Az anyaság alapszabálya: boldog szülők, boldog gyermekek

Az egyik legnagyobb ajándék, amelyet gyermekeinknek adhatunk, ha boldog szülők mellett nőhetnek fel. A szülők elsődleges és legfontosabb célja, hogy mindent megtegyenek gyermekeik boldogságáért. Minden reggel, az ébredés pillanatától kezdve azon gondolkodunk, hogy mi lesz a legjobb számukra. Órákat vagyunk képesek áldozni arra, hogy megismerjük a legjobb nevelési technikákat, elméleteket és trendeket, pedig lehet, hogy a válasz sokkal egyszerűbb... Amire gyermekeinknek leginkább szükségük van, azok a boldog, kiegyensúlyozott szülők.

A mai modern szülők szerencsére egyre inkább tisztában vannak a nevelés és az összhang fontosságával, ezért egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek gyermekeik szeretet- és felelősségteljes nevelése érdekében. Ezzel egyidőben sajnos ugyanez a tudatosság, és a vele járó nyomás vezet bennünket gyakran a legnagyobb hibához, miszerint egyre kevésbé élvezzük és éljük meg pozitívan a gyermeknevelést.

Mit jelent boldog szülőknek lenni?

Amikor azt mondjuk, hogy a legtöbb, amit gyermekeinkért tehetünk, ha boldog szülőként vagyunk jelen az életükben, közel sem jelenti azt, hogy önzőnek kell lennünk és csak magunkkal kell foglalkoznunk. Azok az emberek, akik gyermekeik születése után is ugyanúgy próbálják folytatni az életüket, mint előtte, akik sokszor fizikailag és érzelmi szempontból is hiányoznak a gyermek életéből, talán boldogok, de semmiképp sem jó szülők. Ugyanakkor viszont azok, akik mindent annak rendelnek alá, hogy gondoskodjanak a gyermekeikről és közben feláldozzák saját igényeiket, valóban kiváló szülők, de biztosan nem boldogok. A legfontosabb tehát az, hogy olyan szülők legyünk, akik örülnek annak, hogy szülők lehetnek. Ez azt jelenti, hogy miközben gyermekeinkről gondoskodunk, nem feledkezünk meg saját magunkról sem. Meg kell értenünk, hogy a gyermeknevelés nem olyasmi, ami így vagy úgy megkeseríti az életünket. Boldog szülőknek lenni azt jelenti, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amelyben szülőként elégedettnek, egyénként pedig kiteljesedettnek érezhetjük magunkat. A széleskörű tájékozottság kétségtelenül a felelősség és az érettség jele, amely lehetővé teszi számunkra, hogy tudatosan neveljük gyermekeinket. Hasznos, ha időt szakítunk az alvási szokások, az egészséges táplálkozás, vagy az alternatív pedagógiai elméletek megismerésére, ugyanakkor a boldog otthon alapszabálya az, hogy a mindennapok tele legyenek nevetéssel és szeretettel. A gyerekek sokat tanulnak szüleik élethez való hozzáállásából, meggyőződéséből és beállítottságából. A boldog szülők megalapozzák a pozitív életszemléletet, lehetővé téve a gyermekek számára, hogy meglássák a dolgok jó oldalát, jól érezzék magukat a bőrükben és élvezzenek minden apró pillanatot. Ha a szülők tele vannak haraggal, stresszel, szomorúsággal, állandóan kimerültek, vagy túlterheltek, a gyerekek ezeket a negatív érzelmeket fogják alapvetőnek tekinteni. Ha életünket, igényeinket és vágyainkat minden esetben alárendeljük a szülőségnek, előbb utóbb csalódottakká válunk, amiért akár közvetve, akár közvetlenül hajlamosak vagyunk gyermekeinket hibáztatni. Semmiképp nem jó, ha egy gyermek úgy érzi, hogy teher a szüleinek, akik folyamatosan áldozatokat kénytelenek hozni miatta. Ez az érzés felnőtt korára is komoly pszichés következményekkel járhat, önbizalomhiányt, megfelelési kényszert eredményezhet.

Fontos tehát szem előtt tartani, hogy a szülők boldogsága közvetlen hatással bír a gyermekek boldogságára. A szülőknek is joga van fejlődni és érvényesülni az élet különböző területein, megérdemlik, hogy odafigyeljenek karrierjük alakulására, illetve minőségi időt tölthessenek barátaikkal, vagy csak kiélvezzék a pillanatot. Ez gyermekeink érdeke is, akik így elégedett, elérhető és kiegyensúlyozott szülők mellett cseperedhetnek fel. Legyünk számukra a boldogság mintaképe.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.