Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

3. hét – Pocak gondok

 

 

A baba gondozása ezen a héten kissé könnyebb lesz, mivel már szereztünk némi gyakorlatot az etetésben, fürdetésben és pelenkázásban.

Egy „újdonság”, a hasfájás, azonban nagyjából ebben az időszak kezdődik esténként, amikor a babát fájdalmas szélgörcsök kínozzák, ezért vigasztalhatatlan sírásba kezd. Ijesztő lehet eleinte, de ha számítunk rá, akkor célirányosan tudunk kérdezni a védőnőtől is. Bizonyos fogásokkal kissé megnyugtathatjuk a fájó pocakot, de kifejezett gyógymód nincs rá - ezért most mindent meg kell tennünk, hogy átvészeljük a következő három hónapot, amelynek leteltével a hasfájás a legtöbb esetben hirtelen, ahogy jött, úgy el is múlik.

 

ALVÁS

 

A baba napi teljes alvásszükséglete kb. 15–18 óra, alvási ritmusa még szabálytalan.

 

Vannak olyan szülők, akik az altatásnak valóságos művészeivé válnak: karjukba veszik sivalkodó csecsemőt, megnyugtatják, és leteszik aludni.

Ilyenkor hajlamos az ember azt gondolni, hogy ha ez másnak ennyire egyszerűen megy, akkor ő maga, biztosan nagyon elront valamit - holott ez nem így van. Minden baba más és más, az ingereket, a fájdalmas görcsöket is teljesen különbözően kezelik és eltérő az az időtartam is, amennyi idő alatt hozzászoknak ezekhez.

A baba elaltatását azonban bárki meg tudja tanulni, csak egy kis türelem és gyakorlás kell hozzá - és persze az is fontos, hogy a kicsi jóllakott legyen.

 

Jó szándékú barátaink és rokonaink hajlamosak azzal riogatni bennünket, hogy később gondjaink lesznek, ha a babát ringatással altatjuk el, talán még azt is tanácsolják, hagyjuk, hogy álomba sírja magát. Ne hallgassunk rájuk! Az anyák ősidők óta ringatják csecsemőiket és énekelnek nekik; egyébként is túl korai még bármilyen „alvástréningre” gondolnunk.

A háromhetes csecsemő álomba ringatása tökéletesen rendjén való, de próbáljuk elkerülni, hogy hozzászokjon olyan rituálékhoz, melyek hosszabb távon számunkra lehetnek fárasztóak – pl. ne járkáljunk vele fel-le a lépcsőn, még kevésbé autózzunk vele a háztömb körül. Utóbbi például most könnyű és gyors megoldásnak tűnhet, amely meghozza a várva várt békességet, de ugye nem lenne jó, ha a babát később is minden este meg kellene kocsikáztatnunk, hogy elaludjon? Ezért ragaszkodjunk az egyszerű megoldásokhoz, még akkor is, ha valamivel tovább tart a dolog. Ha így teszünk, amikor eljön az ideje, hogy a baba a segítségünk nélkül, magától el tudjon aludni, akkor könnyebb lesz neki, eközben pedig megtanulhatjuk, hogyan tudjuk a babát a karunkban megnyugtatni. Ez később felbecsülhetetlen értékű eszköz lesz, amikor fáradt, túlpörgött vagy akár beteg, vagyis olyankor, amikor egy kis plusz segítséget igényel az elalváshoz.

Rendkívül megnyugtató érzés, ha képesek vagyunk lecsendesíteni és elaltatni a babát. Próbáljuk ki a következőket, hogy kiderüljön, mi a legjobb nekünk és neki. Ne feledjük, hogy a párunk is ki fogja fejleszteni saját egyedülálló módszerét a baba megnyugtatására.

 

 

Ringatás

A finom mozgás az anyaméhben töltött időkre emlékezteti a babát, és határozottan meggyorsítja az elalvást.

Éneklés

Az éneklés – amellett, hogy bennünket is ellazít – megnyugtatja a babát, mivel ő még az anyaméhben töltött időből ismeri a hangunkat, és a párunkét is. A gyermekek hamarabb tanulják meg a dallamok felismerését, mint a beszédét.

