Mitől függ az ikerszületés?

Nyilvánvaló tény, hogy a különböző termékenységi kezelések eredményeképpen sokkal nagyobb eséllyel születnek ikrek, mint a természetes fogantatás útján. Azt azonban kevesen tudják, hogy az ikerterhesség esélyét többek közt befolyásolhatja a magasság, az életkor, vagy a családtörténet is. 

A statisztikák szerint a 30-as éveikben szülő édesanyák esetében például gyakrabban fordul elő ikerterhesség, mint a fiatalabbaknál. A kutatások szerint ez egyfajta evolúciós biztosíték, amivel a természet biztosítani akarta, hogy a gyermekvállalás szempontjából idősebbnek számító nők se maradjanak utód nélkül. A magyarázat nagyon egyszerű, ugyanis ahogy az életkor előrehaladtával csökken a fogantatás esélye, úgy a szervezet nem egy, hanem két petesejtet választ ki, ezzel növelve a megtermékenyítés lehetőségét. 

Tulajdonképpen bárkinek esélye lehet arra, hogy egypetéjű ikreket hozzon a világra, ám az még mindig a megoldatlan rejtélyek közé tartozik, mi lehet az oka, hogy a megtermékenyített, majd osztódásnak indult petesejt különválik-e vagy sem. A kétpetéjű ikerszülés viszont öröklődhet, ha az édesanya, maga is kétpetéjű ikerpár egyik tagja: ilyen esetben körülbelül 6%-nyi az esély arra, hogy ő is két gyermeket szül egyszerre. Ami a családtörténetet illeti, olyan családokban, ahol már korábban is előfordult ikerszületés, eleve nagyobb az esély az ikerterhességre – olyan nők esetében például, akiknek az anyja vagy a lánytestvére ikreket szült, ez az esély egyenesen a duplájára nő. 

A túlsúlyos nők – akiknek a testtömegindexe meghaladja a 30-at – szintén nagyobb valószínűséggel szülnek ikreket, mint az egészséges BMI-vel rendelkező hölgyek. Ez valahol ironikus, hiszen a súlyproblémával rendelkező nők általában nehezebben esnek teherbe. Az extra zsír azonban megnövekedett ösztrogénszinthez vezet, ami pedig a petefészek túlstimulációját eredményezi. Az ovuláció során egy helyett kettő, vagy akár több petesejt is leválhat.

Az átlagosnál magasabb nők esetén szintén nagyobb az ikerszületés valószínűsége. Erre az elméletre még nem találtak magyarázatot, de a statisztikák kimutatták, hogy a 165 cm-nél magasabb hölgyek esetében magasabb az ikerterhességek előfordulásának az aránya. 

Azoknál az édesanyáknál, akik a szoptatás ideje alatt esnek teherbe meglepő módon 11,4% az ikerterhességek aránya szemben a nem szoptató nőkkel, akik esetében ez az arányszám mindössze 1,1%. Sokan úgy tartják, hogy amíg szoptatjuk a babánkat, addig a teherbeesés nem lehetséges, de ez természetesen nem igaz. Kisebb a valószínűsége, de az anyatejes táplálás semmiképp sem bír megbízható fogamzásgátló hatással.

Érdekes teóriát állítottak fel a tudósok továbbá azokról a hölgyekről, akik sok tejterméket fogyasztanak. Állításuk szerint a teheneknek adott növekedési hormon befolyásolhatja az emberek hormonszintjét is, ezért lehetséges, hogy az átlagnál több tejterméket fogyasztó nők nagyobb eséllyel esnek teherbe ikrekkel.

Bizonyos etnikai csoportoknál is gyakoribb az ikerszülés, kutatások szerint az afro-amerikai származásúaknál a leggyakoribb. Az is tudható, hogy az ikerterhesség a latin-amerikai származásúak körében a legkevésbé gyakori.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.