Viselkedési változások a gyermekeknél, amikor új testvér érkezik a családba

Az új kistestvér érkezését nagyon nehéz elfogadni és megszokni a gyermekek számára, ezért nagyon fontos, hogy szülőként megpróbáljuk minimalizálni az idősebb gyermek viselkedését befolyásoló változásokat egy ilyen számunkra is új helyzetben.

A kistestvér érkezése a családba óriási boldogságot jelent, azonban jelentős változásokat is eredményez a család szervezettsége és rutinja tekintetében, ami természetesen teljesen normális. Az új jövevény megváltoztatja a család szokásait, új igényeket támaszt és mindannyiunktól megköveteli az alkalmazkodást. A gyerekek azok, akik ezeket a változásokat a legintenzívebben érzékelik majd, hiszen számos szempontból az ő életük is a feje tetejére áll. Viselkedésük gyakran megváltozik az új helyzetnek köszönhetően – különösen igaz ez a második baba születésekor. A legidősebb nem lesz többé egyetlen gyermek, meg kell tanulnia osztozni szülei idején, odafigyelésén és szeretetén. Ezek a változások nagyban befolyásolják viselkedésüket, sokszor megjelenik a testvérféltékenység, mint jelenség. A kezdeti boldogság- és újdonságérzet elmúltával a kistestvér megérkezésekor feltörő érzések gyakran bizonyos viselkedési regressziókat válthatnak ki belőlük, ami azt jelenti, hogy visszatérhetnek fejlődésük egy korábbi szakaszába. Fontos tudni, hogy ha ilyesmi történik, nincs ok aggodalomra, ez egy teljesen normális folyamat, a gyermek fokozatosan alkalmazkodni fog a megújult helyzethez – a mi segítségünkkel. Amíg idősebb gyermekünk küzd az alkalmazkodás nehézségeivel, előfordulhat, hogy hirtelen segítségre lesz szüksége olyan feladatokban, amelyeket korábban már megtanult önállóan is elvégezni. Elképzelhető, hogy nem fog magától enni, újra azt szeretné, ha mi etetnénk, vagy mellettünk szeretne aludni és nem a saját szobájában, esetleg egyik pillanatról a másikra újra bepisil éjszakánként. Ezek a regressziók nem tudatosak, egyszerűen az idősebb gyermek úgy gondolja, hogy ha így viselkedik, akkor a szülők majd nagyobb figyelmet fordítanak rá is – végülis a kisbabánál működik! Sokszor előfordul az is, hogy a kistesó érkezését követően az idősebb testvér visszatér a „babanyelv” használatához, ami egy újabb módszer arra, hogy magára terelje szülei figyelmét.

Kialakulhat náluk továbbá fokozott ingerlékenység, nyugtalanság, akár sokkal érzékenyebbé is válhatnak, vagy ok nélkül sírva fakadhatnak. Mindez annak az érzelmi nyomásnak az eredménye, amit az idősebb gyerekek tapasztalnak a kistestvér érkezésével. Mivel a kicsik még nem tudják kontrollálni ezeket az érzelmi ingadozásokat, nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk velük.

Az is normális reakció ebben az érzelemdús időszakban, ha a gyermek a babát „veszi célba”, elveszi a cumiját, felébreszti, vagy kiabál vele. Ezek a felvett viselkedésformák is mind a figyelemkeltésről szólnak, fokozatosan elmúlnak, ahogy a gyermek alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Természetesen nagyon fontos, hogy a szülők megfelelően reagáljanak és megakadályozzák a viselkedés súlyosbodását.

Nézzük mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy az átmeneti időszak mindenkinek a legkönnyebb legyen... 

Engedjük meg az idősebb testvérnek, hogy részt vegyen a csecsemő életében, segítsen nekünk a gondozásban. Válasszuk ki együtt a kicsi ruháit, játékait, fürdetéskor, vagy pelenkázáskor pedig szórakoztassuk együtt a kisbabát. Így hasznosnak és fontosnak fogja érezni magát a nagyobb, ami növeli önbecsülését és büszkeséggel tölti el. Dicsérjük meg őt, amikor csak lehet! 

Amennyiben van rá mód, tartsuk meg a korábbi rutint az idősebb gyermeknél is. Ha hozzászokott, hogy lefekvéskor mesét olvasunk neki, akkor ezt semmiképp ne hagyjuk abba a testvér érkezésekor, hiszen egyből a babát hibáztatná érte.

Szakítsunk időt arra, hogy kizárólag az idősebb testvérrel foglalkozzunk. Ha például párunk fürdeti a csecsemőt, lehetőségünk van csak vele játszani. Fontos az együtt töltött minőségi idő. Soha ne hasonlítgassuk össze gyermekeinket, mert ez csak növeli az új csecsemővel szembeni negatív hozzáállást és táplálja a féltékenység érzését. Legyünk türelmesek – ez egy átmeneti időszak, amin keresztül kell menni. Ne feledjük, hogy minden gyermek más és más, ami így van rendjén!

 

 

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.