Pisszegés

A babát ez a hang anyaméhbe áramló vér zajára emlékezteti, ami nagyon megnyugtató lehet. Saját feszültségünket is oldhatja, amikor a hajnali órákban kétségbeesetten igyekszünk elaltatni őt.

Ölelés

Minden baba szereti, ha felvesszük és magunkhoz öleljük. Ez meleg, meghitt érzést kelt benne, közben érzi az illatunkat, és ha a fejét a bal karunkra fektetjük (a legtöbb anyukának ez a kedvenc pozíciója), akkor a füle a szívünk közelébe kerül, és még annak dobogását is hallhatja.

Paskolás

A baba popsijának könnyed, ritmikus paskolgatása is megnyugtató lehet, mivel az anyaméhben érzékelt szívdobogásra emlékezteti őt – feltételezve, hogy ott fejjel lefelé helyezkedett el, így a popsija a szívünk közelében volt.

Mivel a szív lüktetését próbáljuk visszaidézni ezzel, ami nagyon enyhe lüktetés, semmi esetre sem szabad túl határozottan paskolni a babát – saját szívünk sem ütögette őt.

 

SÍRÁS

 

Valószínűleg már észrevettük, hogy az estéink nem egészen olyanok, mint korábban voltak: párunkkal együtt gyorsan bekapjuk a vacsoránkat, miközben ölünkben egy síró babát egyensúlyozunk, vagy ami még rosszabb, az asztalnál kell szoptatnunk a babát, miközben párunk felvagdossa nekünk az ételt.

Tíz csecsemő közül kilencnél esténként érthetetlen sírási időszak áll be, amely tizenöt perctől egy óráig tarthat.

Senki sem tudja biztosan, miért sír a baba esténként, lehet, hogy azért, mert a napközben átélt izgalmaktól felpörgött, és egyszerűen meg kell nyugtatnunk. A szoptatott babák nyugtalanságát az is súlyosbíthatja, hogy az anyukának – a fáradtságtól – a nap végén van a legkevesebb tejük. Az esti sírásra nincs gyors, hathatós megoldás, ezért időt kell szánnunk az ölelgetésre, ringatásra és a nyugodt etetésre (a szopás megnyugtathatja a babát). Végül úgyis visszakapjuk az estéinket, mert esti sírás – akár hasfájás, akár a nap közben felgyülemlett élmények miatt történik - ritkán tart tovább három hónapnál.

 

Hasfájás

A baba ilyenkor láthatóan erős fájdalomtól szenved – felhúzza a térdeit vagy megmerevedik –, nagy valószínűséggel hasgörcse van. Ez akkor fordul elő, ha a bél fala túlságosan összehúzódik, amitől a baba hasa feszessé válik és fáj. Orvosi leírások szerint nagyjából háromhetes korban kezdődik, kb. hat- nyolchetes korban tetőzik, a tizenkettedik hétre pedig többnyire elmúlik.

 

Ám addig is tehetünk bizonyos lépéseket a baba megnyugtatására, amitől mi is könnyebben fogjuk átvészelni ezt az időszakot.

 

 

 

 

 

 

• Meleg fürdő és masszázs

A hasgörcsös rohamok általában mindig ugyanabban a napszakban törnek rá a babára, ezért ne ilyenkor, hanem előtte fürdessük meg, hogy elősegítsük a hasizmok ellazulását. A hasgörcs előtt az óramutató járásával megegyező körkörös mozdulatokkal meg is masszírozhatjuk a hasát, hogy a szeleket kihajtsuk a beleiből.

 

• Cseppek

Hasgörcs elleni szer minden gyógyszertárban kapható, és a nap folyamán többször is adhatunk a babának különböző cseppeket, hogy kihajtsuk a felgyülemlett gázokat. Ezek nem csodaszerek (egyes szülők szerint nem is használ, mások szerint egy kicsit segít), de nagyjából az egyetlen megoldás, amit újszülött kortól biztonságosan adhatunk a babának.

 

• Ellenőrizzük etetési technikánkat

Ha szoptatjuk a babát, akkor ügyeljünk arra, hogy rendesen vegye szájába a mellet, és ne nyelhessen mellette felesleges levegőt.

Ha cumisüvegből etetjük, akkor kipróbálhatunk különféle stílusú üvegeket és cumikat, mert némelyiket kimondottan úgy tervezik, hogy csökkentsék a folyadékkal bevitt légbuborékokat, kisebb esélyt adva így a hasfájásnak.

 

• Büfiztetés

Akár szoptatunk, akár cumisüvegből etetünk, nagyon fontos a büfiztetés, mert ezzel eltávozik a beszorult levegő. Erre etetés után szánjunk bőven időt - egy újszülöttnél akár negyven percig is eltarthat, míg a levegő távozik. Idővel ez persze felgyorsul, ahogyan a baba szervezete ehhez a folyamathoz is hozzászokik.

 

• Ringassuk és sétáljunk vele!

Valószínűleg a legtöbb hasfájáskor végül ehhez folyamodunk, hogy a babát átsegítsük a kínzó görcsökön. Próbáljuk ki otthon a babahordozó viselését, mert így a két kezünk felszabadul. Ha a baba nem szereti a ringatást, akkor feküdjünk le, fektessük őt a hasunkra, és simogassuk a hátát.

 

SZOPTATÁS

 

Fontos, hogy az első hónapokban elvigyük kisbabánkat a védőnői tanácsadásra vagy orvosi státuszvizsgálatra, mivel a súlygyarapodás objektív mutató, és a mérésekből időnként háttérben meghúzódó problémák derülnek ki.

Egyes védőnők túl nagy fontosságot tulajdonítanak a súlygyarapodás ütemének, ám ha a baba jókedvű és kiegyensúlyozott, akkor több mint valószínű, hogy egészséges. Az anyukáknál is lehet jelenség az enyhe paranoia, mely abban is megnyilvánulhat, hogy a baba súlyát állandóan méregetik. A legtöbb gyermek az első hat hónapban hetente 113–170 grammal gyarapszik, de kevesen mutatnak szabályos súlygyarapodást.

 

Mikor nem kielégítő a súlygyarapodás?

 

Ha a baba 1-2 hétig minimális súllyal gyarapszik, akkor talán csak egy kis botlás történt: pl. megfázott és leromlott az étvágya. Ezt általában egy „felzárkózási” időszak követi, amely alatt hatalmas mennyiségeket fog benyakalni, és behozza a korábbi lemaradást.

A lassú súlygyarapodás másik oka ebben az időszakban az is lehet, hogy a baba születésekor nagyobb volt, mint genetikai programozottsága alapján lennie kellett volna, ezért most egyszerűen beáll a súlytáblázatban neki megfelelő helyre.

 

Ha azonban úgy látjuk, hogy nem ezekről van szó, feltétlenül tanácsot kell kérnünk, mert valószínűleg nem eszik rendesen, és az is lehet, hogy kezd kiszáradni, ennek jele, hogy a baba viszonylag gyorsan veszít a súlyából.

A másik valószínű ok a gyomor-bélhurut, mely hányással és hasmenéssel jár. Ilyenkor mindig kérjünk segítséget, mivel ez ebben a korban súlyos kihatással lehet a baba egészségére.

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

 

A tej felmelegítése

 

 

Ha a tápszert vagy a lefejt anyatejet mikrohullámú sütőben melegítjük fel, legyünk rendkívül óvatosak! Nagyon sok védőnő azt tanácsolja, hogy ne is használjunk mikrohullámú sütőt, inkább állítsuk a cumisüveget egy meleg vizes edénybe. A mikrohullámmal történő felmelegítéskor a tej helyenként nagyon átforrósodhat, és megégetheti a babát. Ám ha mindig ügyelünk arra, hogy az üveget alaposan felrázzuk, és csuklónkon ellenőrizzük a tej hőmérsékletét, akkor nem történhet baj.

 

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat