A második trimeszter

Három hónap elteltével a második trimeszterben a magzat folyamatosan növekszik, erősödik és a hölgyek többségének ebben az időszakban kezd nőni a hasa. Általánosságban a kismamák úgy gondolják, hogy a második trimeszter sok szempontból könnyebb, mint az első, hiszen a korábban tapasztalt kellemetlen tünetek javulni kezdenek. Csökkennek, vagy már meg is szűnnek a reggeli hányingerek, émelygések, és az első komolyabb szűrővizsgálaton is túlestek ekkorra.

A várandósság ezen szakaszában fokozatosan tágul a méh, csökken a kismama vérnyomása – emiatt szédülés is tapasztalható –, viszont elsőként lehet érezni a baba mozgását, ami kivételes érzés, különösen, ha valaki először tapasztalja meg. Fokozódhat az étvágy, különböző bőrelváltozásokat tapasztalhatunk, például a mellbimbók körüli bőr elsötétülhet, enyhe striák jelenhetnek meg a test különböző részein, vizesedhetnek a végtagok, de ez mind mind teljesen normális. A magzat szervei a második trimeszterben teljesen kifejlődnek. Ilyenkor már hall és nyelni is képes, illetve már apró hajszálak is megjelennek a kis fején. Kialakulnak nála az alvási és ébrenléti ciklusok, amiket a kismama a mozgásokból könnyen észre vesz.

Ezekben a hónapokban az orvosi látogatások során mérik a kismama vérnyomását, ellenőrzik a súlyát, terheléses vércukorszintmérésen kell részt vennie, és nagy eséllyel ekkor már ultrahang segítségével megállapítható a baba neme is (persze csak ha valaki tudni szeretné). Fontos, hogy a kismama tisztában legyen azzal, hogy mit érdemes tennie, illetve mit elkerülnie a terhesség előre haladtával. Feltétlenül javasolt a terhességi vitaminok folyamatos szedése, fontos a rendszeres testmozgás, és a helyes táplálkozás. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, alacsony zsírtartalmú fehérjét és rostot, illetve igyunk sok vizet. A normál tápanyagbevitelünknél bőven elég, ha 300 kalóriával többet fogyasztunk, nincs szükség ennél többre. Fokozottan figyeljünk oda a fog- és szájhigiéniára, a terhesség során könnyebben károsodhatnak a fogak. Kerüljük a fárasztó testmozgást, ne végezzünk erőnléti edzéseket, csökkentsük minimálisra a koffeinbevitelt és lehetőség szerint ne fogyasszunk alkoholt. A dohányzás és a droghasználat szigorúan tiltott továbbra is. Magas higanytartalmuk miatt nem ajánlott a cápahús, kardhal, makréla fogyasztása, illetve káros lehet bármiféle nyers hal, illetve a tenger gyümölcsei.

Bízzuk másra a macskaalom tisztítását ebben a kényes időszakban, hogy messziről elkerüljük a toxoplazmózist okozó parazitát. Bár még elég hosszú idő van hátra a terhességből, érdemes lehet már a szülés megtervezésére gondolni, ezzel is csökkentve a stresszt a véghajrában...

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.