 
  A közép-afrikai Beninben átlagosan a legmagasabb az ikrek száma a világon, 1000 szülésből 27,9 végződik ikerszületéssel.
 • A nők szervezetében a terhesség alatt egy új szerv is kialakul, a placenta, amely hormonokat állít elő, ezáltal egy terhes nő több ösztrogént termel egy nap alatt, mint egy nem terhes nő három év alatt.
 • A várandósság alatt a haj sűrűbbnek és egészségesebbnek tűnhet, mert gyorsabban nő, viszont ebben az időszakban a test más részein is tapasztalhatunk szőrnövekedést, például a hasunkon, az arcunkon, vagy a hátunkon is.
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.