Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Bababőrönd regisztráció

ANYÁK AZ ANYÁKÉRT

Családtervezés

Átgondolni, hogy mit mikor szeretnétek, megtervezni egy életet, izgalmas, célt adó feladat. Mindenki a legtökéletesebbet szeretné nyújtani a másiknak, de leginkább születendő gyermekének.

A családtervezés időszaka pont erről szól – felkészülni tudatosan arra, hogy kisbabátok a legmegfelelőbben indulhasson el az életben.

 


kismama

 

Kismama 

Anya leszel, aki a legjobbat szeretné nyújtani kisbabájának. Egyik pillanatról a másikra látod egészen másként a Világot. Foglalkoztat az egészség kérdése, pedig korábban nem nagy hangsúlyt helyeztél rá, fontossá válik a pihenés pedig korábban lételemed volt az aktivitás. Le kell-e mondanod bármiről is azért, mert kismama lettél? Felfordítja-e kisbabád érkezése a teljes életed? Tényleg szüksége lesz mindenre, ami új és éppen most jelent meg? Mi az, amivel valóban jót tehetsz?

 

Kispapa 

Vártad, megszületett, mindenki gratulált, hogy Apa lettél és pont. Kissé parkoló pályán érzed magad vagy nem? Hogyan térhetnek vissza a régi hétköznapok? Ha hirtelen úgy érzed, csak pénzkereső gép lettél, hogyan indulj az úton vissza? Ott akarsz lenni, mert teremtettél Valakit. Valakit, aki akkor hordozhatja az értékeidet, ha lépésit Te magad vigyázod – az első kis lábnyomtól kezdve.

nagyszulok

 

Nagyszülők 

Miért fontos a nagyszülőkkel való jó kapcsolat? Hogyan maradjon meg a jó viszony, ha máshogyan gondolkodunk a nevelést illetően? Hogyan válhat segítséggé és nem vita forrásává, ha a nagyszülők véleményt mondanak? – kövesd cikkeinket, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseidre választ kapj! Akkor is, ha szeretnéd megtartani a jó viszonyt és akkor is, ha van mit javítani rajta…

 • Steril babaszoba – de mennyire?

   

  Egyértelműen minden szülő szeretné elkerülni azt, hogy gyermeke az Ő felelőtlensége miatt betegedjen meg. A felelőtlenség azonban egy érzékeny határ. A tisztaság nagyon fontos, ez nem kétség – de, hogy mikor és milyen mértékben, esetleg milyen áron ragaszkodunk hozzá, az már egyáltalán nem mindegy.

  kép forrása: www.pixopi.com

   

  Általános tisztaság az, amikor egy adott térbe lépve nem az az első érzésed, hogy itt azért elférne egy takarítás, hanem az, amikor észre sem veszed annak hiányát – mert rend és normál tisztaság van. De vajon elegendő – e ez akkor, amikor egy csepp új élet, egy újszülött érkezik a lakásba?

   

  A fokozatosság elve itt is él

  Ha sterilen nem is (erre nincs is szükség), de fokozottan tisztán mindenképpen kell tartani egy újszülött környezetét. Ez persze nem azt jelenti, hogy éjt nappallá téve fertőtlenítős kendőkkel rohangálj, hiszen, ha nem szerzi meg babád fokozatosan az ellenállóképességet, akkor a későbbiekben jóval kevésbé lesz képes küzdeni a szervezete a különböző fertőzésekkel szemben.

  A fokozott tisztaság „csupán” annyit tesz, hogy a pici közvetlen környezetének és használati tárgyainak napi szintű tisztántartására jobban ügyelj.

   

  Mi legyen steril nap mint nap?

  • Minden, ami romlandó dologgal találkozhat: - cumisüveg, cumi, bimbóvédő és kiemelő, tejgyűjtő kagyló, mellszívó alkatrészei – ezek legyenek napi szinten legalább gőzzel sterilizálva
  • minden, ami leesett és a baba szájába kerül az első néhány hétben - később az otthon lepottyan tárgyaknak már elegendő lesz a melegvizes lemosás is (utcán elejtett cumira, cumisüvegre viszont változatlanul vonatkozik a  fertőtlenítés szabálya).

   

  Hogy tartsd tisztán a baba környezetét?

  1. Ne adj esélyt a pornak – lakóhely függvénye legtöbbször, hogy mennyire porosodik a lakás, de eleinte még azt sem érdemes megvárni, hogy a por láthatóvá váljon – sok baba érzékeny ugyanis a porra, főleg azért, mert légzésük még nem elég stabil. Poros környezetben a szervezet az orrba jutó szemcséktől szabadulni akar, így váladékot is termelhet, az eldugult orrocska pedig nem csak levegőt nem enged át, de még a kórokozók is könnyebben megtelepednek benne.

  Az első pár hétben tehát töröld át nedves ruhával a baba szobájában lévő polcokat, porszívózz és törölj is fel minden nap, állatot pedig egyáltalán ne engedj a kicsi szobájába. Az első hónapok után úgyis érzékeled, hogy ezen mennyire lazíthatsz – onnantól kezdve ugyanis, hogy kúszni – mászni kezd babád, egyszerűen szinte lehetetlen lesz megóvni minden szennyeződéstől. Kb. fél éves korára lassan átállhatsz a közvetlen környezetében is a normál takarításra.

  1. Tartsd tisztán a plüssöket, fejvédőket – ezek anyagában tud leginkább megülni a legtöbb láthatatlan szennyeződés, hiszen nem nagyon mozgatod el őket – így rájuk ül a por, vagy éppen az állandó hurcolással (mindenhol összeszedi a plüss a koszt) kerül rá több dolog. A kiságy fejvédőjét 1-2 hetente, a plüssöket pedig igény szerint, de legalább 3 havonta mosd át az első évben (plusz amikor koszos lesz). Később már elég, ha fél évente végzel portalanító átmosást.
  2. Mosd külön a babaholmit -  az első pár hónapban mindenképpen, majd fokozatosan moshatod hozzá a sajátodból azokat a darabokat, amelyek nem lettek különösen koszosak, csak volt rajtad. Később is csak azokkal a ruhadarabokkal mosd majd együtt a picik és kicsit nagyobbak holmiját is, ami mondjuk nem munkásruházat – hiszen ezekre kerülhet egy csomó olyan anyag, ami - mosás ide vagy oda – allergizálhatja a kicsik bőrét, ha az Ő ruhájukra is rákerül.

   

  Hogyan óvd a látogatók által hozott „kosztól”?

  Ami sokszor nem is kosz valójában, csupán a babád számára egy idegen baktériumflóra.

  1. Cipő levételét mindenképpen kérd – ez nem csak azért fontos, hogy a Te munkádat tiszteletben tartsák a hozzátok érkezők hanem azért is, mert az utcai koszt a cipővel behordva hiába nem mennek be a gyerekszobába – Te vagy bárki más, ha ugyanoda lépsz zokniban vagy papucsban, majd be a picihez – már át is hordtad a nemkívánatos elemeket.
  2. Sajnos alap kellene, hogy legyen, így ne szégyelld kérni, ha mégsem az: kézmosás – mondjon bárki bármit vagy legyen az az anyós, nagymama, legközelebbi barát – egyikük sértődésének elkerülése sem ér annyit, hogy beteg legyen kisbabád. Hiába mosott otthon ugyanis kezet és hivatkozik rá, hogy Ő ugyan nem koszos, ha közben hozzáért egy csengőhöz, kilincshez, liftajtóhoz, közlekedett, netán csak az autó ajtaját nyitotta ki, stb. – mindenhonnan tapadt a kezére olyasmi, ami kisbabád számára ismeretlen anyag, netán kórokozó.
  3. Problémát mindig csak az tud okozni, ami a kicsik számára még nem ismert, így azon megsértődni, hogy a látogatók ruhájára a baba számára biztonságos, tiszta tetrapelenkát terítesz, nem szabad, sőt, elismerésre méltó. Hiszen senki sem láthatja, hogy esetleg milyen kórokozók kerültek ruházatára akár az autóban, akár egyéb közlekedési eszközön, főleg, ha még különböző üzletekben is jártak.
  4. Ajándékba hozott játékot, ruhát Neked adják oda – és ne a baba kezébe közvetlenül. Senki sem tudhatja, hogy az üzletben a babaruhát vagy plüssöket hányan fogdosták össze, tüsszentették le, vagy éppen mennyire volt tiszta az a gépsor, ami az esetleg csomagolt ajándékot az összeszereléstől a zacskóig/dobozig juttatta. Persze, hogy mindenki azt akarja látni, hogy az apróság már játszik is azzal, amit kapott – azt viszont meg kell értenie minden ép gondolkodású felnőttnek, hogy először szeretnéd biztonságosan lefertőtleníteni a dolgokat. A fent leírtakat akár fel is sorolhatod.

   

  Ha ezeket betartod és betartják a körülötted lévők is, máris sokkal kisebb az esélye annak, hogy babád számára túl korán betegedjen meg bármitől is. Persze ez nem lesz garancia arra, hogy akár séta közben nem jön szembe olyan bacilus, ami bajt okozhat, de amit lehet, azért kerüljünk el.

   

   

   
 • Így kerüld el a tavaszi fáradtságot! – 18 pontos lélektréning

  (avagy - Gyere tavasz, gyere!)

   

  Mi az, ami Téged mosolyra fakaszt a tavasszal kapcsolatban? Kezdj el a számodra az ébredő természetet jelentő dolgokkal foglalkozni! Néhány ötletet adunk, válogass kedvedre, hogy ezek közül melyek adnak energiát Neked!

  Bővebben...:  
 • Szuper farsangi dekorációk - fillérekből, gyorsan!

   

  A kevesebb néha több – és milyen igaz ez akkor is, ha dekorációról van szó! Ezekhez az ötletekhez csupán néhány, bármely papírboltban beszerezhető alapanyag kell, minimális kézügyesség és egy kevés idő. Az összhatást pont az fogja feldobni, hogy nem sok aprólékos forma, hanem néhány nagy és azonos tónusú szín viszi a prímet.

  Bővebben...:  
 • Válás? Ezekre figyelj! – Nem is gondolnád, mi mindentől sérül(t) a gyerek! 2.

  A válás, elválás komoly lelki tényező nem csak a szülők, hanem a gyerekek számára is, így nem lehet röviden beszélni róla. A cikk első részét elolvashatod ITT)

  Bővebben...:  
 • Válás? Ezekre figyelj! – Nem is gondolnád, mi mindentől sérül(t) a gyerek! 1.

   

  Ha tetszik, ha nem, egy válás – hiába a szülők döntése -, legjobban a gyereknek fáj. Még akkor is, ha a szülők sokat veszekedtek és láthatóan jobb lesz külön.  A legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet biztos abban senki, hogy a gyermek lelke nem sérül – amint tanulási problémák, figyelemzavar vagy viselkedésbeli változás érzékelhető, azzal azonnal foglalkozni kell.

  Bővebben...:  

 

 

BabaDirect

Legfrissebbek

Kapcsolat