Gyógyszerszedés, kávé, tea

Kerüld a felesleges gyógyszerfogyasztást! FIGYELEM! Gyógyszert csak orvossal történt egyeztetés után szedj!

Ha rendszeresen szedsz (mert szükséges) valamilyen gyógyszert, ne hagyd abba, de amint beigazolódott (vagy akár felmerült) a várandósság gyanúja, azonnal beszéld meg kezelőorvosoddal, hogy kell-e a gyógyszerbeállításon módosítani! Egyes gyógyszerek a várandósság korai szakaszában rendellenességeket, problémákat okozhatnak. Sok kellemetlen tünet, élettani változás kezelhető természetes úton az életmód, az étrend változtatásával, így elkerülhető a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények használata.


Egyéb esetekben, ha bármilyen okból megbetegszel, egészségi probléma jelentkezik, csak és kizárólag orvosi javaslatra szedj gyógyszert, akár egy egyszerű nátha kezelése esetén is! A fogorvost azonnal tájékoztasd arról, hogy gyermeket vársz esetleges röntgen vizsgálat és fájdalomcsillapító szükségessége esetén!

Vény nélkül szedhető gyógyszer vásárláskor is kérj a gyógyszerésztől a várandóssággal összefüggésben tanácsot!

A magzatvédő vitaminok és multivitaminok általában további kiegészítésre nem szorulnak, ezek szedését is beszéld meg orvosoddal. Az egyéb táplálékkiegészítőket, mint pl. a vas, szintén csak orvosi javaslatra szedd!

Ugyancsak orvosi, gyógyszerészi megbeszélés után szedj bármilyen gyógynövényt, gyógynövény kivonatot!

Tea, kávé és egyéb készítmények

A tea, kávé, csokoládé mindegyike koffeint tartalmaz. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, kis mennyiségben (napi egy kávé, tea) nem veszélyes, nagy adagban azonban káros lehet!

Vásárláskor, főzéskor ellenőrizd az élelmiszerek tartósítószer- és színezék tartalmát és amennyire csak lehet, kerüld ezeket! Kerülje a nem szezonális primőröket, inkább fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt fogyassz a növényekben bőven előforduló vegyszerek miatt! Ha lehet, ellenőrzött vagy biozöldséget vásárolj!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.