Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Válás? Ezekre figyelj! – Nem is gondolnád, mi mindentől sérül(t) a gyerek! 1.

 

Ha tetszik, ha nem, egy válás – hiába a szülők döntése -, legjobban a gyereknek fáj. Még akkor is, ha a szülők sokat veszekedtek és láthatóan jobb lesz külön.  A legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet biztos abban senki, hogy a gyermek lelke nem sérül – amint tanulási problémák, figyelemzavar vagy viselkedésbeli változás érzékelhető, azzal azonnal foglalkozni kell.

A gyerekek ugyanis hihetetlenül jó megfigyelők, viszont annyi tapasztalatuk még nincs, hogy a látott, hallott vagy csak hiperérzékeny antennáikkal érzékelt dolgokat helyesen értelmezzék – így gyakran előfordul, hogy bármennyire is békés és „szépen zajló” egy válási folyamat, a gyerekek a szülők kapcsolatának megromlásáért saját magukat okolják, akár egy-egy ellenkezést vagy rendetlenül hagyott szobát is hamarabb gondolnak válási oknak, mint azt, hogy apa és anya között esetleg másfajta probléma lehet. A kicsik még nagyon én-központúak, a saját kis világukban el sem tudják képzelni, hogy valami másból is eredhet.

Hogyan sérül a gyerek legkevésbé?

Legyen bármilyen is egy szülőpár viszonya, akarja is bármely fél bebizonyítani a nagyvilágnak, hogy neki van igaza és a másik miatt történt mindez (az esetek jelentős része sajnos nem a kihűlt a kapcsolat, de attól még tiszteljük egymást – kategória), amiben mindenképpen dűlőre kell jutni az a gyerekkel kapcsolatos viselkedés, a hogyan tovább?

Igenis vannak szabályok, melyeket le kell fektetni egymás előtt, hogy mindkét fél ugyanahhoz tartsa magát – a gyerek érdekében!

Mi legyen a sorrend?

  1. Először Ti felnőttek tisztázzátok, hogy mit és hogyan terveztek – a gyerekre nézve a legapróbb részletekig. Tetszik vagy sem, amiben megállapodtok, azt kötelező tartani, különben megindul a lavina és megint a gyerek kerül a legrosszabb helyzetbe.
  2. Ha nem túl pici (ezt már akár 3 évesen is, az ő szintjén meg kell tenni) a gyermek, azaz meg lehet vele beszélni dolgokat, akkor az „őszintén, az Ő szintjén” elv mentén haladva – ami nem jelent hazugságot, csak annyit, hogy a kicsi életkorának megfelelő módon és mennyiségben – kapja meg az információt arról, hogy apa és anya külön utakon folytatja tovább.

Alap, amit a gyereknek mindenképpen hallania kell:

  • a döntésetekben Ő teljesen vétlen, ezt Ti ketten, hoztátok meg és semmi köze ahhoz, hogy Ő időnként csíntalan, ellenkezik vagy széthagyja a játékait.
  • attól még, hogy külön fog lakni valamelyikőtökkel, ugyanúgy fogjátok szeretni és Ő is ugyanúgy szerethet mindkettőtöket – egyik fél sem várja el Tőle, hogy hozzá húzzon (ami Nektek felnőtteknek előfordulhat, hogy nehéz lesz)

Ezek lesznek azok a dolgok, amiktől – ugyan nem azonnal, hiszen eleinte mindenképpen zaklatott lesz a változástól a gyerkőc lelke, de hamar rájön, hogy így is biztonságban van.

Ha nagyobb lesz és érdeklődik, hogy miért is alakult az életetek így, majd ráértek elmesélni. Mindig csak annyit és nem többet, mint amit kérdezett. Amire nem kérdez rá, arra valószínűleg még nem is érett vagy nem fontos az Ő lelkivilágának szempontjából.

 

Mihez ragaszkodjatok mindenképpen – avagy szabályok, a gyerek érdekében  

  1. Ne terheljétek azzal, hogy rosszat kell hallania a másikról! - Az Ő szeretete független irántatok mindattól, ami kettőtök közt történik. A váláshoz vezető problémákat meg lehet beszélni barátokkal, ismerősökkel, esetleg a család többi felnőtt tagjával, de szigorúan nem akkor, amikor a gyerek is jelen van. Csak azt hall meg, amit akar, így akár a legelmélyültebb játék közepette is elcsíphet olyan információkat, melyeket nem kellene. Inkább halljon csak jót vagy inkább semmit.

 

  1. Ne üzenjetek a gyerekkel! – nem kispostás, ha bármi megbeszélni valótok van, akkor egyeztessetek Ti ketten, még akkor is, ah ez az esetleges új családnak/párnak nem tetszik. El kell fogadnia, hogy van egy vagy több közös gyermeketek és a velük kapcsolatos dolgokat igenis együtt kell intézni.

 

  1. Ne tegyetek megjegyzéseket egymás új életére/párjára/családjára! – a gyerek egész biztosan más szemmel fog minderre nézni, mint ahogyan Ti látjátok egymást. Nem szabad befolyásolni – abból csak szorongás és viselkedészavar lesz. Különben is, ha egyszer úgy döntöttetek, hogy külön folytatjátok, akkor mindenki járja a maga útját és ne tegyen megjegyzést a másikra. Már semmi közötök a gyereken kívül egymás magánéletéhez – pont olyan, mintha a szomszédod dolgába szólnál bele. Persze egy kivétel van, ha az új életvitel a gyerekre is hatással van, veszélyeztetheti. Első körben ilyenkor is kettőtöknek kell leülni ezt megbeszélni.

 

  1. Ne faggasd a történtekről! – És főleg ne sértődj meg, ha mégis megteszed és nem válaszol. Számára egy normál hétköznap vagy hétvége zajlott, ha magától nem kezdi el mesélni, hogy mi történt, akkor hagyd. Kérdezd a volt párodat a programokról és, hogy minden rendben volt-e? És ne akarj többet tudni. Ha történt olyasmi, ami a gyereknek nem hétköznapi, azt úgyis elmondja, egyéb pedig ne érdekeljen – tényleg semmi közötök ezen felül egymás új életéhez.

Ha úgy érzed, hogy neked nagyon fontos lenne az az információ, hogy milyen az exed új élete és ezen szívesen csámcsognál a barátaiddal, akkor először magadban nézz körül – vajon miért érdekel? Vajon mért nem tudtad lezárni ezt magadban? Ne bújj amögé, hogy a gyerek biztonsága és érdeke…Te is tudod, hogy ez nem igaz.

A faggatással – azon kívül, hogy könnyen feszültséget teremthetsz vagy kicsúszhat hirtelen egy-egy megjegyzés a szádon – leginkább csak azt éred el, hogy

        a)  a gyerek állandó lelkiismeretfurdalást fog érezni, mert látja, hogy frusztrált, ideges vagy szomorú leszel attól, amit mond

      b) megtanul hazudni – hála Neked -, hogy Téged ne érintsen rosszul, amit hallasz. Ezzel persze neki kell azonosulnia, így ebbe akár             bele is betegedhet, szorongóvá, dühkitörésekkel küzdő emberré teheted.

Milyen következtetést fogsz levonni? Hogy amikor a másiknál van, utána nem normális a gyerek.

Ne faggatózz, ne tegyél megjegyzéseket, ne akard befolyásolni és ne előtte nyilváníts a másik szülőről véleményt – a változás hatalmas lesz. A gyereknek joga van mindkét szülőjét szeretni! Ne vedd ezt el Tőle.

(folytatjuk...)

 

 

Baba Direct

Kapcsolat