Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Bababőrönd regisztráció

(nem csak) Apukáknak:

…mitől rettentően fáradt hónapokig egy Anya?...

foto: www.essentialbaby.com

 

A babavárás elején mindannyian átéljük, hogy kérdezgetnek bennünket „Hogy bírod?” „Hogy vagy?”.

Ahogyan azonban múlik az idő és egyre látványosabban nő a pocak, a külvilág számára is inkább a már szemmel láthatóan növekvő baba kerül középpontba és az Ő mozgása, fejlődése (illetve beszélgetőtársaink saját, azonos időszakban megélt élményei).

Pedig a babavárás nem csak az első időszakban ró szervezetet terhelő változást az anyukákra, hanem folyamatosan és egyre nagyobb mértékben megváltoztatja azt.

9 hónapnyi változás – ez idő alatt igazán pihenni az anyai szervezet nem tud, hiszen folyamatosan és egyre nagyobb mértékben kell kiszolgálnia egy új életet, közben pedig megoldania, hogy mindez ne menjen a saját szervezetünk rovására (vagy legalábbis ne nagymértékben).

Mindennek tetejébe pedig még azt is el kell viselnie, hogy a pocaklakó egyre növekvő helyigényének köszönhetően az anya minden egyes szerve elmozdul jól megszokott helyéről bizonyos mértékben, így ezek folyamatosan megfelelő működését is monitoroznia kell testünknek. Valójában olyanok vagyunk, mit egy folyton működő és programjait a változásoknak megfelelően folyamatosan módosító számítógép.

Ez történik az Anyai szervezettel, felgyorsítva:

Ha azt vesszük alapul, hogy egy kisebb rosszullét mennyire le tudja szívni az energiánkat, képzeld csak el, hogy milyen tartalékokat kell mozgósítani ahhoz, hogy egy várandós szervezet a hányinger, esetleges hányás vagy általánosan nem túl jó közérzete mellett még a gyomor és hólyagrugdosást is fitten, mosolyogva, otthon és munkahelyén is helytállva viselje el.

A 9 hónap letelte után pedig, ha jobban belegondolunk, a ¾ évnyi változás hirtelen megszakadásával ugyan a szervek pikk-pakk a helyükre kerülnek (a pikk-pakk itt hónapokat jelent), kettő helyett már csak egy személyre kell figyelnie a testnek, de még ekkor sem lehet csak a saját regenerálódásra összpontosítani, hiszen gondoskodni kell + egy „külső egység”, azaz a baba táplálásáról.

Ezen folyamatok mindegyikéhez hihetetlen mennyiségű energiát kell tárolni egy édesanyának – maga a visszaalakulás és az új „programok futtatása”, mint pl. tejtermelés, a legkisebb nyöszörgésre ébredés, stb. legalább annyi energiát visznek – ha nem többet -, mint maga a babaváró 9 hónap.

Persze ebbe is bele lehet rázódni, főleg a hasfájós első néhány hét után érzi mennyországnak az ember, ha éjszaka valamennyit aludhat.

S, hogy mikor tér vissza minden a régi kerékvágásba? Talán már soha. Hiszen legyen akármennyi idős is majd gyermekünk, számunkra mindig gyermek marad, mi pedig számára mindig szülők.

És bár a figyelem és a törődés mikéntje változhat, már soha nem leszünk azok, akik az Ő születése előtt voltunk – többé már nem saját életünk, hanem az Övé lesz a legfontosabb.

Persze minden női szervezet úgy van kitalálva, hogy ezt az extra terhelést 1, 2, vagy akár több alkalommal is bírja – ha viszont azt érzi, hogy eközben mindvégig figyel rá és mellette van párja, a kiegyensúlyozottságnak köszönhetően hamarosan nyoma sem marad a fáradtságnak.

Kedves Apukák, érdemes kipróbálni - a legtöbb, mit gyermeketeknek tudtok adni, hogy tisztelitek, szeretitek az Édesanyját. És persze, ez fordítva az Anyukák részéről is igaz.

Ilyenkor találtok rá arra az Énetekre, mely mély Önmagatokat rejtette eddig. 

Csodás felfedezést kívánunk magatok és egymás számára! És a képességet, hogy tegyetek magasról mindenkire, aki a Ti életetekbe kívülállóként próbál beleszólni ;-)!

 

 

 

 

 

BabaDirect

Legfrissebbek

Kapcsolat