Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Főzz babádnak csodákat!

A babáknak a legújabb ajánlások szerint 6 hónapos kortól kezdve tulajdonképpen bármilyen, a korának megfelelően adható zöldséget elkészíthetsz párolva.

Könnyebben emészthetők így számára, mint nyersen. Agyonpárolni azonban nem érdemes, hogy maradjon is benne tápanyag.

A gyümölcsök inkább maradjanak nyers formában, persze a párolt alma is isteni – egyhangúság ellen időnként bevethető .

Mit mikor adhatok?

6 hónapos kortól:

Gyümölcsök: alma, őszibarack, gesztenye, meggy, cseresznye – csak a gyümölcshús!
Zöldségek: burgonya, sárgarépa, cékla, sütőtök
Gabonafélék: rizs, kukorica, búza, zab

7 hónapos kortól adható:

Gyümölcsök: banán, narancs, citrom, szőlő (héj és mag nélkül)
Zöldségek: paradicsom, cukkini, saláta (főzeléknek elkészítve), brokkoli,
fehérrépa, pasztinák, zeller, spárga, tökfélék, uborka (sütve vagy főzve)
Húsfélék: csirke, pulyka

Fűszerek: petrezselyem, zellerlevél, kapor, metélőhagyma
+ hidegen sajtolt étkezési olaj : 1 kávés- kanál / 1 dl főzelék (nem hőkezelve, hanem nyersen, a benne lévő vitaminok miatt)

8 hónapos kortól adható:


Gyümölcsök: szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye
Zöldségek: zöldborsó, karalábé, kelkáposzta, karfiol, csicsóka, vörös- és fokhagyma (sütve vagy főzve), spenót, sóska, lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab
Húsfélék: marha, sertéshús, hal, csirkemáj legfeljebb heti 1 alkalommal
Tejtermékek: ha a családban nem fordult elő allergiás megbetegedés: kefír,natúr joghurt, túró, sajt, kis mennyiségben, főzelék vagy gyümölcs kiegészítéseként
Gabonafélék: árpa, rozspehely
Fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, borsmenta, szurokfű, citromfű, lestyán
Ital: gyümölcsteák

+ kenyérhéj, kifli – szigorúan felügyelet mellett a fulladásveszély miatt!

10-11 hónapos kortól:


Zöldségek: káposzta, padlizsán, zöldbab, rebarbara, mángold
+főtt tojássárgája /1-2x/hét

1 éves kortól:


Zöldségek: uborka nyersen vagy savanyítva (reszelve), retek, vöröshagyma és fokhagyma nyersen, szójatofu, szójatej, csicseriborsó, szójabab, paprika
Tejtermékek: tehéntej, vaj, tejszín, tejföl, kecsketej, és kecskesajtok, juhtúró, juhsajt
Gabonafélék: teljes kiőrlésű gabonák, köles, hajdina, olajos magvak

+ tojásfehérje, méz
Ital: gyógynövényteák (menta, cirtomfű, csalán)

Másfél éves kortól:


Gyümölcsök: aprómagvasok: ribizli, szeder, egres, kivi, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca, déligyümölcsök (ananász, mangó, grapefruit stb.)

Receptek:

Néhány alapvető szabály:

édesítés – almával, barackkal, később banánnal, vaníliás tápszerrel

sűrítés – krumplival, gesztenyével,  sima tápszerrel

A variációknak csak a fantáziád szabhat határt, de azért adunk néhány tippet, hogy mit mivel érdemes adnod ahhoz, hogy a babád imádja majd az ízeket:

Sárgarépa püré

Mivel a répa alapvetően is édes, így önmagában is szuper bébiétel lehet. Ízének köszönhetően akár sós, akár édes típusú ételek alapját is adhatja, így nagyobb babáknak husival turmixolva is nagyszerű fogás!

Egyszerűen karikázd fel, párold és kész.

Céklapüré

Ha mázlid van és sikerül édes céklát kifognod, szintén csak kis kockákra kell vágnod, megpárolnod és kész. Ízvariációit a répához hasonlóan készítheted – sőt répával is kifejezetten isteni !

Ha jót akarsz magadnak, a cékla-répa kombót nyersen, reszelve, pici citrommal és akár almával Te is fogyaszthatod – szuper vitaminforrás és tízórai/uzsonna is lehet egyben.

 

Sütőtökpüré

Önmagában is mennyei. Párolhatod is, de ha magatoknak éppen sütsz, abból is vehetsz a babád számára. Természetesen csak akkor, ha nem csurgatsz rá mézet vagy teszel rá cukrot!

Ha nem találod elég édesnek, akkor almával vagy barackkal, esetleg kevés tápszerrel keverd.

Sóska

Idényekor friss sóskából a legjobb, de természetesen a fagyasztott verziót is használhatod. A sóskát én alapvetően is édesen szeretem, így gyerkőcöm számár is egyértelmű volt, hogy ebbe az irányban tolom az ízvilágot.

A sóska levét nem öntöm le, hanem adok hozzá annyi sima vagy vaníliás babatápszert, amennyitől megfelelő lesz az állaga.

Ha viszont nálatok inkább a sós ételekhez tartozik a sóska, akkor válaszd bátran a krumplit, mint sűrítőt.

Mivel én imádom a sóskát, így mindjárt 3 adagnyit készítek belőle általában – míg gyerkőcöm megeszik egyet, addig nekem a 2 plusz „babaadagnyi” tökéletes uzsonna vagy másnapi tízórai (vagy csak nassolnivaló, ha rám jön az ötperc )

Spenót

A sóskához hasonlóan szintén frissen a legjobb, de a fagyasztott változat is teljesen megfelelő. itt azonban egyértelműen a sós ízvilág dominál, így krumplival sűrítheted eleinte, később pedig bármilyen natúr husi is tökéletes társa lesz a turmixgépben.

Alma vagy barack krumplival

Mindkét gyümölcs ismert eleme a húsos ételek világának is, mint párolt vagy szószos köret, így egyértelműen működnek krumplival turmixolva. A gyümölcs maradhat nyers a krumpli mellett, de akár meg is párolhatod.

 

Variálj kedvedre minden olyat, ami a babád korának megfelelően adható és Te magad is el tudod képzelni az ízeiket együtt. A legjobb út, hogy ne legyen később finnyás gyerkőc, ha a tiszta ízeket ismeri meg picinek – így só és cukor használata teljesen felesleges lesz. Hagyd, hogy nem is legyen igénye feleslegesen ezekre !

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat