Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Steril babaszoba – de mennyire?

 

Egyértelműen minden szülő szeretné elkerülni azt, hogy gyermeke az Ő felelőtlensége miatt betegedjen meg. A felelőtlenség azonban egy érzékeny határ. A tisztaság nagyon fontos, ez nem kétség – de, hogy mikor és milyen mértékben, esetleg milyen áron ragaszkodunk hozzá, az már egyáltalán nem mindegy.

kép forrása: www.pixopi.com

 

Általános tisztaság az, amikor egy adott térbe lépve nem az az első érzésed, hogy itt azért elférne egy takarítás, hanem az, amikor észre sem veszed annak hiányát – mert rend és normál tisztaság van. De vajon elegendő – e ez akkor, amikor egy csepp új élet, egy újszülött érkezik a lakásba?

 

A fokozatosság elve itt is él

Ha sterilen nem is (erre nincs is szükség), de fokozottan tisztán mindenképpen kell tartani egy újszülött környezetét. Ez persze nem azt jelenti, hogy éjt nappallá téve fertőtlenítős kendőkkel rohangálj, hiszen, ha nem szerzi meg babád fokozatosan az ellenállóképességet, akkor a későbbiekben jóval kevésbé lesz képes küzdeni a szervezete a különböző fertőzésekkel szemben.

A fokozott tisztaság „csupán” annyit tesz, hogy a pici közvetlen környezetének és használati tárgyainak napi szintű tisztántartására jobban ügyelj.

 

Mi legyen steril nap mint nap?

  • Minden, ami romlandó dologgal találkozhat: - cumisüveg, cumi, bimbóvédő és kiemelő, tejgyűjtő kagyló, mellszívó alkatrészei – ezek legyenek napi szinten legalább gőzzel sterilizálva
  • minden, ami leesett és a baba szájába kerül az első néhány hétben - később az otthon lepottyan tárgyaknak már elegendő lesz a melegvizes lemosás is (utcán elejtett cumira, cumisüvegre viszont változatlanul vonatkozik a  fertőtlenítés szabálya).

 

Hogy tartsd tisztán a baba környezetét?

  1. Ne adj esélyt a pornak – lakóhely függvénye legtöbbször, hogy mennyire porosodik a lakás, de eleinte még azt sem érdemes megvárni, hogy a por láthatóvá váljon – sok baba érzékeny ugyanis a porra, főleg azért, mert légzésük még nem elég stabil. Poros környezetben a szervezet az orrba jutó szemcséktől szabadulni akar, így váladékot is termelhet, az eldugult orrocska pedig nem csak levegőt nem enged át, de még a kórokozók is könnyebben megtelepednek benne.

Az első pár hétben tehát töröld át nedves ruhával a baba szobájában lévő polcokat, porszívózz és törölj is fel minden nap, állatot pedig egyáltalán ne engedj a kicsi szobájába. Az első hónapok után úgyis érzékeled, hogy ezen mennyire lazíthatsz – onnantól kezdve ugyanis, hogy kúszni – mászni kezd babád, egyszerűen szinte lehetetlen lesz megóvni minden szennyeződéstől. Kb. fél éves korára lassan átállhatsz a közvetlen környezetében is a normál takarításra.

  1. Tartsd tisztán a plüssöket, fejvédőket – ezek anyagában tud leginkább megülni a legtöbb láthatatlan szennyeződés, hiszen nem nagyon mozgatod el őket – így rájuk ül a por, vagy éppen az állandó hurcolással (mindenhol összeszedi a plüss a koszt) kerül rá több dolog. A kiságy fejvédőjét 1-2 hetente, a plüssöket pedig igény szerint, de legalább 3 havonta mosd át az első évben (plusz amikor koszos lesz). Később már elég, ha fél évente végzel portalanító átmosást.
  2. Mosd külön a babaholmit -  az első pár hónapban mindenképpen, majd fokozatosan moshatod hozzá a sajátodból azokat a darabokat, amelyek nem lettek különösen koszosak, csak volt rajtad. Később is csak azokkal a ruhadarabokkal mosd majd együtt a picik és kicsit nagyobbak holmiját is, ami mondjuk nem munkásruházat – hiszen ezekre kerülhet egy csomó olyan anyag, ami - mosás ide vagy oda – allergizálhatja a kicsik bőrét, ha az Ő ruhájukra is rákerül.

 

Hogyan óvd a látogatók által hozott „kosztól”?

Ami sokszor nem is kosz valójában, csupán a babád számára egy idegen baktériumflóra.

  1. Cipő levételét mindenképpen kérd – ez nem csak azért fontos, hogy a Te munkádat tiszteletben tartsák a hozzátok érkezők hanem azért is, mert az utcai koszt a cipővel behordva hiába nem mennek be a gyerekszobába – Te vagy bárki más, ha ugyanoda lépsz zokniban vagy papucsban, majd be a picihez – már át is hordtad a nemkívánatos elemeket.
  2. Sajnos alap kellene, hogy legyen, így ne szégyelld kérni, ha mégsem az: kézmosás – mondjon bárki bármit vagy legyen az az anyós, nagymama, legközelebbi barát – egyikük sértődésének elkerülése sem ér annyit, hogy beteg legyen kisbabád. Hiába mosott otthon ugyanis kezet és hivatkozik rá, hogy Ő ugyan nem koszos, ha közben hozzáért egy csengőhöz, kilincshez, liftajtóhoz, közlekedett, netán csak az autó ajtaját nyitotta ki, stb. – mindenhonnan tapadt a kezére olyasmi, ami kisbabád számára ismeretlen anyag, netán kórokozó.
  3. Problémát mindig csak az tud okozni, ami a kicsik számára még nem ismert, így azon megsértődni, hogy a látogatók ruhájára a baba számára biztonságos, tiszta tetrapelenkát terítesz, nem szabad, sőt, elismerésre méltó. Hiszen senki sem láthatja, hogy esetleg milyen kórokozók kerültek ruházatára akár az autóban, akár egyéb közlekedési eszközön, főleg, ha még különböző üzletekben is jártak.
  4. Ajándékba hozott játékot, ruhát Neked adják oda – és ne a baba kezébe közvetlenül. Senki sem tudhatja, hogy az üzletben a babaruhát vagy plüssöket hányan fogdosták össze, tüsszentették le, vagy éppen mennyire volt tiszta az a gépsor, ami az esetleg csomagolt ajándékot az összeszereléstől a zacskóig/dobozig juttatta. Persze, hogy mindenki azt akarja látni, hogy az apróság már játszik is azzal, amit kapott – azt viszont meg kell értenie minden ép gondolkodású felnőttnek, hogy először szeretnéd biztonságosan lefertőtleníteni a dolgokat. A fent leírtakat akár fel is sorolhatod.

 

Ha ezeket betartod és betartják a körülötted lévők is, máris sokkal kisebb az esélye annak, hogy babád számára túl korán betegedjen meg bármitől is. Persze ez nem lesz garancia arra, hogy akár séta közben nem jön szembe olyan bacilus, ami bajt okozhat, de amit lehet, azért kerüljünk el.

 

 

Így kerüld el a tavaszi fáradtságot! – 18 pontos lélektréning

(avagy - Gyere tavasz, gyere!)

 

Mi az, ami Téged mosolyra fakaszt a tavasszal kapcsolatban? Kezdj el a számodra az ébredő természetet jelentő dolgokkal foglalkozni! Néhány ötletet adunk, válogass kedvedre, hogy ezek közül melyek adnak energiát Neked!

Szuper farsangi dekorációk - fillérekből, gyorsan!

 

A kevesebb néha több – és milyen igaz ez akkor is, ha dekorációról van szó! Ezekhez az ötletekhez csupán néhány, bármely papírboltban beszerezhető alapanyag kell, minimális kézügyesség és egy kevés idő. Az összhatást pont az fogja feldobni, hogy nem sok aprólékos forma, hanem néhány nagy és azonos tónusú szín viszi a prímet.

Válás? Ezekre figyelj! – Nem is gondolnád, mi mindentől sérül(t) a gyerek! 2.

A válás, elválás komoly lelki tényező nem csak a szülők, hanem a gyerekek számára is, így nem lehet röviden beszélni róla. A cikk első részét elolvashatod ITT)

Válás? Ezekre figyelj! – Nem is gondolnád, mi mindentől sérül(t) a gyerek! 1.

 

Ha tetszik, ha nem, egy válás – hiába a szülők döntése -, legjobban a gyereknek fáj. Még akkor is, ha a szülők sokat veszekedtek és láthatóan jobb lesz külön.  A legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet biztos abban senki, hogy a gyermek lelke nem sérül – amint tanulási problémák, figyelemzavar vagy viselkedésbeli változás érzékelhető, azzal azonnal foglalkozni kell.

Szülőtípusok – pedagógusszemmel 1.

 

Általános iskolában tanítva egy pedagógus rengeteg gyermeket követhet kiskorától egészen kamaszkoráig az iskolába haladás útján, látva azt, hogy 6-7 évesen hogyan, milyen szülői aggodalmaktól övezve kerülnek be az iskolába és végig kísérve, hogy 8 év alatt hová és milyen háttér mellett fejlődnek.

Nálad is jelentkeznek ezek a tünetek?

Lehet, hogy káliumhiányod van!

 

Ha igyekszel mindent megtenni, hogy elég folyadékot, rostot, gyümölcsöt, zöldséget fogyassz és a hideg hónapokban még a megfelelő vitaminpótlásról is gondolkodsz – mégsem stimmel valami…akkor valami másra is van szüksége szervezetednek.

Az ember étele – a kutya mérge?

 

Sok tekintetben működik máshogyan házi kedvenceink szervezete, mint a miénk, így nem árt odafigyelni, mi minden kerül a szájukba.

A zene meglepő hatásai - testre és lélekre

 

A zene meglepő hatásai - Így hat testre és lélekreBizonyított tény, hogy a zene gyógyítóan hat testre, lélekre egyaránt. Amellett, hogy az agy nagy százalékát stimulálja, fejleszti a nyelvtanulási készséget, javítja a memóriát, sőt még a mozgáskoordinációt is, képes a fájdalom csillapítására, az immunrendszer erősítésére és akármilyen hihetetlen, a lombik programok sikerességét is elősegíti.

Coco Chanel – A nagy női igazságok asszonya

Coco Chanelt nem csak a divat, hanem a nőkre vonatkozó nagy igazságok asszonyának is tekinthetjük akár. Gondolatai minden helyzetben aranyat érnek egy Nőnek.

Gyermekbetegségek lelki okai – tükör a szülőnek?

 

Egyre inkább terjed a nézet, mi szerint minden betegség hátterében a lelki egyensúly megbomlása áll. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy, ha egy adott napon rossz kedvem van, akkor biztosan összeszedek valami nyavalyát, hanem azt, hogy ha hosszabb távon nem tud az ember feldolgozni valamit, annak következménye lehet a belső egyensúly felborulása és ezzel együtt az immunrendszer meggyengülése is.

A betegségek - azon túl, hogy a fertőző variánsokat kikerülni elég nehézkes és vírusos időszakban nem lepődünk meg, ha a gyerkőc az aktuális járvány tüneteivel érkezik haza - fejlődési fordulópontot jelentenek – alapvetően azt, hogy a szervezet hogyan képes megbirkózni vele.

A lelki eredetű problémákra azok a betegségek, tünetek mutatnak rá leginkább, melyeket nem külső fertőzés (himlő, mumpsz, stb.) okoz, hanem a szervezet saját maga generál, vagy rendszeresen visszatérő problémát okoznak. Ezek tünetei - főleg gyermekek esetében - azt is megmutathatják, hogy hol bomlott meg a harmónia. Felnőttek kapcsán lehet jóval összetettebb kérdés is az ok-okozat, de érdemes lehet ekkor is rászánni az időt és leásni a probléma eredeti gyökeréhez.

Akár gyerekről, akár felnőttről beszélünk, az adott területen kialakuló energiaáramlási probléma akkor szüntethető meg, ha a kiváltó okot is  megkeressük és nem a tüneteket kezeljük csak.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

Összetett és egyedi dolog ez minden esetben, hiszen mindannyian más és más környezetet tekintünk normálisnak és más hatások érnek bennünket. Azt azonban alapvetően állíthatjuk, hogy a kudarcélmény, a csalódottság, a féltékenység, a frusztráció, a harag, de elsősorban és mindenekelőtt a félelem lehet kiváltója a lelki egyensúly megbomlásának.

A lényeg, hogy a visszatérő testi betegség arról árulkodik, hogy a gyerek lelkében felborult a harmónia. Hogy helyreálljon, valamilyen módon változtatnod kell a kicsi környezetéhez való viszonyán, esetleg kettőtök kapcsolatán.

Allergia, asztma

Leginkább az anya-gyerek, vagy más, a kicsi számára fontos családtaggal való kapcsolat sérülése állhat a háttérben. Ilyen a hirtelen változást jelentő közösségbe kerülés.

Idővel persze megtanulja, hogy biztosan érte megyünk a nap végén, de ez eleinte elég stresszes lehet. A mihamarabbi eredményt segítheti, ha minden nap többször is elmondod gyermekeidnek – csak úgy ok nélkül is, hogy szereted Őket, hogy mennyire jó, hogy már nagy bölcsis/ovis milyen büszke vagy rá, illetve megbeszélitek, hogy a másnap hogyan fog zajlani (reggel felkelünk, elmegyünk bölcsibe, ……, uzsonna után pedig már jövök is érted). Így lesz egy forgatókönyv a fejében, melyben ott szerepel az is, hogy Téged újra lát.

Bőrkiütések

Természetesen nem a fizikai hatásra kialakuló (meleg kiütés, allergén anyagtól való kiütés vagy kiütéssel járó betegség) tünetekről van szó, hanem az egyszer megjelenő, másszor eltűnő elváltozásokról.

Még, ha úgy is tűnik, hogy egy kisgyerekkel éjjel-nappal törődünk, akkor is előfordulhat, hogy Neki másfajta figyelemre van szüksége. Ha rengeteget játszunk vele, de neki inkább arra lenne szüksége, hogy több bőrkontaktust (ölbe bújást, hordozást, simogatást, cirógatós játékot) kapjon, azt ily módon jelezheti.  Vagy éppen tágítani szeretné a „bőre adta határokat” - új kihívásokat akar, fejlődni akar.

Emésztési zavarok (hasmenés, hányás, gyomorproblémák)

Ha visszatérő jelenség és nem tudod sem túlevéshez, sem fertőzéshez kötni, akkor a legvalószínűbb az, hogy valamit tudat alatt vagy tudatosan elutasít a kicsi. Akár egy személyt vagy egy szituációt.

Fontos azt éreztetni ilyenkor a gyerekekkel, hogy bármi is történt, Te mindig ott vagy mellette – próbáld enyhíteni a szituáció okozta feszültséget.

Láz

Többször tapasztalható, hogy látszólag minden előzetes jel nélkül lázasodik be egy kisgyermek. Az elfojtott düh, feldolgozatlan sérelem jele ez, ha csak lázról és nem vírusos vagy bakteriális fertőzés kísérő tünetéről beszélünk.

Előfordulhat, hogy nap közben a bölcsiben/oviban/iskolában történt valami, amit nem tud vagy nem akar elmondani a kicsi, esetleg most kezdett közösségbe járni és így jelzi, hogy jobban szeretne otthon maradni velünk, mivel az elválást még nem tudja feldolgozni, az érzelmi konfliktust okoz Neki.

Torokfájás, köhögés

Elfojtott, kimondatlan dolgok okozhatnak torokfájást, ami a még gondolataikat megfogalmazni nem tudó kicsik esetében annyit tesz, szeretne valamit közölni Veled, de nem tud vagy nem érzi magát érzelmijóleg olyan biztonságban, hogy kimutathassa azt.

Fontos ilyenkor a figyelem, ha már érti, akkor annak megbeszélése, hogy ha nem s egyezik a véleményetek, attól Te még szereted. Ha még kicsi ehhez, akkor pedig engedd, hogy kimutassa érzelmeit – kiengedje indulatait. Ha azt el kell fojtania, nem tudja megmutatni, hogy az adott szituációval kapcsolatban hogyan érzi magát. Ha azért nem szabad mondjuk hisztiznie az utca vagy üzlet közepén, mert mit szólnak a többiek – kit érdekel? Szégyellje magát az, aki nem megértő módom nevelte gyermekét.

Tükör nekem?

Ha úgy érzed, már mindent megpróbáltál, a tünetek mégsem enyhülnek, nézz Te magad lelked tükrébe. A gyerekek minél kisebbek, annál inkább kötődnek édesanyjukhoz, így könnyem vehetik át a Te feszültséged vagy akár hiányérzeted is.

Ha tudod, hogy hol lehet a hiba, akár a Te, akár kisgyermeked lelkében, figyelj rá tudatosan és a ha helyre tudod állítani az egyensúlyt, hamarosan minden rendben lesz.

Ha viszont csak azt érzed, valami nem stimmel, de nem tudod, mi a kiindulási pontja (könnyen lehet, hogy valamilyen hatásra saját, gyermekkori problémád tört felszínre) – érdemes kineziológus segítségét kérni.

Ők izomteszteléssel, a test válaszait figyelve jutnak el a probléma gyökeréig. Lehetőleg olyan kineziológust keress, aki egészen kicsi gyerekekkel is foglalkozik – igaz, a legkisebbek vizsgálata az Édesanyán keresztül történik (pontosan a szoros lelki kötődés okán), de így legalább arra is fény derülhet, hogy kinek az érzésvilágából indul valójában a problémák forrása.

15+1 tipp, hogyan költs

kevesebbet, okosan!

 

Az „egyél kevesebbet” és „mondj le róla” kezdetű okosságokkal teli a padlás. 15+1 valóban használható tippet állítottunk össze Neked!

NE JEGELD AZ ÉGÉST!

Fura gondolat, hiszen az ember óhatatlanul is ezt teszi, ha megégeti magát, hogy csökkentse a fájdalmat – pedig a túlzásba vitt hideg akár több kárt is tehet, mint amennyit használ.

Varázslat narancsbőr ellen?           

 

 

 

 

 

 

Lassan, de biztosan itt a nyár. Muszáj tennünk valamit!

Ellene –, hogy ne is legyen, egész könnyű.

Megoldására -, hogy eltűntessük, a makacsságától függ ugyan, lehetséges. Bár elég nehéz.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat