Célegyenes

Folytatva korábbi bejegyzéseinket, nézzük, hogy mire lehet számítani a terhesség harmadik trimeszterében. A harmadik trimeszter a terhesség 28. hetében kezdődik és a szülésig tart. A baba óriásit nő ebben az időszakban, ezért nem kell csodálkozni azon, hogy egyre gyakrabban tapasztalhatunk rúgásokat, hiszen egyre kisebb hely áll a magzat rendelkezésére. A várandósság 7. és 8. hónapjában a baba csontjai folyamatosan fejlődnek, amihez a szükséges kalciummennyiséget a kismamától kapja meg, ezért mindenképpen fontos, hogy kalciumban gazdag, változatos étrendet kövessünk.

A terhesség 32. hetére a baba bőre is végleges formát ölt, és alatta folyamatosan halmozódik fel a szükséges zsírmennyiség. A magzat érintési receptorai teljesen kifejlődnek a 29., 30. hét tájékán. A 31. hétre a baba mind az öt érzékelésre képes már, megkülönbözteti a világosat a sötéttől, képes ízlelni, hallja a hangokat, és a szaglása is egyre kifinomultabb. A harmadik trimeszterben a baba agya is gyors növekedésnek indul, képes már pislogni, álmodni és megfelelően szabályozza saját testhőmérsékletét. Normál esetben a várandósság 34. hete körül a magzat fejjel lefelé fordul, kivéve a makacsabb babák, akik farfekvésben maradnak (ebben az esetben sem kell aggódni, későbbi is befordulhatnak még). Természetesen a baba fejlődése mellett saját testünk is nagy változáson megy keresztül az utolsó hónapokban, például a hasunk ebben az időszakban nő igazán nagyra.

Fáradtságot tapasztalhatunk, ennek ellenére érdemes továbbra is aktív életet élni (hacsak az orvos másképp nem rendelkezik), és fontos a pihentető alvás is. A terhesség utolsó heteiben a méh egyre inkább nyomja a gyomrot, ami bántó gyomorégéshez vezethet, ilyen esetben mindenképp konzultáljunk az orvossal, hogy mit alkalmazhatunk a kellemetlen érzés megszüntetése érdekében. Mivel a szervezet ebben az időszakban már felkészíti magát a szülésre, elképzelhető, hogy szabálytalan összehúzódásokat érzünk majd, amik nem feltétlenül a vajúdás megindulását jelzik (Braxton Hicks összehúzódások).

Sajnos striák is megjelenhetnek az egyre feszülő bőrünkön... Ezek ellen erőteljes hidratálással küzdhetünk, de alapvetően kialakulásuk nagyban genetikai eredetű. Szintén kellemetlen lehet a hólyagszabályozás hiánya (tüsszentesz=bepisilsz). A medencefenékre összpontosuló extra súly megnehezíti a szárazon maradást, próbáljuk ki a Kegel gyakorlatokat. A nagy nap közeledtével figyeljük testünk jelzéseit, melyek a szülés beindulását jelezhetik. A nyákdugó távozása (akár kevés vérrel együtt), már biztos jele annak, hogy hamarosan itt az idő. A szülést jelző összehúzódások – ellentétben a Braxton Hicks jóslófájásokkal – egyre erőteljesebbek, sokan mondják, hogy nem lehet összetéveszteni őket semmivel. Ha elfolyik a magzatvíz, akkor a bab úton van – bár még mindig hosszú órák, akár napok lehetnek hátra.

Az összes kellemetlenséget segít elviselni a tudat, hogy nemsokára személyesen is találkozhatunk a gyönyörű kisbabánkkal.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.