Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Kismama cikkek

Berg Judit: Meseleves vagy nyakleves?

 

- Mi lesz ma az ebéd? – érdeklődik a négyéves kislány.
- Zöldborsó leves, krumpli főzelék, fasírt.
- De én azt nem szeretem – görbül sírásra a kislány szája.


Anyuka sóhajt. Most mit mondjon? A tükörtojást és spagettit leszámítva semmit sem eszik meg a gyerek. Próbálta már kedvesen:
- Gyere, kóstold meg, meglátod milyen finom.
Máskor alkudozott vele:
- Na, csak öt kanállal egyél, és aztán jöhet a süti. 
Volt már, hogy elvesztette a türelmét, és kiabált. Végül dühében elzavarta a kislányt az asztaltól. Utána persze bánta, de már nem volt mit tenni. Azt is elhatározta, hogy szigorú lesz:
- Addig nem mehetsz játszani, amíg el nem fogyott az ebéd! 
Mindegy. Akármit főz, akármit mond, a kislány nem eszik. Pár falatot ugyan sikerül beleimádkozni, de minden étkezés nyűg. 
Aztán egy nap zellerkrém levest küld a nagymama kóstolóba. Nagyon finom, de anyuka tudja: a kislány megkóstolni sem lesz hajlandó. Aznap délelőtt annyi a tennivaló, hogy nincs idő külön főzni a gyereknek. Ha nem eszi a levest, hát éhen marad. De amikor kiszalad a kislány a konyhába, hogy megkérdezze, mi lesz az ebéd, az anyja hirtelen ötlettől vezérelve azt mondja:
- Meseleves.
- Az mi? – tátja el száját a kis copfos.
- Olyan leves, hogy ha szépen eszed, mesélek közben.
- És mit mesélsz?
- Majd meglátod. Nagyon izgalmas lesz.
Bár még csak tizenegy óra múlt, a kislány nyafogni kezd:
- Éhes vagyok. Mikor ebédelünk már?
Mire eljön az ebédidő, a kislány már könyörög, hogy egyenek végre. És csodák-csodája, amíg anya halkan mesél neki fejből, fogy a zellerkrém leves. Utána a második fogás is eltűnik a tányérból.
- Ma nagyon finomat főztél! – dicséri anyját a kicsi. - Mikor lesz megint meseleves?
- Ma zellerből készült a meseleves. Holnap paradicsomból lesz. Jó?
- De mesélsz hozzá? – aggodalmaskodik a kislány.
- Hát persze.

- Nem vagy normális – mondja a szomszédasszony, amikor a kislány édesanyja elmeséli, hogyan eteti a gyereket. – Csak elkényezteted. Én már rég odacsaptam volna, ha a gyerekeim nem ennék meg az ebédet.
A kislány anyja nem válaszol. Ő nem tud odacsapni. Hetek-hónapok múlnak el, és a kislány egyre többféle ételt hajlandó megkóstolni. Zellerkrémlevest már mese nélkül is eszik. Néha, vészhelyzetben azért előkerül a mesevarázslat. 
- Kóstold meg a szilváslepényt – kínálja a nagymama.
- Nem szeretem. – húzza el száját a kislány.
- Kóstoltad már?
- Nem. De nem szeretem – makacskodik a kicsi.
A nagymama sóhajt. Igaza van. De a kislány anyja már tudja, mit kell tenni:
- Mesélek neked a pásztorfiúról, aki úgy szerette a szilváslepényt, hogy nem is akart mást enni.
- Jó – egyezik bele a kislány, és boldogan hátradől.
A mese végén elgondolkozik, majd a nagymamához fordul:
- Teszel nekem porcukrot a szilváslepényemre?

Néhány nap múlva anyukának gyanússá válik a csönd a gyerekszobában. Nagyobb zsivajhoz szokott. Aggodalmasan lép az ajtóhoz, bekukucskál. Négyéves kislánya a babaágy mellett ül kötényben, kezében fakanállal. Kedves, türelmes hangon magyaráz öt hónapos húgának:
- Akkor most mondok neked egy mesét a babáról, aki nem akart rendesen szopizni.
Anyuka csendben mosolyog. Lehet, hogy a kicsi jó evő lesz?

<3 

Nem lettél paleo és még cukrot is fogyasztasz? Ne ostorozd magad – mértékkel sokmindent lehet!

 

Az egészségtudatosság sok nőnél akkor kerül előtérbe, amikor kiderül, kisbabát vár. Érdekes, hogy saját egészségünk érdekében nem tesszük le pl. a cigit, nem igazán foglalkozunk vele, hogy mi egészséges és mi nem – jó, mindig akadnak kivételek -, de amint baba kerül a képbe, megváltozik gondolkodásunk. Igyekszünk megfelelően étkezni, vitaminokat szedni és eleget inni. Néha mégis ránk tör egy kegyetlen édesség iránti vágy…

Persze van az a kívánósság, amikor muszáj egy fél tortát legyűrni, de szerencsére ez nem áll fenn folyamatosan - sőt, érdemes elkülöníteni a „meghalok, ha nem ehetem meg” és a „jólesne, de annyira nem nagy probléma, ha nem jön szembe” érzést (ezzel sok csoki elfogyasztása megspórolható :-D).

Ha alapvetően is szimpatizáltál egy bizonyos egészségtudatos irányzattal, természetesen csak jót tehetsz, ha követed, itt most azok válláról szeretnénk levenni a terhet, akik számára a babavárással járó éhség és kívánósság nem könnyíti meg az életet – és még kapnak is azért, ha el mernek majszolni valami édeset. Mázlista az, aki egyáltalán nem válik egy-egy ízvilág rabjává néhány hétre (vagy hónapra), hiszen így egyszerűbb betartani a helyesnem titulált étkezési szabályokat (5x keveset, este 6 után már ne, sok zöldség és gyümölcs, kevés szénhidrát és több fehérje, stb.).

Ha tudom, hogy árt, nem vagyok önző, nem (t)eszem!

A tudatosság ott indul, hogy bár érzem, hogy jó lenne az a 6 tonna csoki, de keresek egy olyan alternatívát, amivel az édességigény enyhül és így nem szereztem be egy szuper cukorbetegséget vagy néhány plusz kilót, ami miatt később problémáim lehetnek. A problémát nem is az okozza, ha egyszer-egyszer nem tud (vagy talán nem is akar) ellenállni az ember, hanem, ha egyáltalán nem figyel oda, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben fogyaszt.

Egyszer-egyszer belefér bármi (kivéve az alkohol), - akárhogyan is kiakad esetleg a környezeted – de tényleg csak egyszer-egyszer. Ha egyébként odafigyelsz rá, hogy elkerüld a cukros üdítőket, gyümölcsleveket (igen, azokban is tonnányi cukor van), a teába és kávéba is inkább mézet teszel, többnyire 6-7 óra körül könnyű (főként salátás, párolt zöldséges) vacsorát eszel és figyelsz arra, hogy az édességigényedet inkább édesebb gyümölcs vagy natúr joghurtból és valódi gyümölcsből, magvakkal (dió, mogyoró, stb.) készített finomság fedezze – már igen sokat tettél le az asztalra a tudatosság oldalán.

Lehet úgy igazán jót enni?

Persze, hogy lehet, amint várandósságod hagyja – és erre s igaz az egyszer-egyszer gondolata. Mert, ha mindig jól belaksz, akkor mindig marad rajtad egy kicsi felesleg is. Babavárás alatt ugyanis a szervezet elkezd a pici számára tartalékolni, csökken a bélmozgás tempója, hogy több tápanyag szívódhasson fel - így a normálisnál több kalóriát vesz magához a szervezeted ugyanakkora mennyiségű táplálékból, azaz, jó nagy marhaság, hogy neked kellene a bevitt adagot megemelned. Úgyis lesz olyan dolog, amit éhség nélkül is megkívánsz ez alatt a röpke ¾ év alatt 😊.

Többletkalória bevitelére a szoptatás alatt akkor lesz majd szükség, ha a babavárás során nem szedtél fel a pici és a várandósság okán hordozott súlyon kívül többet, mivel a szoptatáshoz napi szinten plusz 500 kalóriát fog elégetni szervezeted. Ha tehát fogyni nem akarsz, akkor ennyivel többet kell bevinned, ha viszont örülnél pár kiló elvesztésének, akkor ezzel a tempóval heti fél kiló fogyással számolhatsz bátran. De csak akkor, ha valóban nem eszel többet, mint korábban. Ehhez jön még elvileg a napi 1-2 séta, ha pedig már van hozzá energiád és az idődbe is belefér, akkor indulhat a torna.

