A meddőségről – másképpen

A babavállalás gondolata napjainkban egyre később kerül előtérbe a fiatal párok életében.

A rohanó világ, az elvárások, az eredmények hajszolása, a stabil megélhetés, egy biztos otthon… mind-mind hamarabb kerülnek előtérbe a gyermekvállalás gondolatánál – hiszen babánk számára mindannyian a lehető legnyugodtabb és legbiztonságosabb hátteret szeretnénk megteremteni.

Amikor pedig elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy egy csöppség is helyet kapjon életünkben, csodálkozunk, hogy maga a döntés sokszor nem elég.

Akarjuk – miért nem jön hát?

Mi a meddőség?

Ha egy évnél rövidebb ideje döntöttetek csupán a babavállalás gondolata mellett, előtte azonban hormonális fogamzásgátlással védekeztetek – nincs ok az aggodalomra – tudnotok kell, hogy akár 10 hónapig (!) is eltarthat, míg a szervezetből kitisztul minden, ami már nem odavaló!

Orvosi értelemben véve a meddőség gondolata akkor merülhet fel, ha több, mint egy éve, rendszeres, fogamzásgátlás nélküli szexuális kapcsolat mellett sem fogan meg a várva várt apró élet.

Ilyenkor viszont el kell indulni valamerre. De vajon merre?

Okok és megoldások – lépésről lépésre

„A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek.”

(Vass Albert)

Az a fránya Lélek…

Bár a lelki problémák és testi betegségek között fennálló kapcsolat ma már mindenki számára ismert, hogy hogyan is történik ez, azt már kevesen követik végig – pedig, ha tudjuk, mi minek a következménye, máris egyértelművé válik, miért is fontos a stresszt és feszültséget a babatervezés gondolatának megszületésével együtt félretenni.

A szavak lélektani hatása, a mély bánat, a stressz, a gyász mind mélyen képesek megváltoztatni szervezetünk működését.

Ha például fejben egy-egy bántó, fájó szituációt idővel feldolgozottnak is tekintünk, a kimondott szó – főleg, ha az ember velejébe talált – hihetetlen mélyen képes beásni magát a tudatalattinkba.

Megváltozik például az agyalapi mirigy működése, ami a peteérés hormonális egyensúlyának és a herék megfelelő működésének hátterét adja és ha ez önmagában (a hormonok miatt változó, kiszámíthatatlanabb ciklus) nem lenne elég,  a fenti okoknak köszönhető feszültség az izmokat nem csak a felszínen, - amitől magad is érzed, hogy stressz közben „befeszülsz”, hanem mélyen is összehúzza – tehát a petevezeték és a méh izomzatát is,  – így mindennek nevezhetők, csak nem ellazultnak és befogadónak. Sőt – ha megnézzük, mi mindenre hat, nagyon is jól látható, hogy az agyalapi mirigy stressz miatti működésváltozása nem csupán a fogantatás alkalmával, hanem később a várandósság, a szülés és szoptatás területén is beleszólhat a folyamatokba.

Kihez fordulhatsz?

Ebben az eseten az izmok ellazítására lesz szükség - relaxálhatunk is akár, de ha biztosra szeretnénk menni, olyasvalakire van szükség, aki „meghallja” az izmok válaszát.

Igen, igen, nem elírás – az izmok válaszát. Az izomsejtek ugyanis olyan memóriával rendelkeznek, melynek köszönhetően „emlékeznek” az egyes események kapcsán őket ért impulzusokra – és soha nem felejtenek.

Nézzük, hogyan is működik ez:

Ha feszült vagy, akkor az adott szituációra koncentrálsz. Hiába más típusú helyzet az, amikor babát szeretnél, - mivel ebben az esetben is koncentrálsz valamire, izmaid előhívják az erre az érzésre korábban adott választ - és befeszülnek. Pont úgy, mintha egy negatív, stresszes helyzetben lennél.

Befeszülhetnek attól is, ami tudatalattidban van, hiszen akár egy még magzati korban átélt ijedelem is okozhat gyermekként, vagy felnőttként ok nélkülinek tűnő fizikai tüneteket, amint hasonló szituációba kerül az ember. 

Hogyan tudnánk egyedül helyrehozni azt, amire nem emlékszünk, izmaink viszont igen? Kineziológia segítségével. 

A kineziológus olyan szakember, aki nem csak feltárni tudja az okot, de feloldani is az izom arra adott, gátló válaszát.

Az így feltárt régi események okozta gátak „kitakarításával” pedig egyre nagyobb helyet teremthettek egy új életnek. 

Fizikai okok

Természetesen nem csak a lélek állhat a várva-várt csöppség érkezésének útjában – a pszichénk okozta gátakon túl előfordulhat, hogy a fizikai elváltozás olyan mértékű - vagy akár öröklött is lehet, mely további orvosi segítséget igényel. 

A jó hír az, hogy napjaink tudománya az esetek 90%-ában eredményes, legyen szó akár hormonális zavarról vagy szervi rendellenességről a háttérben.

Kinél lehet a hiba?  

Fifti-fifti. Ennyi. Csupán azért a nőkre kenni a nagyobb felelősséget, mert az ő szervezetük jóval összetettebb - hogy ne lenne, hiszen a fogantatáson túl, még ki is kell hordani a babát -, nem fair. Sem apa, sem anya nélkül nincs baba, így az 50-50% egészen reálisnak tűnik.

A férfi 50%-ban rejlő lehetőségek:

Ok:

Genetikai háttér

Miért probléma:

Az emberi szervezetnek 22 testi és két ivari kromoszómája van. Az ivari lehet XX (női) vagy XY(férfi) kromoszóma. A pete és a hímivarsejt találkozásánál rengeteg osztódás megy rövid idő alatt végbe, így előfordulhat, hogy olyan hibás sejtek is létrejönnek, melyek tünetet ugyan nem okoznak (apukának tehát kívülről mindene működik és megvan), viszont olyan embrió jön létre, mely vagy még a terhesség megállapítása előtt (ezt szinte észre sem vesszük – minden 4. terhesség ilyen), vagy a terhesség korai (első 3 hónap) szakaszában elhal (nem véletlen, hogy a magyar jog is csak a 91. napot betöltött terhességet fogadja el).

Megoldási lehetőség:

Van - lombik program - akármennyire is hihetetlen. A lombikban fejlődő embriók genetikai vizsgálatával megoldható, hogy csak a teljesen egészségesek kerüljenek beültetésre  

Ok:

Maguk a spermiumok

Miért probléma:

Nem elég mozgékonyak, kevesen vannak vagy nem megfelelő a szerkezetük

Megoldási lehetőség:

Van - többnyire gyógyszeres kezelés, a biztos siker érdekében azonban előfordulhat, hogy egy apró műtéti beavatkozás is szükségessé válik. (helyi érzéstelenítésben, ambulánsan – nem a halálos kategória. Aki már ebbe is beleszédül, jobb, ha a szülőszobát és kakis pelust majd messze elkerüli J)

Ok:

Spermiumsejtek teljes hiánya

Miért probléma:

Hiába lesz ott a randin a petesejt, ez az 50%  - a spermium - bizony hiányozni fog…

Megoldási lehetőség:

Van - lombik program hereszövetből nyerhető spermiummal, hihetetlen, ugye? De mégis lehetséges

Ok:

Ondóvezeték hiánya

Miért probléma:

Nincs út, amelyen a spermiumok haladhatnak

Megoldási lehetőség:

Van - Mivel a vezeték hiánya csupán a hímivarsejtek útját gátolja, az apró műtéti beavatkozással kinyerhető spermiumok lombik programban minden további probléma nélkül sikeresen vehetnek részt (vagy érhetnek célba) 

A női 50%-ban rejlő lehetőségek (logikai sorrendben):

Ok:

Nem megfelelő hormonműködés 

Miért probléma:

Az alapokat biztosítja – a petesejt érési folyamatáért és a méh felkészítéséért felel

Megoldási lehetőség:

Van - hormonpótlás

Ok:

Petefészek működési zavara – PCO (policisztás ovárium szindróma)

Miért probléma:

A petefészek sok cisztával van tele, ezek pedig akadályozhatják a tüszőrepedés folyamatát. Mivel anyagcserezavarral is összefügg, kicsit komplexebb kezelésre van szükség.

Megoldási lehetőség:

Van - hormonkezelés

       - anyagcsere probléma feltárása, az eredménynek megfelelő tudatos életmód

Ok:

Petevezeték elzáródása

Miért probléma:

Több oka is lehet, de leginkább gyulladásos eredetű

Megoldási lehetőség:

Van - átfújás

Az ok feltárása után (amit mindenképpen orvosi vizsgálat állapít meg) előfordulhat, hogy csupán erre van szükség. Nem túl kellemes folyamat, de a lényeg, hogy átjárhatóvá teszi a petevezetéket, amennyiben nincs az elzáródásnak komolyabb oka.

        -  egyéb, a gyulladás okától és mértékétől függő, az orvos által javasolt megoldás  

Ok:

Méhen belüli, - kívüli elváltozások

Miért probléma:

Ezek az elváltozások, mint pl gyulladás, összenövés, kinövés, kitüremkedés – a megtermékenyített petesejt megfelelő megtapadását akadályozzák 

Megoldási lehetőség:

Van - gyógyszeres kezelés és/vagy műtéti beavatkozás a beágyazódást akadályozó tényezők eltávolítására

Ok:

Maga a méhnyak nyák

Miért probléma:

Az egyébként oly jó szolgálatot tevő, fertőzésektől megóvó védelmi vonal normál esetben, a megfelelő időben a hímivarsejteket nem tekinti ellenségnek. Amennyiben viszont a nyák túlbuzgón végzi dolgát, szegény kis hímivarsejtek bizony kint rekedhetnek.

Megoldási lehetőség:

Van - inszemináció – a hímivarsejteket ilyenkor katéteren keresztül közvetlenül a méh üregébe juttatják a peteérési folyamat leginkább megfelelő időszakában. Nyák pedig teheti tovább a dolgát, védheti az újonnan kialakuló kis élet minden mozzanatát.

Ok:

Saját immunrendszerünk, mint ellenség

Miért probléma:

Ha valaki sosem beteg, az általában büszke arra, hogy bivalyerős immunrendszere van.

Ez valóban fantasztikus mindaddig, míg a bivaly által likvidált betolakodók csak vírusokat, bacilusokat, vagy elváltozott sejteket jelentenek.

Egy túl erős immunrendszer számára azonban nem csak ezek, hanem egy megtermékenyített petesejt is „idegen” lesz, így a beágyazódást nem más, mint az anya saját immunrendszere szabotálja. Sokszor ezért el sem jut az ember a megállapítható terhességig – így fordulhat elő például az is, hogy a lombikban jól fejlődő embrió a beültetést követően nem tud beágyazódni.

Gyanús lehet a fenti ok akkor is, ha a terhesség ugyan már megállapítható, de többször volt már vetélés a vége.

Az ilyen erős immunrendszernek pedig van mindenre és mindenkire háklis verziója is és van amikor – szerencsétlen módon – csak saját párunkat nem hajlandó elfogadni.

Megoldási lehetőség:

Van - mindkettőre lehet megoldás a lombik program, enyhe szteroidos kezeléssel összekötve. Az eset összetettsége miatt azonban érdemes olyan klinikához fordulni, ahol a vizsgálatok mellett immunológiai konzultáció is lehetséges!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.