Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

 

Mit adjak a gyereknek? - Finomságok kicsiknek 1.

 

Természetes igénye egy anyának, hogy gyermeke minél egészségesebb ételeket kapjon, ha lehet, minél tovább.

A hozzátáplálás kezdetével a valódi gyümölcsök íze és természetes cukortartalma meghatározó lehet, akár egész életükre nézve, így a legjobbat akkor tesszük, ha a lehető legkésőbb találkoznak hozzáadott cukrokkal. Édes ízre azonban minden kicsi vágyik – érdemes hát megkeresni a legmegfelelőbbet számukra.

 

Mit ajánlunk?

Igazán finomat alkothatsz, ha a korábban már megismert tejpépek közül a kedvencét alapként választva egy kis gyümölcspürével a tetején készítesz nassolnivalót.

Hogy miért jó ez? Mert a gyümölcspéppel a természetes ízek világát tartod meg, míg a tejpéppel - ízesítéstől függően - a babakorból már jól ismert, biztonságot adó tejes ízvilágot kapják a kicsik.

Tízóraira vagy akár uzsonnára is választhatod a gyümölcsös tejpépet – így igazán kiegyensúlyozott napi étrendet biztosíthatsz gyermekednek. A megszokott reggeli–ebéd- vacsora mellett egy gyümölcsös és egy tejpépes tízóraival/uzsonnával már meg is van az 5 étkezés, amire valójában mindenkinek – legyen felnőtt vagy gyerek – egyaránt szüksége van 😊.

 

 

Tavaszi ízkavalkád – gyere máááár!

 

Amikor már minden bajod van, mert unod a szürkeséget, a hideget és a nehéz ételeket, de a primőr zöldség, gyümölcs még aranyárban van – na akkor jöhet egy kis csalás, mert bár fagyasztott dolgokból készíted (vagy csak részben fagyasztottból, a répafélék mehetnek akár friss áruból is), de már elkezdheted a ráhangolódást a könnyedebb tavaszias, napfényes ízekre!

Formatorták titka

 

Ha igazán szép és ünnepi tortát szeretnénk, a legtöbb esetben cukrászdából rendeljük, mert a marcipánnal – de leginkább fondant bevonattal – készült torták meseszépek tudnak lenni. Mint az áruk.

Éppen ezért nem is gondolnánk, hogy elkészítés szempontjából ezek talán a legegyszerűbbek. Már az is nagyon elegáns, ha csak egy sima bevonatot készítünk, semmi mást. Persze a dekorációs részletességtől függően el lehet vele pepecselni órákat is, ez azonban már csak azon múlik, mennyire akarjuk túlbonyolítani. A leglényegibb különbséget a pénztárcád fogja érzékelni – míg a cukrászdában akár tízezreket is elkérnek egy fondant bevonattal készülő tortáért, addig otthon ezt pár ezer forintból magad is megcsinálhatod.

A titok a bevonat alatt rejtőzik

Jártál már úgy, hogy elkészítetted a vágyott tortát, megvetted a boltban az előre elkészített fondant vagy marcipán bevonatot, ami pár óra alatt átázott, megfolyt? Nem véletlen. Azt ugyanis, mint titok, nagyon kevés helyen találod meg, hogy ezek alatt csak vajas krém lehet – minden egyéb krémtől elkezd izzadni, folyni, ami akár tönkre is teheti több órás munkádat.

Tehát teljesen mindegy, hogy milyen ízesítéssel készítesz tortát, a lényeg, hogy felületét vajas krémmel vond be (ami persze lehet margarin is).

Vajas krém gyorsan?

Rengeteg ijesztően bonyolult receptet találhatunk szakácskönyvekben és interneten is, de ha a cél csak annyi, hogy a bevonat alá egy alap készüljön, akkor tökéletesen elég az is, ha a megfelelő mennyiségű szobahőmérsékletű vajat vagy margarint kikevered porcukorral és ezzel vonod be a tortádat kívülről. Semmi extra.

Ha nincs idő tortát sütni

Ha csak annyi időd van, hogy beugrasz egy nagyobb áruházba egy sima tortát venni és azt dekorálod – tökéletes megoldás. Csak arra figyelj, hogy a díszítés krémje vajas legyen. Ezek többnyire a csokoládés tortáknál így is van, azaz az ízben itt lesz némi korlátozás. De ha a vajas porcukor külső bevonat elkészítésére van időd, akkor semmi nem szabhat határt ;-).

Egyenletes, sima bevonat készítése

Az üzletekben kapható bevonatok nagyon jól mutatnak a képen, de biztos lehetsz benne, hogy egy nem lesz elég arra, hogy gond nélkül dolgozz vele. Ha szeretnél magad minden családi eseményre tortát készíteni, akkor inkább érdemes felkutatni egy hozzád közeli vagy akár házhozszállítást is vállalló cukrásznagykert, mert itt a boltihoz képest töredékáron és hatalmas színválasztékban kapod meg a bevonómasszákat.

Legyen kellően vastag, hogy a krém vagy a torta tésztájának egyenetlensége ne üssön át a képlékeny masszán.

Színezd kedvedre

Mármint a bevonatot. Azzal azonban számolj, hogy mivel az ételfesték hozzáadása plusz nedvességet (így ragacsosságot) jelent, mindenképpen porcukorral kell ellensúlyoznod. Ha nem akarsz a festék eltávolításáva bajlódni, akkor válassz inkább előre elkészített színű bevonót vagy tervezz olyan tortát, ahol a fehér alap jól mutat.

Fondant vs. marcipán

Teljesen egyedi, hogy végül ki, melyikkel dolgozik szívesebben, számomra a marcipán kevésbé problémás, mivel mervebb – így nem adja ki annyira a kész torta hibáit, színe viszont alapvetően inkább koszosfehér – így akkor jó, ha színezni szeretnéd. A fenti torták közül a „Csenge” feliratos minden porcikája marcipán, el látszik is a tartásán.

Arra viszont szerintem nem jó a fondant, hogy figurákat készítsünk – éppen a tartása miatt, ez a dínós tortán látszik jól, nagyon nem tartja a formáját, ha nincs idő fekve kiszárítgatni, a súlyt nem bírja.

A tökéletes kombináció tehát, ha fondant bevonatra a figura marcipánból készül – ilyen a Minnie egeres torta, ahol a fülek széntablettával feketére színezett marcipánból vannak.

Ha van időd és egy nappal korábban a figurákat el tudod készíteni, akkor igazán gyorsan tudsz az összeállításnál haladni.

Csipke tojáshabból

Az első torta 3 nagy csipkés részlete szintén nem nagy ördöngösség, csupán a törékenysége okozhat problémát. Simán keverj ki egy fehérjét annyi porcukorral, amennyit felvesz. A mintát zsírpapír hátulján filccel megrajzolva elkészíted és, ha ilyen térbeli formára szeretnéd, egy nagy bögre oldalára ragasztod – így rajzolod meg a tojáshabbal a formát. Pár óra alatt szárad, tojáshabbal rögzíthető.

Az is gyönyörű, ha készítesz egy sima lapot a tojáshab-mintával és ezt helyezed a fondant bevonatra. Persze léteznek már olyan formázó szilikonok, melyekkel varázslatos csipkemintát készíthetsz, ezek beszerzése azonban időt, pénzt igényel és nem is használom annyit, hogy megérje. Nem mellesleg szeretek egyedit alkotni, ezekkel pedig mindig azonos mintát tudnék készíteni.

A tortává vált rajz

Ínyencségnek pedig álljon itt egy ajándékba kapott kép (mely a Balogh Rajzműhelyben készült) – ami a torta inspirációját adta :-):

 

Sajtbundás csirkemell szerecsendiós mártásban

 

 

Már a neve is ínycsiklandó ennek a szuper ételnek, az elkészítése gyors, a mártást pedig kedvedre fűszerezheted!

A hozzávalók mennyiségét igazítsd a család létszámához, ha az elkésztést elolvasod, egyértelmű lesz számodra is minden :-)

Hozzávalók:

  • csirkemell filé szeletekben
  • tojás
  • tetszés szerinti sajt (trappista és füstölt sajt keverékével mennyei)
  • tejföl vagy tejszín
  • szerecsendió (ízlés szerint egyéb fűszerek, zöld fűszernövény)

Elkészítés:

  1. a hússzeleteket tetszőlegesen sózd be
  2. forgasd felvert tojásba, mintha paníroznád
  3. majd (zsemlemorzsa helyett) forgasd reszelt sajtba
  4. tedd egy hőálló tál aljára a szeleteket egymás mellé
  5. készítsd el a mártást – tejfölbe vagy tejszínbe kevés sót és szerecsendiót (reszelve) tegyél, illetve ízlés szerint több fűszert is választhatsz.
  6. tedd alufóliával letakarva 180 fokra előmelegített sütőbe és 30-40 perc alatt süsd össze.
  7. kb. 10 percig süsd fólia nélkül is, hogy a teteje szép színt kapjon
  8. tálald tetszőleges körettel – részemről a krumplipürét javaslom hozzá

 

TIPP:

  • fantasztikus ízt kapsz, ha a mártásba kockázott baconszalonnát teszel (vagy bacon csíkokat fektetsz a sajtbundába forgatott húsra és úgy öntöd rá a mártást)
  • a mártásba tehetsz bármilyen friss zöldfűszert is (apróra vágott snidling/bazsalikom/kapor/stb.) – így mindig új ízvilágot teremthetsz
  • a húst előkészítheted a sózás mellett fokhagymával is (bekenheted granulátummal vagy frissen zúzott fokhagymával is)
  • ha azt szeretnéd, hogy a sajt ne megolvadjon a húson, hanem ropogós bundát képezzen, akkor használj ementálit és a mártást külön, hidegmártásként készítsd, a húst pedig külön süsd meg a sütőben.

Főzz alapból immunerősítőkkel!

 

Ha a betegségek elkerüléséről van szó, mindenki szeretné azokat a legkevesebb gyógyszerrel és a legrövidebb módon megoldani. Ha teljes mértékben nem is tudjuk elkerülni a kórokozókat, de alapvetően erős immunrendszerrel vágunk neki a harcnak, máris nagyobb az esély, hogy a betegséggel töltött idő az átlagnál rövidebb legyen.

Gyorsan kész forró levesek az igazán hideg napokra

 

A decemberi nagy evések után az ember nem is vágyik igazán arra, hogy folytassa a nehéz ételek, a kilók tekintetében pedig a hízlaló sütemények sorát. Igazi fénypontjává válhat a napnak, ha esténként ebben a fagyos időben hazaérve egy sűrű, laktató, de egészséges krémlevessel kényezteted magad és családodat!

Fél perces mennyei túrókrém

 

Ez egy nagyon rövid recept lesz – alig kell hozzá valami és csak pár mozdulat az elkészítése, nincs mit rajta ragozni. Nem mellesleg a 3 évesem egyik kedvence. Nem véletlenül.

 

 

Baba Direct

Kapcsolat