Mit lehet inni?

Ha jobban megnézzük az általában iható dolgok összetételét, azokban vagy hemzseg a cukor vagy ha az nem, akkor színezék és aroma. Ezek a „mű” dolgok viszont egyáltalán nem kellenek soha, de várandósság alatt aztán főleg, a szervezetnek (a „zérócukor” elnevezésű, mesterséges édesítővel összepancsolt vackokról meg aztán ne is beszéljünk).

Végső konklúzióként marad az, hogy ami iható, az a víz, legfeljebb a kevés mézzel (és azzal is csak már 40 fok alatt hozzáadva, különben tönkremegy a forró folyadékban minden, ami a mézben hasznos lenne) ízesített tea. Mivel a magzatvíz pótlása, a szervezeted folyamatos átmosása, a viszkető és egyre szárazabb bőr hidratáltáságának megalapozása - amit, ha belülről nem támogatsz folyadékkal, kívülről szinte hiába kened – egyre fontosabb lesz, így a legjobb megoldás, ha ebből a két dologból (tea és ásványvíz) veszed magadhoz azt a napi folyadékmennyiséget (2 l körül), amire szükséged van.

Sima víz vagy ásványvíz?

Is-is. Egyiket sem jó túlzásba vinni. Persze nem kötelező egy napon belül váltogatni - egyik nap sima víz, másik nap ásványvíz és tea, aztán egy másik fajta ásványvíz – és már jól is működik a dolog. Így biztosan nem esik az ember lány abba a csapdába, hogy csak egyfélét fogyasztva túlságosan megemelkedik egy adott ásványi anyag mennyisége a szervezetében (minden ásványvíz egy adott ásványi anyagban gazdagabb, ezért érdemes váltogatni).

 

 

Aktív-gyerekszoba? Akár magad is elkészítheted!

 

Ahogyan a gyerekek nőnek, úgy növekszik mozgásigényük is. Kertben, játszótéren viszont rossz idő vagy szülői időhiány miatt nem lehetnek mindig, ha viszont nem kötjük le az energiáikat, valahol biztosan robbanni fog a bomba.

Hagyd, hogy kilépjen a megszokott keretek közül!

Nem minden esetben a fizikai lefárasztás a megoldás – elég, ha csak hagyod a normál keretek közül kilépni – máris leköti a lehetőség fejben 😉! A következő ötletek akár mindegyike kis térben is megvalósítható, hiszen maga a kiinduló felület – fal, plafon, szekrény – elvileg mindenhol adott.

1. Táblafesték vagy írható öntapadó fólia nagy felületre

Hogy zöld vagy fekete felületet szeretnél, ez legyen a Te választásod, a lényeg, hogy jó nagy felület álljon rendelkezésre egy olyan helyen, ahová normál esetben nem rajzolna az ember gyereke. Egy nagyobb, szabad falfelület vagy egy méretesebb szekrényajtó, vagy akár maga a gyerekszoba ajtaja os tökéletes lehetőség – a fóliás megoldás pedig könnyen el is távolítható. Még üzenőfalnak is használhatjátok, ha megtanult már írni / olvasni a gyerkőc. A feketéből létezik mágneses festék is, így akár képek, mágneses kirakókat fala is lehet 😊.

2. Mászófal a szobában?

Igen! OSB lap, kifejezetten falmászáshoz kialakított kapaszkodók, néhány csavar és tipli lesznek szükségesek. Érdekes lehet a teljesen falsíkba, merőlegesen elhelyezett mászófal is leesésbiztos magasságig tervezve, de ha az ember inkább biztonságra megy (és legfőképpen nem szeretne állandóan a gyerekszobában mászást felügyelni, akkor inkább a picit döntött verzió lehet érdekes.

Az így kialakult háromszög  (az egyenes fal és a kicsit döntött OSB által bezárt terület) belső tere sem kell, hogy elveszett légtér legyen – helyezz bele polcokat, és máris kész egy új tároló a játékok számára!

3. Hadd lógjon az a gyerek!

A lógás nem mindig jó értelemben hallható egy gyerekkel kapcsolatban, de ha ez a fizikai aktivitást jelenti, akkor hihetetlen energiákat vezethet le. A gyerekeknek szinte meg sem kottyan, hogy saját súlyukon hintáznak. A láncos megoldás tökéletes, így a növekvő gyerkőc magasságához lehet igazítani a padlótól való távolságot – a minél kisebb puffanások érdekében. Persze óvatosságból nem árt, ha egy ilyen gyűrű alatt a padlón habszivacs szőnyeg is van, hogy kivédjük a fájdalmasabb eséseket.

Ami pedig a legszuperebb az egészben, az az, hogy ezek mindegyike bármilyen pici szobában megvalósíthatók. Fal, szekrény vagy ajtó lapja, üres légtér kihasználása – mindössze ezek kellenek, az eredmény viszont bármelyik kicsi álma lehet 😉.

Képek forrása: www.funathomewithkids.com 

 

 

Várandós 1 x 1

2/2. rész

 

Folytatjuk Várandós 1 x 1 cikkünket - ha lemaradtál az első részről,  ITT elolvashatod :-) !

Bővebben...:

 Életmód, étrend várandósság előtt

 

 

Elnehezülten, vitaminhiányos állapotban magunk számára is nehéz reggelente felkelni és elindulni, hát még, ha egy piciny élet táplálásáról is gondoskodnia kell szervezetünknek!

Ezért nagyon fontos, hogy a várandósságnak, lehetőség szerint, feltöltött raktárakkal indulj neki. Nem mindegy, hogy kisbabád milyen alapokra építheti piciny életét.

Gondolj csak bele – ha egy magot gyenge minőségű talajba ültetsz, növekedésnek indul ugyan, de valószínűleg kicsi, satnya, halvány és beteges növényke lesz belőle. Ha ugyanez a mag tápanyagokkal felturbózott talajt kap, erős, egészséges és ellenálló élet jön létre.

Add meg hát kisbabádnak azt az alapot, melyből a legjobbat hozhatja ki!

 

Felkészülés – start – méregteleníts!

Egy méregtelenítő kúra akkor is hasznos lehet, ha úgy gondolod, eddig is egészségesen táplálkoztál. Olyan káros lerakódásokat takaríthatsz ki szervezetedből, ami később babádhoz is eljutna a méhlepényen keresztül.

Elkezdeni sosem késő, a legjobb azonban az, ha a 3 hónapos felkészülés teljes ideje már a méregtelenítés jegyében telik – nagyjából ennyi idő kell arra, hogy a szervezeted tisztává varázsold.

Ami viszont nagyon fontos, hogy a baba fogantatása után ne folytasd a méregtelenítést – a méreganyagok ilyenkor a véráramba kerülnek, babád pedig pontosan a vér által szállított anyagokból építkezik – nem mindegy, mi jut el hozzá.

Mire számíthatsz?

 

A felhalmozódott méreganyagoktól és mennyiségüktől függően eleinte fejfájást, levert hangulatot tapasztalhatsz – semmi baj, ez a méreganyagok ürülésének megkezdődését jelenti (képzeld, ha ezt szegény babád kapta volna!) – ezt az időszakot ügyesen lerövidítheted – a titok: igyál minél több folyadékot! Ha lehet, tiszta vizet, vagy zöld teát  - annak semmi értelme, ha az ürülő mérgeket újabb mérgekkel, azaz cukros vagy mesterséges édesítőszerrel felturbózott, sokszor egészségesnek kikiáltott löttyökel akarod eltávolítani (bármilyen fájó, de ide tartoznak a dobozos gyümölcslevek – még a 100%-osnak mondottak jelentős része is).

Az első hét elteltével már észre fogod venni, hogy kipihentebben ébredsz, energiaszinted nap közben magasabban lesz, erősödik immunrendszered, nő szellemi teljesítőképességed, sőt, a tisztulást bőrödön is tapasztalni fogod.

Innentől kezdve pedig nincs más dolgod, mint az egészséges életmódot választani – és most szuper dolgot mondok!

Egészségesen élni nem jár lemondásokkal és nem kerül többe sem, mint korábbi életmódod!

 

Nem hiszed? Nemsokára bebizonyítjuk!

Csupán egy kicsit máshogyan kell az alapanyagokat összeválogatnod – ezt pedig a méregtelenítés ideje alatt gyerekjáték lesz megszoknod.

Egy új szokás kialakítása átlagosan 21 napba, azaz 3 hétbe telik – Neked, 3 hónapod van rá!  

És mondok még egy szuper dolgot: mivel tiszta szervezettel és a várandósság alatti egészséges életmóddal alapozod meg babád életét is, minden lehetőséget megteremthetsz rá, hogy Ő maga később ösztönösen az egészséges ételeket részesítse előnyben!

Kezdjük az alapoknál, melyek betartása az alapvető egészséges életmódhoz is elengedhetetlenek:

-       tartósítószer és növényvédőszer-mentes élelmiszerek fogyasztása

-       minimum 2 l folyadék/nap (ásványvíz, teák, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek)

-       cukrok, magas cukor tartalmú élelmiszerek kerülése – helyettük gyümölcscukor, méz fogyasztása

-       finomított lisztek kiiktatása – helyettük teljes kiőrlésű lisztek, péksütemények előtérbe helyezése

-       magas rosttartalmú ételek fogyasztása(legjobbak a banán, sárgarépa, eper, édesburgonya, zabkorpa és a zabpehely. Ezek vízben oldódóak, így kevésbé puffasztó hatásúak azoknál, akik hajlamosak rá).

Ásványvizek – igen 

Ha odafigyelsz rá, hogy alapvetően ne magas ásványtartalmú vizet fogyassz és időnként váltogatod is őket, elkerülheted, hogy egy-egy anyagból a szükségesnél nagyobb mennyiség halmozódjon fel szervezetedben.

Tea – igen

Egy új kutatás szerint a naponta fogyasztott fekete vagy zöld tea, akár megduplázhatja a fogamzás esélyét. Ha pedig már tea, akkor legyen célzott a választás - a cickafark, a barátcserje és a palástfű állítólag nagyszerűen serkentik a fogamzó képességet

Gyümölcsök – igen

A sokat emlegetett gonosz kis szabadgyökök olyan sejtrongáló molekulák, melyek nem csak a sejtek leghatásosabbak a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök. Mivel a C-vitamin elősegíti az egészséges hímivarsejtek képződését is, párod étrendjébe is jó, ha belekerülnek!

Mindenféle magvak – igen

Édesség és egyéb rágcsálnivalók helyett a legszuperebb választás, hiszen magas cink, magnézium, B6- és E-vitamin tartalmuk miatt a fogamzó képesség javításában segítenek. Teheted bármibe, amiben csak el tudod képzelni! A lenmag például nagyon gazdag omega 3 zsírsavban, ami nem csak a Te ereidet védi, de babád fejlődése szempontjából is értékes tápanyag. Ha lehet, nyersen (salátában, müzliben, stb.) fogyaszd, mert a hő (sütés, főzés) tönkreteszi a benne lévő tápanyagokat.

Vitaminkészítmények – igen

Étkezéssel sajnos ma már szinte lehetetlen bevinni mindenféle fontos vitaminból és nyomelemből a megfelelő mennyiséget, így a pótlás mindenképpen szükséges. Egy átlagos multivitamin készítményhez képest a már a felkészülés időszakában is fontos az úgynevezett „magzatvédő négyes”, a B2, B6, B11 és B12 vitaminok.

Miért érdemes már korábban szedni, mint a terhesség?

Mire észreveszed, hogy várandós vagy, babád már legalább 15 napos - az agy, a szervek kialakulása és az idegcső záródása ekkora pedig már megkezdődik.

Ha úgy gondolod, elég egyelőre csak folsavval (B11 vitamin) készülni, tudnod kell, hogy egymaga csak a problémák (velőcső záródás, agyhiány) 60-70%ának kivédésére alkalmas, míg együttesen az úgynevezett magzatvédő vitaminok (B2, B6, B11, B12) akár 90%-ban képesek kivédeni a fejlődési rendellenességeket.

Tengeri herkentyűk – figyelemmel

A tenger gyümölcseiből az ösztrogén (ha korábban fogamzásgátlót szedtél, szervezetedben felhalmozódhatott) lebontásánál fontos cinket  és az érrendszer számára fontos omega-3 zsírsavat is feltankolhatod – nem beszélve arról, hogy az omega-3 zsírsav babád egészséges idegrendszerének fejlődéséhez is fontos lesz. A  halak higanytartalmától való félelem – bárhogyan  is szépítjük  - viszont jogos lesz. ez nem azt jeenti, hogy semmit sem szabad, csak figyelj rá, hogy az általában „higanydúsakat” (cápa, kardhal, nyers kagyló) most kerüld egy időre. Helyettük a rák, a lazac, a hekk és saját vizeink halai tökéletes választást jelentenek.

Koffein – mértékkel

Koffein tekintetében vegyesek az eredmények, a javaslat ezért csupán a mérséklés – napi 1-re. Ha ennél több volt eddig a mérce, akkor fokozatosan csökkentsd a mennyiséget, különben fejfájás lehet a vége.

Szénhidrátok – mértékkel

Kihagyni nem szabad, de a típusa fontos – a finomítottakat fokozatosan el kell hagyni. Na nem, mintha a kávéhoz hasonlóan fejfájást okozna a hirtelen váltás, csak hagyj időt magatoknak arra, hogy hozzászokjatok egy új ízvilághoz.

Fehérjék – mértékkel

Mivel a tápanyagok közül semmi sem hiányozhat, így a fehérjék sem maradhatnak ki, viszont érdemes a könnyebben emészthetőeket előnyben részesíteni. Ilyenek a szárnyasok és a halak, de ha éppen ahhoz van kedved, a növényi fehérjék táborából is bőven válogathatsz.

Tartósítók, ízfokozók – nem

Alapvetően sem egészséges „mű” anyagokat szervezetünkbe juttatni, de közöttük is van egy nagy ellenség, a glutamát. Még „szerencse”, hogy szinte minden felvágottban, ételízesítőben vagy tartós élelmiszerben ott van. A kis gonosz a prolaktin szint emelésével akadályozhatja a fogamzást. Prolaktin akkor termelődik az anyai szervezetben, amikor a tejelválasztást kell biztosítanunk – ez idő alatt viszont csökken a teherbeesés esélye – a természet okos, nem enged újabb utódot megfoganni, míg az előző is táplálásra szorul. Érdemes egy darabig némi időt a csomagolás átböngészésére szánni – ami eleinte ugyan jócskán megnyújthatja a bevásárlás időtartamát, viszont mivel hamar megtanulod, melyik gyártó termékeit veheted le a polcról bátran, pár hét alatt biztonsággal és a régi időmennyiség alatt futhatod meg a vásárlási köröket.

Mesterséges édesítőszerek – nem

Nem, nem és nem! nagyon igénybe veszik a májat, a legnagyobb méregtelenítőnket – tehát, mérgek! Érdemes időben lecserélni természetes édesítőkre őket.

Alkohol – nem

Ebben a témában azt gondolom, szigorúbb vagyok az átlagnál. Nem, nem azért, mert begyöpösödött lennék, de míg minden egyéb anyagnak csupán 1-4% jut el a magzathoz, addig az alkohol 25%-a (!) teszi ugyanezt. Igaz lesz mindez a szoptatásra nézve is.

A tervezett fogamzás előtt egy-egy pohárnyi alkoholtartalmú ital fogyasztása - amennyiben nem a lehetséges fogamzás idejére esik – ugyan nem fogja befolyásolni a lehetőségeket, de amennyiben úgy gondolod, hogy akár már várandós is lehetsz – egy időre búcsúzz ez tőle.

A leendő Apuka táplálkozása – fontos, igen

A hímivarsejtek mozgékonysága igenis befolyásolható, a jó hí pedig az, hogy nagyon egyszerűen. Az egymás hatását erősítő cink és szelén játszanak ebben nagy szerepet és mivel e kettős fontosságát már a gyártók is felfedezték – ha nem vagy biztos benne, hogy táplálkozással lefeditek a megfelelő mennyiséget -, a boltok polcain jó eséllyel találtok direkt cink-szelén tartalmú táplálékkiegészítőket.

Sport - ésszerűen

Sportolni nem csak - és főleg nem! – fogyási szándékkal, hanem az általános erőnlét növelésére, a stressz csökkentésére és a tökéletesebb keringés miatt alapvetően fontos –  várandósság alatt pedig különös jelentőséggel bír!

Ha korábban nem sportoltál, mivel szervezeted nincs hozzászokva a terheléshez, a fogantatás után elkezdeni bármit is - már meggondolandó lesz.

Így ha eddig nem sportoltál rendszeresen, akkor most tökéletesen időben vagy ( hiszen ez a felkészülés időszaka J), hogy a hatékonyabb méregtelenítés elősegítése mellett hozzászokj a rendszeres mozgáshoz is!

A lényeg, hogy olyan sportot válassz, ami illik hozzád, képes kikapcsolni Téged a mindennapok rohanásából.

Ha olyan mozgásformába szeretnél belevágni, amit majd várandósságod alatt is folytathatsz, de nem tudod, mi lenne a legmegfelelőbb, adunk egy kis segítséget:

Ami várandósság alatt már tilos:

Ütéssel, eséssel és rázkódással (ugrálással) járó sport – tehát a küzdősportok és a tempós futás várandósság alatt így kizárt!

Amit és ahogyan lehet:

Jóga – felkészülés alatt a rá-, várandósság alatt pedig az összehangolódás jegyében, bármikor érdemes elkezdeni.

Pilates – ha várandósság előtt is végezted, akkor nyugodtan folytathatod tovább, ha azonban csak a fogantatás után szeretnéd elkezdeni, mindenképpen kérd szakember segítségét - nehogy olyan izomcsoportot erőltess meg, ami veszélyes lehet babád számára

Tánc – érdekes, de a táncról sem kell lemondanod a várandósság alatt. Persze nem az ugrálós formája az, amit végezhetsz, de van olyan edzéstípus, amit kifejezetten erre az időszakra találtak ki.  Babád így már a pocakodban érezheti a ritmust, így fejlődik ritmusérzéke – aminek később nagy hasznát vehetitek – nem csak nyugtatóan fog hatni Rá a zene, de sokkal fogékonyabb is lesz minden dologra, amiben ritmus és dallam is van.

Úszás – várandósság előtt úszkálj kedvedre, közben viszont inkább a kismama úszást válaszd. Amire viszont nagyon kell figyelned, hogy a fertőzésekre való fogékonyság növekedésével az uszodák vizeiben tanyázó baktériumok is könnyebben megtalálhatnak – csak olyan helyre menj, ahol megbízható a víz minősége!

Futás – ami a felkészülés időszakában futás, az a várandósság első felében kocogás, a várandósság végén pedig legfeljebb tempós séta lehet már csak. Ezt a mozgásformát azonban orvosoddal szigorúan egyeztetve végezd, hiszen bizonyos szintű rázkódással jár, ami csak akkor veszélytelen, ha minden rendben van a várandósság során. Jobb az óvatosság.

Aviva, a speciális torna – a teherbeesés elősegítésére a ciklus során mindig más gyakorlatokkal javítja az alhas vérellátását, segíti a beágyazódást, vagy kíméli az esetleg már kialakulóban lévő embriót a ciklus második félidejében.

Bármelyiket is választod, a jóleső mozgásforma mindenképpen pozitív hatással lesz Rád, később pedig babádra is. A mozgás boldogságérzetet kelt, felkészíti izmaidat a szülésre (ez akkor is fontos, ha már most tudod, császármetszéssel fog világra jönni gyermeked – hiszen a regenerálódás folyamata sokkal gyorsabban lezajlik az edzett izmoknak köszönhetően), mindemellett csökkenti a visszeresedést és vizesedést is.

Nos. Ha nem is mindent, de a legfontosabb dolgokat górcső alá vettük.

Mivel egy tápanyagokban gazdag étrend és egy fitt életmód kialakítása a végső cél  - egy dolog nagyon fontos - ne görcsölj rá és ne akard egyik napról a másikra!Ráérsz fokozatosan átállni, mindig plusz egy dologra.

Persze, ha neked csak úgy megy, hogy fenekestől felfordítod az eddigi világod, akkor hajrá, hajíts ki mindent lazán a konyhából és tervezd át teljesen a naptáradat!

A végeredmény a cél és az, hogy közben ne veszítsd el Önmagad. Az, hogy anyuka leszel, nem azt jelenti, hogy Te megszűnsz majd létezni – „csak” lesz az életedben még Valaki, akiért érdemes lesz magadra is jobban odafigyelni. Sokáig lesz szüksége még Rád J 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat