Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Így kezdj a hatékony életmódváltáshoz!

Sokszor indult úgy a hetem vagy napom, hogy „na, ma bizony belevágok!” az új étkezési szokások kialakításába.

Egyet tudtam, hiába az a legtökéletesebb, ha az ember mindent kidob, ami „ehetetlen”, nálam ez nem fog működni. Nem csak azért, mert sajnálnék annyi élelmiszert elpazarolni (pl. fehér liszt, cukor, stb.), hanem azért is, mert nálunk csak a fokozatosság jön be – családi szinten az ízvilág kialakításában, személyesen nekem pedig az odafigyelésben.

Bőven elég volt egyszerre egy étkezést kiváltani/átalaktani, azaz fejben átállni. Amikor az már természetessé vált, akkor fogtam hozzá a következőhöz.

Hol gyorsan, hol lassabban ment egy-egy átállás, de megérte nem feladni (bár sokszor voltam ott, hogy francba az egésszel) – mára egyszerűen nincs íze a fehér lisztes ételeknek és üresen édes szinte minden, ami cukros. Ha nem így lenne, nagy bajban volnék :-D!

Kezdjük az elején!

Sokszor akadt el egy-egy lépés amiatt, hogy nem voltak meg otthon a kiszemelt étel hozzávalói, vagy amikor végre nem felejtettem el a boltban levenni a polcról a szükséges dolgot, akkor simán dobtam egy hátast az árától.

Biztos voltam benne, hogy bár valamivel többe fog látszólag kerülni az egészséges életmód, mivel mennyiségben kevesebb is elég ahhoz, hogy eltelítsen, pláne nem kell a szervezet kialakult egyensúlya miatt kilónyi gyógyszerre költenem később –, végül ugyanott fogok kijönni anyagilag, vagy jobban. Ezért elkezdtem hosszútávú befektetésként tekinteni rá, de ésszel. Továbbra sem vagyok hajlandó 8-10x annyit fizetni valamiért (pl. magtejek, különleges lisztek).

Ahhoz, hogy bármilyen ételt el tudjak készíteni, több mindent kellett begyűjtenem, de addig is, míg konyhám átalakult, sok dolgot helyettesítettem a saját elképzeléseim alapján. Volt, ami bejött és volt, ami nagyon nem – mondjuk, palacsintát nem feltétlenül kell rizslisztből készíteni, mert csodálatosan törékeny lesz – ellenben  palacsintatortának kiváló lett J. Megtanultam alkalmazkodni ahhoz, ami sikerült és megtanultam, hogy melyik alapanyagnak milyenek a tulajdonságai. Hiába olvasok róla, az valahogy nekem nem marad meg. Kell a tapasztalat.

Ami mindenképpen kellett hozzá

Amit mindenképpen be kellett szereznem, hogy sok esetben a magliszteket magam készthessem, az egy magas fordulatszámon (500 W felett) működő aprító (vagy turmix, aminek van aprítókése is). Ezzel már alapból tudtam pl. zabpehelyből zablisztet készíteni, ami így jóval olcsóbb, mintha a kész lisztet vásároltam volna meg (összehasonlítottam, tökéletesen azonos lesz az eredmény). