Első trimeszter

Bár a terhesség első szakaszában még nem nézünk ki várandósnak, azt mindenképp érezzük, hogy nagyon komoly változások mennek végbe a testünkben. A terhességi hormonok ebben a korai szakaszban készítik fel a szervezetet a következő kilenc hónap megpróbáltatásaira, hogy tulajdonképpen két életet tápláljon. A hormonális változásoknak köszönhetően legtöbben émelygést, székrekedést, mellnagyobbodást, hangulatingadozást tapasztalhatunk, szokatlan ízeket kívánhatunk a nap bármely időszakában, de van olyan szerencsés kismama is, aki mindenféle kellemetlenség nélkül vészeli át a terhesség első harmadát, amit az első trimeszternek nevezünk.

Ebben az időszakban válik a megtermékenyített petesejt (zigóta) embrióvá, amely megtapadva a méh falán csodával határos módon indul fejlődésnek. Ekkor alakulnak ki a szervei, megdobban a szíve, a baba mozogni kezd. Szép lassan fejlődésnek indulnak a csontok, az idegrendszer, a retina, az izmok, a hangszálak, az agy és természetesen a szív. A terhesség korai szakaszában érdemes odafigyelni az étkezésünkre, hiszen a magzat ekkor még nagyon kicsi, valójában nincs szükségünk extra kalóriákra. Akkor sem kell kétségbe esni, ha az első három hónapban van egy kis súlyveszteségünk, hiszen az émelygés, hányinger többek közt ezt is eredményezheti. Kezdjük meg a terhességi vitaminok szedését, tudományosan bizonyított ezeknek a készítményeknek a magzatra gyakorolt jótékony hatása.

Látogassunk el a háziorvosunkhoz, nőgyógyászhoz, illetve a védőnőhöz, akik a további teendőkről, kötelező és opcionális szűrővizsgálatokról részletesen tájékoztatnak majd bennünket. A dohányzást iktassuk ki teljesen az életünkből, és lehetőség szerink a koffeinbevitelt is csökkentsük. Fontos továbbá, hogy edzésben maradjunk, a terhesség alatti testmozgásnak számos előnye van mind fiziológiai, mind pszichés szempontból is. 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.