Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

4. hét – Babával otthon

1.rész

Cumi vagy nem Cumi?

Nagyjából egy hónapja ismerkedünk a kisbabánk által támasztott új „elvárásokkal”, melyekről a lassan, de biztosan fokozódó fáradtságnak köszönhetően 2 dolog juthat eszünkbe:

 1. Én akartam, kibírom.
 2. Miért nem monda senki, hogy ilyen lesz???

Bármelyik gondolat is járjon a fejedben, mindkettő teljesen normális, főleg, ha első gyermekes anyukaként éled át ezt a szerepet :-). Az ember ilyenkor joggal érezheti az is, hogy „soha többet, csak most az egyszer éljem túl!”, mégis - bármennyire hihetetlen -, néhány év (vagy akár ennél rövidebb idő) múlva, mindezt elfelejtve,  valószínűleg boldogan vállaltok majd kistestvért gyermeketeknek.

Fejlődési mérföldkő

Egy 1 hónapos babára viccesen már azt mondjuk, „hű, mekkora nagy vagy!”, a világ a pici számára azonban most kezd az eddigieknél gyorsabban tágulni.

A nap nagy jelentős részét persze még most is átalussza, de az éberen töltött időszakokban már sokkal nagyobb érdeklődéssel figyel meg mindent.

Ennek köszönhetően rengeteg lehetőségünk adódik a nap folyamán, hogy láthassuk fejlődését és játékosan segítsük is azt. A babák életkoránk legmegfelelőbb játékokat Az újszülött fejlődése, fejlesztése c. cikkünkben gyűjtöttük össze Nektek.

ALVÁS

Napi teljes alvásszükséglet: 14–17 óra

Alvási szokások: esti ébrenlét

Nem valószínű, hogy a baba bármi jelét mutatná már, hogy kialakulóban lenne szabályos alvási ritmusa – kivéve, hogy esténként teljesen éber. Néhány hetes korban valószínűleg este 11-ig – vagy akár tovább is – szívesen ébren van, és ha megpróbálnád „lefektetni” mondjuk 7 órakor, akkor végül szinte egész este ki-be szaladgálhatsz, hogy megetesd vagy megnyugtasd.

Kevesebb idegeskedéssel jár, ha egyelőre alkalmazkodunk az ő alvási ritmusához – bőven lesz még lehetőségünk megtanítani az élet szabályaira :-). 

Altatási ötlet: a „lefekvési idő” bevezetése

Figyeljük meg, hogy esténként mikor álmosodik el a baba. Egy tízperces szunyókálás nem számít – a jóllakás utáni mély alvás a lényeg. Ha három egymást követő estén ez hasonló időpontban következik be, akkor megvan a „lefekvési idő”. Ha ehhez képest kb.harminc perccel korábban megkezdhetjük az előkészületeket, akkor az egész fürdetési procedúrát – akár egy ellazító masszázzsal együtt – ekkorra időzíthetjük.

Ha a babának esténként fáj a hasa, akkor valószínűleg még várnunk kell néhány hétig, mire kitapasztalhatjuk a lefekvési idejét, de kitartás, hamarosan elmúlik a pocakfájós időszak is.

SÍRÁS

A naponta sírással töltött órák száma: 1-6

Teljesen normális, ha a baba ezen a héten többet sír, mint eddig bármikor, és számíthatunk rá, hogy ez még néhány hétig eltarthat, hiszen egyre több feldolgozandó inger jut el a pici agyához. Természetes fejlődési fázisok ezek, hamarosan hozzá fog szokni, ne ijedj meg.

Addig azonban még valószínűleg naponta jóval több sírással töltött órát kell átvészelni, így mint sok más szülő is, ilyenkor az ember megadja magát, és – korábbi fennkölt elveit feladva – a cumihoz folyamodik. Ami egyáltalán nem ördögtől való, hiszen, ha a baba sírása már kezdi meghaladni a tűrőképességünket, vagy (ha szoptatjuk) csak az állandó szopizás nyugtatja meg, akkor igazán érdemes megfontolnunk, hogy cumit adjunk neki. A szoptatott babáknak ennél a hétnél sokkal korábban ne adjunk cumit, mert ezzel elronthatjuk a „ráharapási” technikáját, és felboríthatjuk a tejszükséglet és a tejtermelődés finom egyensúlyát. A cumisüvegből táplált babáknak azonban már kb. a második héttől adhatunk cumit, amíg az evés és a súlygyarapodás kielégítő.

Nagyon sok anyuka rossz szülőnek érzi magát, ha cumit ad a babának. Attól fél, hogy a gyereknek hároméves korára kiálló fogai lesznek, és még akkor sem lesz hajlandó megválni a cumijától. Az igazság az, hogy bár a cumi okozhat gondokat, előnyei is vannak. Lehet, hogy cumi nélkül a baba a hüvelykujját kezdi szopni, ami még többet árt a fogainak, részben azért, mert erről nehezebben tudjuk majd leszoktatni. Kiderült, hogy egyes gyermekek fogainak fejlődését egyáltalán nem befolyásolja az elhúzódó ujjszopás, mivel az egész a szopás tartamától és erősségétől függ.

Nézzük a cumi mellett, illetve ellen szóló érveket, hogy mindenki maga dönthessen:

A cumi előnyei és hátrányai:

Előnyök

 • A cumival megnyugtathatjuk babát, mivel cumizás közben légzése nyugodtabbá és ritmikusabbá válik
 • Kevésbé árt a fogaknak, mint az ujjszopás, ami eltorzíthatja az állkapcsot. A cumizással több nyál is termelődik, ami fogzáskor gátolja a plakk képződését
 • A cumit kidobhatjuk, amikor eljön az ideje, hogy a gyermek leszokjon róla – az ujjszopásról sokkal nehezebb leszoktatni

Hátrányok

 • A cumi kiálló fogakhoz és nyitott harapáshoz is vezethet – ami azt jelenti, hogy csukott szájnál elöl az alsó és fölső fogak nem érnek össze. Ez azonban összefügghet nagy mértékben a nem megfelelő méretű és rugalmasságú cumi választásával
 • A cumi akadályozhatja a beszédfejlődést, mivel a csecsemő cumival a szájában nem tud vagy csak torzultan tud gagyogni, márpedig ez alapozza meg a beszédet

A cumi csapdáinak elkerülése

 • A cumi használatát korlátozzuk kizárólag az olyan helyzetekre, amikor a baba sír, és le kell csillapítanunk, hogy elaludjon. Közvetlenül elalvás előtt vegyük ki a cumit a szájából. Az első néhány alkalommal talán sírni fog, de érdemes következetesnek lennünk, különben csak cumival tud majd elaludni
 • Vegyünk több cumit, és tartsuk tisztán őket. Legjobb, ha a cumisüvegekkel együtt sterilizáljuk a cumikat is
 • A szétrepedt cumikat pótoljuk újakkal
 • Ne legyen hosszú szalag vagy zsinór rajta, mert ezek rátekeredhetnek a baba nyakára
 • Győződjünk meg róla, hogy a baba eleget eszik, tehát a cumizás nem éhséget takar
 • Ha megoldható, igyekezzünk csak az első 12 hétben használni a cumit, amikor a babákat megnyugtatja a szopás. Később már nehezebben válik meg kialakult szokásaitól, ezért nehezebb lesz leszoktatni róla

Viszont, ha a baba eddig nyugodt volt, és most hirtelen elkezd sírni, akkor lehet, hogy a sírás betegségre utal. Mérjük meg a hőmérsékletét (ha 38ºC fölött van, az már láz). A láz, más tünetekkel – pl. étvágytalansággal – együtt, azt jelzi, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor hívjunk orvost! Ha viszont lázat nem tapasztalunk, de a korábbiaknál mégis tovább fennáll a sírás vagy a baba nagyon szokatlanul kapkod, visong, olyan fájdalmai lehetnek, ami miatt szintén érdemes orvos véleményét kikérni.

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat