Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

 

Mit adjak a gyereknek? - Finomságok kicsiknek 1.

 

Természetes igénye egy anyának, hogy gyermeke minél egészségesebb ételeket kapjon, ha lehet, minél tovább.

A hozzátáplálás kezdetével a valódi gyümölcsök íze és természetes cukortartalma meghatározó lehet, akár egész életükre nézve, így a legjobbat akkor tesszük, ha a lehető legkésőbb találkoznak hozzáadott cukrokkal. Édes ízre azonban minden kicsi vágyik – érdemes hát megkeresni a legmegfelelőbbet számukra.

 

Mit ajánlunk?

Igazán finomat alkothatsz, ha a korábban már megismert tejpépek közül a kedvencét alapként választva egy kis gyümölcspürével a tetején készítesz nassolnivalót.

Hogy miért jó ez? Mert a gyümölcspéppel a természetes ízek világát tartod meg, míg a tejpéppel - ízesítéstől függően - a babakorból már jól ismert, biztonságot adó tejes ízvilágot kapják a kicsik.

Tízóraira vagy akár uzsonnára is választhatod a gyümölcsös tejpépet – így igazán kiegyensúlyozott napi étrendet biztosíthatsz gyermekednek. A megszokott reggeli–ebéd- vacsora mellett egy gyümölcsös és egy tejpépes tízóraival/uzsonnával már meg is van az 5 étkezés, amire valójában mindenkinek – legyen felnőtt vagy gyerek – egyaránt szüksége van 😊.

 

 

Tavaszi ízkavalkád – gyere máááár!

 

Amikor már minden bajod van, mert unod a szürkeséget, a hideget és a nehéz ételeket, de a primőr zöldség, gyümölcs még aranyárban van – na akkor jöhet egy kis csalás, mert bár fagyasztott dolgokból készíted (vagy csak részben fagyasztottból, a répafélék mehetnek akár friss áruból is), de már elkezdheted a ráhangolódást a könnyedebb tavaszias, napfényes ízekre!

Formatorták titka

 

Ha igazán szép és ünnepi tortát szeretnénk, a legtöbb esetben cukrászdából rendeljük, mert a marcipánnal – de leginkább fondant bevonattal – készült torták meseszépek tudnak lenni. Mint az áruk.

Éppen ezért nem is gondolnánk, hogy elkészítés szempontjából ezek talán a legegyszerűbbek. Már az is nagyon elegáns, ha csak egy sima bevonatot készítünk, semmi mást. Persze a dekorációs részletességtől függően el lehet vele pepecselni órákat is, ez azonban már csak azon múlik, mennyire akarjuk túlbonyolítani. A leglényegibb különbséget a pénztárcád fogja érzékelni – míg a cukrászdában akár tízezreket is elkérnek egy fondant bevonattal készülő tortáért, addig otthon ezt pár ezer forintból magad is megcsinálhatod.

A titok a bevonat alatt rejtőzik

Jártál már úgy, hogy elkészítetted a vágyott tortát, megvetted a boltban az előre elkészített fondant vagy marcipán bevonatot, ami pár óra alatt átázott, megfolyt? Nem véletlen. Azt ugyanis, mint titok, nagyon kevés helyen találod meg, hogy ezek alatt csak vajas krém lehet – minden egyéb krémtől elkezd izzadni, folyni, ami akár tönkre is teheti több órás munkádat.

Tehát teljesen mindegy, hogy milyen ízesítéssel készítesz tortát, a lényeg, hogy felületét vajas krémmel vond be (ami persze lehet margarin is).

Vajas krém gyorsan?

Rengeteg ijesztően bonyolult receptet találhatunk szakácskönyvekben és interneten is, de ha a cél csak annyi, hogy a bevonat alá egy alap készüljön, akkor tökéletesen elég az is, ha a megfelelő mennyiségű szobahőmérsékletű vajat vagy margarint kikevered porcukorral és ezzel vonod be a tortádat kívülről. Semmi extra.

Ha nincs idő tortát sütni

Ha csak annyi időd van, hogy beugrasz egy nagyobb áruházba egy sima tortát venni és azt dekorálod – tökéletes megoldás. Csak arra figyelj, hogy a díszítés krémje vajas legyen. Ezek többnyire a csokoládés tortáknál így is van, azaz az ízben itt lesz némi korlátozás. De ha a vajas porcukor külső bevonat elkészítésére van időd, akkor semmi nem szabhat határt ;-).

Egyenletes, sima bevonat készítése

Az üzletekben kapható bevonatok nagyon jól mutatnak a képen, de biztos lehetsz benne, hogy egy nem lesz elég arra, hogy gond nélkül dolgozz vele. Ha szeretnél magad minden családi eseményre tortát készíteni, akkor inkább érdemes felkutatni egy hozzád közeli vagy akár házhozszállítást is vállalló cukrásznagykert, mert itt a boltihoz képest töredékáron és hatalmas színválasztékban kapod meg a bevonómasszákat.

Legyen kellően vastag, hogy a krém vagy a torta tésztájának egyenetlensége ne üssön át a képlékeny masszán.

Színezd kedvedre

Mármint a bevonatot. Azzal azonban számolj, hogy mivel az ételfesték hozzáadása plusz nedvességet (így ragacsosságot) jelent, mindenképpen porcukorral kell ellensúlyoznod. Ha nem akarsz a festék eltávolításáva bajlódni, akkor válassz inkább előre elkészített színű bevonót vagy tervezz olyan tortát, ahol a fehér alap jól mutat.

Fondant vs. marcipán

Teljesen egyedi, hogy végül ki, melyikkel dolgozik szívesebben, számomra a marcipán kevésbé problémás, mivel mervebb – így nem adja ki annyira a kész torta hibáit, színe viszont alapvetően inkább koszosfehér – így akkor jó, ha színezni szeretnéd. A fenti torták közül a „Csenge” feliratos minden porcikája marcipán, el látszik is a tartásán.

Arra viszont szerintem nem jó a fondant, hogy figurákat készítsünk – éppen a tartása miatt, ez a dínós tortán látszik jól, nagyon nem tartja a formáját, ha nincs idő fekve kiszárítgatni, a súlyt nem bírja.

A tökéletes kombináció tehát, ha fondant bevonatra a figura marcipánból készül – ilyen a Minnie egeres torta, ahol a fülek széntablettával feketére színezett marcipánból vannak.

Ha van időd és egy nappal korábban a figurákat el tudod készíteni, akkor igazán gyorsan tudsz az összeállításnál haladni.

Csipke tojáshabból

Az első torta 3 nagy csipkés részlete szintén nem nagy ördöngösség, csupán a törékenysége okozhat problémát. Simán keverj ki egy fehérjét annyi porcukorral, amennyit felvesz. A mintát zsírpapír hátulján filccel megrajzolva elkészíted és, ha ilyen térbeli formára szeretnéd, egy nagy bögre oldalára ragasztod – így rajzolod meg a tojáshabbal a formát. Pár óra alatt szárad, tojáshabbal rögzíthető.

Az is gyönyörű, ha készítesz egy sima lapot a tojáshab-mintával és ezt helyezed a fondant bevonatra. Persze léteznek már olyan formázó szilikonok, melyekkel varázslatos csipkemintát készíthetsz, ezek beszerzése azonban időt, pénzt igényel és nem is használom annyit, hogy megérje. Nem mellesleg szeretek egyedit alkotni, ezekkel pedig mindig azonos mintát tudnék készíteni.

A tortává vált rajz

Ínyencségnek pedig álljon itt egy ajándékba kapott kép (mely a Balogh Rajzműhelyben készült) – ami a torta inspirációját adta :-):

 

Sajtbundás csirkemell szerecsendiós mártásban

 

 

Már a neve is ínycsiklandó ennek a szuper ételnek, az elkészítése gyors, a mártást pedig kedvedre fűszerezheted!

A hozzávalók mennyiségét igazítsd a család létszámához, ha az elkésztést elolvasod, egyértelmű lesz számodra is minden :-)

Hozzávalók:

  • csirkemell filé szeletekben
  • tojás
  • tetszés szerinti sajt (trappista és füstölt sajt keverékével mennyei)
  • tejföl vagy tejszín
  • szerecsendió (ízlés szerint egyéb fűszerek, zöld fűszernövény)

Elkészítés:

  1. a hússzeleteket tetszőlegesen sózd be
  2. forgasd felvert tojásba, mintha paníroznád
  3. majd (zsemlemorzsa helyett) forgasd reszelt sajtba
  4. tedd egy hőálló tál aljára a szeleteket egymás mellé
  5. készítsd el a mártást – tejfölbe vagy tejszínbe kevés sót és szerecsendiót (reszelve) tegyél, illetve ízlés szerint több fűszert is választhatsz.
  6. tedd alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőbe és 30-40 perc alatt süsd össze.
  7. kb. 10 percig süsd fólia nélkül is, hogy a teteje szép színt kapjon
  8. tálald tetszőleges körettel – részemről a krumplipürét javaslom hozzá

 

TIPP:

  • fantasztikus ízt kapsz, ha a mártásba kockázott baconszalonnát teszel (vagy bacon csíkokat fektetsz a sajtbundába forgatott húsra és úgy öntöd rá a mártást)
  • a mártásba tehetsz bármilyen friss zöldfűszert is (apróra vágott snidling/bazsalikom/kapor/stb.) – így mindig új ízvilágot teremthetsz
  • a húst előkészítheted a sózás mellett fokhagymával is (bekenheted granulátummal vagy frissen zúzott fokhagymával is)
  • ha azt szeretnéd, hogy a sajt ne megolvadjon a húson, hanem ropogós bundát képezzen, akkor használj ementálit és a mártást külön, hidegmártásként készítsd, a húst pedig külön süsd meg a sütőben.

Főzz alapból immunerősítőkkel!

 

Ha a betegségek elkerüléséről van szó, mindenki szeretné azokat a legkevesebb gyógyszerrel és a legrövidebb módon megoldani. Ha teljes mértékben nem is tudjuk elkerülni a kórokozókat, de alapvetően erős immunrendszerrel vágunk neki a harcnak, máris nagyobb az esély, hogy a betegséggel töltött idő az átlagnál rövidebb legyen.

Gyorsan kész forró levesek az igazán hideg napokra

 

A decemberi nagy evések után az ember nem is vágyik igazán arra, hogy folytassa a nehéz ételek, a kilók tekintetében pedig a hízlaló sütemények sorát. Igazi fénypontjává válhat a napnak, ha esténként ebben a fagyos időben hazaérve egy sűrű, laktató, de egészséges krémlevessel kényezteted magad és családodat!

Fél perces mennyei túrókrém

 

Ez egy nagyon rövid recept lesz – alig kell hozzá valami és csak pár mozdulat az elkészítése, nincs mit rajta ragozni. Nem mellesleg a 3 évesem egyik kedvence. Nem véletlenül.

Zabpelyhes szuperkeksz

 

Zabpelyhes, mert ez az alapja, és szuper, mert a liszt részét tetszőlegesen variálhatod – így ugyanazzal a keksszel mindig más ízvilágot varázsolhatsz :-)!

Sült tea? Felejtsd el bolti filterest!

Nos, mindig van új vagy újra felfedezett dolog a nap alatt, a sült tea is egy ilyen szuper újítás, ősidők óta létező alapokkal.

Tejszínes sós linzer

Ez a gyors vendégváró igazán nagy barátunk lehet, dupla adagokat készítve lefagyasztható, váratlan vendég érkezésekor vagy amikor csak úgy ennél valami sósat, pedig pár perc alatt kiolvasztva készen is van a sós rágcsálnivaló.

sós linzer

Mennyei sütőtök krémleves

 

Az ősz beköszöntével indul a sütőtök szezonja is. Mennyei önmagában sütve, kevés mézzel és almával pite-töltelékként, levesként pedig inkább a sós ízvilágot képviseli ez a sokoldalú csoda.

Immun-koktél - az egészségesen induló őszért.

Szeretnéd Te is elkerülni energia-raktáraid őszi lemerülését és bírni az egyre hűvösebb napokat is? Kezdd a napot szuper immun-koktéllal!

2 perces fahéjas paleo süti

Sokszor csak úgy ennék valami édeset, de elkezdek azon nyűglődni, hogy sokáig tart elkészíteni és sok lesz a mosatlan utána..

Te is így érzed? Most már tényleg el kell kezdenem!

Sírás, ijedelem – ezek törnek elő belőlünk, ha komolyabb betegség ér bennünket vagy családtagjainkat, barátainkat – a legszörnyűbb mégis az, ha gyermekeink szenvednek.

Válts időben, hogy ezeket se Neked, se családodnak ne kelljen megélnie!

Zabos-gyümölcsös műzli szelet

A műzli szeletek elvileg egészséges édességek lennének, de ha megnézzük az összetevőket, akkor a legtöbb esetben nem csak jóval több kalóriával találkozunk, mint amennyire számítottunk, hanem rengeteg cukorral, és térfogatnövelővel - amire, ha egészségesen, netán diétával szeretnék élni, pont nincs semmi szükségünk.

Csak egészségesen! – Heti menü 1.

 


Ahhoz, hogy egészségesen éljünk és ne együnk össze minden szemetet, ami éppen szembejön, sokszor csak annyi hiányzik, hogy valaki vagy valami megadja a kezdő lökést és ne nekünk kelljen kitalálni, hogyan is kellene elkezdeni ezt az egészet.

Mit használjak tejtermékek helyett?

 

Legyen szó tejallergiáról, vegán életmódról, vagy csak a tejtermékek kerüléséről, mivel a legtöbb recept szerves alapját a tejtermékek képezik, nehéznek tűnhet teljes elkerülésük.

Rostos meggyszörp pillanatok alatt!

Nincs jobb hűsítő a nyárban, mint egy friss gyümölcsös ital – de ha vége a szezonja valamelyik kedvencnek, csak a cukros vagy tartósítós bolti változatokkal vagy a drágán beszerezhető

Diétás Pizza

Utálom a korlátokat, így megszállottan keresem azokat az ételeket, amiket bármikor megehetek a családommal én is és nem kell attól tartanom, hogy a kilók sunyi módon kúsznak rám ;-).

 

A NYÁR HŰSÍTŐJE – LEVENDULÁS ROSÉ

 

 

Ami valójában friss levendulás rosé fröccs – harmatos hűsen. Így teljes a név. Hogy mit takar ez?

Főzz babádnak csodákat!

A babáknak a legújabb ajánlások szerint 6 hónapos kortól kezdve tulajdonképpen bármilyen, a korának megfelelően adható zöldséget elkészíthetsz párolva.

FŐZÉS NÉLKÜLI MEGGYLEVES

 

Ha nem muszáj, nem vagyok a zöldségek, gyümölcsök túlfőzésének híve, fontos, hogy minél több tápanyag maradhasson benne. Nyáron meg pláne - leginkább a friss, hűsítő megoldásokat keresem, amiben csak lehet.

SAJTOS-ZABPELYHES keksz

Az eredeti receptet egy egészséges gasztronómiával foglalkozó oldalon találtam, de mivel nem volt otthon a leírt hozzávalók egy része, egy egészen más, mégis szuper ízvilág jött létre.

Gyümölcsszín-terápia 2.

Lila ételekkel a ráncok ellen!

 A lila zöldségek és gyümölcsök a rezveratrol nevű antioxidánsnak és az antocianidnak köszönhetik jótékony hatásukat

Fánk sütőben? IGEN!

Felejtsd el az olajat ;-)

 Sütőben sül, tönkölylisztből, kókuszzsírral, édesítővel is készülhet (válaszd szabadon a Neked tetsző összetevőt a receptben), a hab a tortán pedig az, hogy olaj nélkül készítheted!

A természet antioxidánsai - Piros gyümölcsök szezonja

 

A sok rosszért felelős szabadgyökökről, melyek a betegségek és a korai öregedés szempontjából legnagyobb ellenségeink és a velük harcoló antioxidánsokról szinte minden nap hallunk.

Szuperfitt zabkása

 

Szuper reggeli, laktató és variálható ezer módon. Valójában nincs recept, csak kiindulás alapot tudok adni ahhoz, hogy milyen az, ami finom. de innentől kezdve használj hozzá bátran, amit szeretnél – vagy ne. Önmagában is nagyon finom J.

Egészséges husibunda?

 

Isteni finom, különbséget nem találsz a sima liszttel készült, megszokott változathoz képest - de legalább bűntudat nélkül tálalhatod és eheted.

Fahéjas álomsüti-alap

                       Miért álom? Mert olyan édesség, ami nem hízlal (nem hízni valamitől már önmagában álom  :-))

Töltött hagyma variációk -1.

Minden olyan zöldség, mely üreges vagy üregessé tehető, tökéletes arra, hogy megtöltsük. Darált hús, túró, tavaszi zöldségek

Vajkrém házilag

Ha arányaiban nézzük, akkor egy nagy pohár tejföl és egy kis pohár joghurt és ízlés szerint só a kívánalom.

Mindenmentes. És nem vagy köteles a bolti ízekkel beérni. Kell ennél több?

Csokis-cukkinis pohárkrém

 

Nemrég egy egészségőrült barátnőm csodás csokis pohárkrémmel várt – nevetgélve meg is jegyeztem, hogy na, puff az egészségnek :-D. Sanda mosolyából viszont rögtön éreztem, hogy itt valami turpisság lapul, de arra, amit ez után mondott, egyáltalán nem voltam felkészülve: „Cukkiniből van;-)” – vigyorgott.

Bögrés Magvas Buci

 

(6db közepes méretű bucihoz)

Nincs is jobb annál, mint reggel az isteni, friss péksütemény illatára ébredni - persze megsütheted este is, viszont akkor félő, hogy nem bírsz neki még frissen, melegen ellenállni.

Mennyei házi joghurt

Nincs is jobb hűsítő a nyári forróságban, mint egy kedvedre ízesített, édesen hűs vagy savanykás joghurt, amit akár magában, akár a legkönnyebb ételek, saláták, sütemények vagy fagylalt készítéséhez is használhatunk.

Igazi alapanyag, aminek mindig kell otthon lennie.

Készíts magad köhögéscsillapítót!

Fenyőrügy szirup a természet konyhájából

 

Nem gondolunk már most szívesen a télre, de felkészülni rá a természet éléskamrájának segítségével most lehet igazán, egész évre.

Házi szörp kristálycukor nélkül? Ezt nézd meg!

Mindig nagy dilemmát jelent az édesség és az elvileg csak cukorral készíthető szörpök, lekvárok ténye. De ennek most vége! Bármilyen szörpöt készíthetsz így!

Jeges bodza-kocka

Nem kell kevergetni, hűteni, várni…csak dobd a vízbe a kész jégkockát – és kész. Imádni fogod a nyári hőségben!

Karfiol-kenyér

 -a laktató varázslat-

Használhatod szendvics-alapként, vagy mint egy Tortillát, de akár egy isteni, sűrű lecsó is lehet a feltét – a lehetőségeknek csak a fantáziád szabhat határt !

A farsang előszele

Szupergyors fánk – akár reggelire!

Nem csepeg az olajtól, belül puha, könnyű finomságra számíthat a családa, akár reggelire - hiszen sütéssel együtt is kész fél óra alatt. Hadd ébredjenek a kicsik a fánk ínycsiklandó illatára.

Sokoldalú virslis kosár

- Variációk leveles tésztára 1. -

Azért sokoldalú, mert bármikor bevetheted és azért is, mert bárhogyan variálhatod a tölteléket. Reggelire, vacsorára, vendégvárásra, vagy csak úgy - bármikor tökéletes! 

Süssünk, süssünk – Csodákat! 1.

Az ősz együtt jár az egyre hosszabb estékkel és a csodálatos illatokkal. Mivel egyre kevésbé van kedvünk a korai sötétedésnek köszönhetően az esti órákban kimozdulni, szinte rászakad az emberre a kérdés,

Süssünk, süssünk – Csodákat!

Sorozatunk második részében gyümölcsös édességre invitálunk benneteket. Nagyjából 2 napig marad friss, de ennek az időtartamnak a megéléséhez igen nagy mennyiséget kell sütnöd!

Az alma az ősz egyik Joker-gyümölcse, nyersen, főzve, aszalva, kompótként, levesként, szószként, süteményben, stb…a lehetőségek tárháza végtelen.

Gyömbér – a sokoldalú csodaszer

A gyömbér egy olyan ízvilágot hordozó gyógy- és fűszernövény, amit valaki vagy szeret, vagy nem. Nagyon pici is elegendő belőle, hogy erőteljes íze és hatása is érvényesüljön, így könnyű túl sokat használni belőle. Ha eddig ezért nem volt a kedvenced, érdemes tenned egy újabb próbát vele – hátha harmonikus ízkombinációban egyik nagy kedvenced lesz.

ginger

Csodás ajándékok a természet patikájából.

 

A legközelebbi családtagjainkról többnyire tudjuk, hogy mi a szívük vágya – és többnyire kalkulálunk is vele, de a távolabbi rokonoknak vagy barátoknak sem szeretnénk hasznavehetetlen dolgot ajándékozni. Amivel igazán nem nyúlhatunk mellé, az a természet patikája.

Karácsonyi menü ötletek

 

Ha van jól bevált karácsonyi menü, ha nincs, az ember szinte minden évben elkezdi böngészni a recepteket, olvasgatni a mások által ajánlott, tuti tippeket.

A tökéletes bejgli

- ami lehet torta is -

Voltál már úgy, hogy valahol ettél egy isteni ételt, süteményt, ittál egy fantasztikus koktélt és elhatároztad, legközelebb magad is elkészíted?

Rozslisztes mézes

 

Az adventi sütemények egyik királynője lehet a rozslisztes mézes, hiszen töltésének – krém vagy lekvár, simán hagyod tojásfehérje habbal a tetején vagy netán torta készül belőle -  csak a fantáziád szabhat határt.

Sugar Plum – a karácsonyi csoda

Nem csak karácsonykor fogyasztható, de az aszalt gyümölcsök miatt igazán ebben az évszakban aktuális. Fűszerezése igazán egyedi lehet, az itt leírt változat egy igazi, téli ízvilágot és illatokat rejtő élményt ad!

 Legyen húsvéti dekorációd az ajándékod!

 

Még ha el is telik egy év két azonos ünnep között, ember legyen a talpán, aki a sokadik esztendőben is vadiúj dekorációval rukkol elő. Jól jönnek néha az egyszerű, gyors ötletek, főleg, ha időből van az elkészítésükre a legkevesebb.

 

Ha a dekoráció egyben maga a locsolóknak átadható finomság is, akkor pedig két legyet ütünk egy csapásra – egyedi meglepetést adtunk a mutatós díszítés mellett.

Egy angol nyelvű, kreatív „csináld magad” (DIY) oldalról hoztuk Nektek ezeket a szuper dolgokat!

 

  1. Nyuszizsák

A papírzacskókból készült nyuszikhoz nem kell sok kellék: a zacskó, a szalag és a fül belső színét adó színespapír (de ez készülhet festéssel, filccel is kár) mellett csak egy ollóra lesz szinte szükséged.

A szalagot kötheted a csomag nyakára is, de át is fűzheted néhány lyukon – az eredeti oldalon megtalálod az elkészítési útmutatót, lépésről-lépésre. Bár ez egy annyira könnyen megvalósítható ötlet, hogy adja magát már ránézésre is a kivitelezése :-)

Útmutató a forrás oldalon, itt: http://ohhappyday.com/2013/03/bunny-ear-bags-diy/

 

  1. Papírrépa

Nem csak a zacskó, hanem a kúpalakban hajtott répa is rejtheti a meglepetés-édességet, egyedivé pedig úgy válhat, ha minden locsoló maga választhat egyet. De az is jó megoldás, ha Te magad látod el a répákat névcímkével – így még azt is előre eldöntheted, hogy kinek mit rejtsen a kis csomag :-).

Szintén az ohhappyday.com oldalán találod a részletes elkészítési útmutatót, de ahogyan a nyuszizsák sem volt nagy ördöngösség, így a kúpalak meghajtása is szinte gyerekjáték. Persze a magunk megnyugtatására az eredeti, képes útmutatót megnézni ér ;-)

Útmutató a forrás oldalon, itt: http://ohhappyday.com/2012/04/paper-carrots-diy/

Plusz egy érv az ajándékba adható dekoráció mellett: mivel a locsolóid elviszik, nem foglalnak egy évig felesleges helyet – jövőre pedig biztosan megint valami újdonsággal fogadod a vendégsereget :-)!

 

 

Így nem lesz a Húsvét kész rémálom!

 

Te is érezted már úgy, hogy egy közelgő ünnep ahelyett, hogy örömmel és várakozással töltene el, inkább a „jaj, ne” érzést hozza elő benned? Ha igen, akkor a cikk Neked íródott – ne engedd, hogy kifacsarjanak az ünnepek!

 

 

Baba Direct

Kapcsolat