Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

4. hét/ 2. – Babával otthon

Büfiztetős gondok

 

 

 

Ha a baba azok közé a szerencsések közé tartozik, akiknél nem okoz gondot a lenyelt levegő, akkor mostanra talán már nem kell sokat vesződni a büfiztetéssel. Más babák viszont nagyon érzékenyek erre, ezért náluk az etetés időtartamának jelentős részét a büfiztetés teszi ki, és nagy türelemmel kell várnunk, míg a levegő kijön belőle. Az evés közben lenyelt kis levegőmennyiségek a gyomorban apró buborékokat képeznek, amelyek végül egy nagy buborékká állnak össze – ezt a baba fel tudja böfögni. Ez az oka annak, hogy a babákban a nap végére felgyülemlik a levegő és többnyire estére fájdul meg tőle az a fránya pocak.

 

 

A büfiztetés különböző módjai

 

1.Ültessük a babát a térdünkre, állát támasszuk a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk közé, majd a másik kezünkkel gyengéden dörzsölgessük a hátát. Megpróbálhatjuk kissé előre dönteni, mivel ez is segít kihajtani belőle a levegőt – de ha túl sok levegő szorult bele, akkor ez kellemetlen is lehet, ezért ha tiltakozik, azonnal hagyjuk abba!

 

2.Döntsük a babát függőleges helyzetben a mellkasunknak úgy, hogy a feje a vállunkon nyugodjon. A gyomra így enyhén a mellkasunkhoz nyomódik, ami elősegítheti a levegő távozását. A hátát is dörzsölgethetjük.

 

3.Fektessük a babát hasra az ölünkben, és dörzsölgessük a hátát. Ha ezt a pózt a függőleges helyzettel (fent) váltogatjuk, azzal intenzívebben hajthatjuk ki a levegőt.

 

Szoptatás

 

Időközben már belejöttünk a szoptatásba, és valószínűleg értékeljük ezt az egyszerű megoldást, amelynél nem kell az éjszaka közepén cumisüveg-melegítéssel bajlódnunk, és ha a beinduló tejelválasztás eleinte okozott is fájdalmakat, azok mostanra enyhültek. Komplikációk azonban még ilyenkor is adódhatnak: a mellbimbók újra begyulladhatnak, ha kevésbé figyelünk oda a „ráharapási” technika tökéletesítésére. Heveny emlőgyulladást is kaphatunk (a tejcsatorna elfertőződése esetén), vagy azt tapasztalhatjuk, hogy a baba csak az egyik mellünkből hajlandó szopni. Ám, mint mindenre, erre is van megoldás, és érdemes átküzdenünk magunkat rajta.

 

Emlőgyulladás

Az emlőgyulladás bármikor kialakulhat, de ebben az időszakban különösen gyakori – valószínűleg a megnövekedett tejtermelődés miatt. A gyulladás a tejcsatorna elzáródásával kezdődik, ezért amint ezt tapasztaljuk, azonnal vegyük kezelésbe. A meleg fürdő, a meleg flanel, a masszázs és a baba intenzív szopása biztosan megnyitja a tejcsatornát.

Ha a tejcsatorna elfertőződik, akkor antibiotikumra lesz szükségünk, de a kezelés alatt is folytathatjuk a szoptatást. Ha az elzáródott tejcsatorna 24 óra után sem mutat semmi javulást, akkor forduljunk orvoshoz!

 

 

Kedvenc mell

Egy másik, gyakran ilyenkor kezdődő probléma az, amikor a baba áttér arra, hogy csak az egyik mellből szopjon. Ennek általában az az oka, hogy a legtöbb anyukához hasonlóan mi sem érezzük egyformán kényelmesnek mindkét oldalt, ezért hajlamosak vagyunk a könnyebbik testhelyzetet választani, különösen olyankor, amikor kimozdulunk otthonról a babával, és zavarban vagyunk, ha nyilvános helyen kell szoptatnunk. A jobban igénybe vett mellben természetesen megnövekszik a tejtermelés, ezért a baba ezt a mellünket részesíti előnyben, ami hamarosan rendszerré válik.

Igyekezzünk megszakítani ezt az ördögi kört, mielőtt „mostoha” mellünk tejtermelése csökkenne, mert nagyon sok anyuka melle aszimmetrikussá válik a szoptatás során. Ezért minden szoptatást kezdjünk a kevésbé kedvelt mellünkkel, és mellszívóval is fokozzuk ennek tejtermelését. Néhány nap alatt helyreáll az egyensúly.

 

 

Etetés cumisüvegből

 

Ha szükséges, akkor mostanra már gyorsan és ügyesen tudjuk elkészíteni az ételt, de ne kapkodjuk el a tápszer és a víz mennyiségének kimérését! Nagyon fontos, hogy betartsuk a pontos arányt, mert a túlságosan koncentrált tápszer megerőlteti a baba fejletlen veséjét és beleit. Mindig betű szerint kövessük az utasításokat, és álljunk ellen a kísértésnek, hogy még egy kanál tápszert adjunk hozzá, gondolva, hogy a baba így egy kicsivel tovább „kibírja” a következő etetésig.

Ha a baba hasmenést kap, az orvos azt tanácsolhatja, hogy a kiszáradás megelőzése érdekében a tápszert a szokásosnál jobban hígítsuk fel. Ezt azonban csak orvosi tanácsra tegyük, akkor is csak néhány napig, különben a baba nem kapja meg a kellő mennyiségű kalóriát.

 

 

FEJLŐDÉS ÉS JÁTÉK

 

Sírás – ez is egy fejlődési folyamat, a baba eddig valószínűleg száraz szemmel sírt. Igazán szívbemarkoló élmény lehet, amikor ezen a héten elkezd igazi könnyekkel sírni. A szemgödör felső sarkában elhelyezkedő könnymirigy ugyanis ilyenkor kezd ehhez elegendő mennyiségű folyadékot termelni.

Mozgás - a csecsemő ez idő tájt már élénkebben rugdalózik: ilyenkor tanulja meg fő izmainak használatát. Most építi fel azokat az izmokat, amelyek majd a járáshoz lesznek szükségesek. A lépési reflexe már megvan, ezért a következő módszerrel „járásra” tudjuk késztetni: a hóna alatt fogva tartsuk függőleges helyzetben egy asztal fölött úgy, hogy egyik lábfeje hozzáérjen az asztal lapjához. Ez kiváltja a lépési reflexet. Rögtön ezután tartsuk úgy, mintha az asztalon „állna”, és figyeljük meg, ahogy két lábfejével néhány lépést tesz.

Izomzat - jóllehet a baba most is többnyire a vállunkon nyugtatja a fejét, már nem tűnik olyan ernyedtnek, és néhány pillanatig tartani is tudja a fejét. Fokozatosan felépíti a nyakizmait, és megtanulja azok irányítását. A babák nyaktól lefelé haladva fejlesztik izmaikat, ezért a következő néhány hétben ez az izomkontroll-fejlődés lefelé fog haladni a testében, ahogy egyre többet mozgatja a karjait, megerősíti a törzsét az üléshez, és végül a lábát fejleszti a járáshoz.

Fejlesztés - a „játékhoz” fektessük hasra a babát. Néhány játékfigurát is tehetünk a feje közelébe, hogy nézegethesse őket. Lehet, hogy egy rövid időre felemeli a fejét, ami segíti a hát- és vállizmok fejlődését. Alkalmanként talán csak néhány percig fog szívesen hason feküdni, de tartsunk ki, mert a hatodik hét után már valószínűleg egyáltalán nem fogja tűrni, hogy hasra fektessük. Ez a testhelyzet azonban fontos a testi fejlődéséhez, mivel erősíti a hátizmait, különösen akkor, amikor elkezdi emelgetni a fejét.

A háton fekvésnek nincs ilyen jótékony izomerősítő hatása, ez az oka annak, hogy a babák manapság lemaradnak a motoros képességek fejlődésben, vagyis később fordulnak meg, illetve kezdenek el mászni, mint régebben. Ez nem probléma, mert a baba végül úgyis utoléri magát, de amilyen gyakran csak lehet, fektessük hasra, hogy ellensúlyozzuk az alváskor hanyatt fekve töltött órákat.

A hasra fektetés másik előnye az, hogy elkerülhetjük a laposfej-szindrómát. Ez ugyan nem kóros elváltozás, de manapság – amikor a babák rendszeresen háton fekve alszanak – sokkal gyakoribb. A babákat születésük napjától kezdve hasra lehet fektetni, de a bölcsőhalál eshetősége miatt a szülők ezt nem szívesen teszik. Amíg a baba mellett vagyunk és vigyázunk, hogy ne hason aludjon el, nem kell aggódnunk a biztonsága miatt.

„Beszéd” - megpróbálhatunk „beszédbe elegyedni” a babával, aki most már tisztán ki tud ejteni egyes magánhangzókat: „ee” és „aa”. Ha őt utánozva hasonló hangokat adunk, meg fogjuk látni, hogy válaszol rájuk. Az elmúlt hetekben minden sírásnak egyik funkciója az volt, hogy gyakorlatot szerezzen a magánhangzók kiejtésében.

 

A HÉT BIZTONSÁGI TANÁCSA

 

Óvjuk a babát a forró víztől!

 

Fürdővíz:

Amikor a kádat fürdővízzel megtöltjük, először mindig hideg vizet engedjünk bele, nehogy véletlenül leforrázzuk a babát. A babák bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért könnyebben szenvednek égési sérüléseket. Mivel ők még nem tudnak kiugrani a forró vízből, égési sérüléseik igen súlyosak lehetnek.

 

Ha a fürdővízzel leforráztuk a babát:

Azonnal merítsük hideg vízbe legalább tíz percre, és tegyünk jeget a sérült bőrfelületre (egy zacskó fagyasztott zöldborsó vékony rongyba tekerve kiválóan megteszi). Ettől minden bőrpír néhány óra alatt elmúlik.

Mindenképpen mutassuk meg a babát orvosnak, aki fel tudja mérni az égés súlyosságát. Amennyiben az orvos nem elérhető, és a védőnő sem tud kijönni, akkor a kórház sürgősségi osztályára kell mennünk! Inkább menjünk feleslegesen, mintsem baj legyen később belőle!

 

Forró italok:

Miközben a babát fogjuk, ne igyunk teát vagy kávét, mert ezek az italok még 15 perccel a víz felforralása után is forrók, a baba pedig napról napra egyre többet izeg-mozog.

 

Ha mégis forró ital fröccsent a babára, vegyük le az átázott ruhadarabokat, hogy szabaddá tegyük a megégett bőrfelületet, majd azt a fent leírt módon kezeljük. Ám ha az égett terület nagyobb a baba kezénél, akkor bőrének körülbelül 1 százaléka megsérült, ami veszélyes lehet. Ha ezt tapasztaljuk, vigyük kórházba, mivel nagy valószínűséggel infúzióra és fájdalomcsillapítóra van szüksége. Ha ennyire nem nagy a baj, orvos akkor is lássa a kicsit, mindenképpen!

 

 

BESZÉLJÜNK AZ ANYUKÁRÓL IS!

 

Mozgás megkezdése

 

Testsúlyunk már nem csökken olyan gyors ütemben, mint eddig, és kezd beállni egy bizonyos szintre. Mostantól kezdve a fogyáshoz következetes diéta és rendszeres testmozgás kell, de ha szoptatunk, akkor a fogyás heti fél kilónál ne legyen több, mert ez károsan hathat a tej termelődésére.

A kemény edzések megkezdéshez sem ez a legmegfelelőbb időszak még (a futást, a labdajátékokat és a nagy súlyok emelgetését a konditeremben), mert ínszalagjaink még lazák, ezért a sérülés veszélye jóval nagyobb. A terhességi hormonok felelősek azért, hogy a medence környéki ínszalagok kellően lazák legyenek, miáltal a baba könnyebben ki tud jönni, a hormonok azonban nem szelektívek, ezért minden ínszalagunk meglazul a terhesség alatt.

Nagyjából három hónap után a szalagok már elég feszesek lesznek ahhoz, hogy a legtöbb sérülést elkerülhessük, de akár öt hónapba is beletelik, mire teljesen visszanyerik normál feszességüket. Egyelőre a legjobb edzés a babakocsi tologatása, a sétával pedig óránként kb. 350 kalóriát égethetünk el.

Az is fontos, hogy ügyeljünk a testtartásunkra, különösen akkor, amikor felemeljük és ringatjuk a babát, illetve szoptatás közben. Amikor nagyon fáradtak vagyunk, könnyen meggörnyedünk, ami hátfájáshoz vezethet. A terhesség alatt gerincünk íve erőteljesebbé vált, hogy meg tudja tartani a baba súlyát. Most – bár a görbület kezd enyhülni, ahogy a csigolyák visszatérnek eredeti helyzetükbe – akár három hónapig is eltarthat, míg teljesen rendbe jön a gerincünk.

 

Szülés utáni depresszió

 

Ha az időnként ránk törő rosszkedvtől sohasem tudunk teljesen megszabadulni, akkor valószínűleg szülés utáni depresszió alakulhatott ki, bár ez inkább a szülés utáni negyedik és hatodik hónap között jelentkezik jellemzően.

A szülés utáni depresszió tízből egy nőt érint, és akinek korábban volt már depressziója, az nagyobb eséllyel számolhat vele. Tünetei közé tartozik a sírós hangulat, az ingerlékenység, az álmatlanság, az étvágytalanság, továbbá az, hogy nem tudunk örülni a babának, túlzottan aggódunk miatta, és úgy érezzük, hogy rossz anyák vagyunk. Az enyhe szülés utáni depresszió 3–6 hónapon belül magától is elmúlhat, de néha egy évig is eltart. Meglepő, hogy négy anyuka közül csupán egy kér segítséget, de ha már több mint egy hete zömében lehangoltak vagyunk, akkor forduljunk pszichiáterhez. A nők többségénél néhány elbeszélgetés után gyors javulás következik be, másoknak esetleg antidepresszánsra van szükségük.

 

a

PARTNEREINK

 

 

Baba Direct

Kapcsolat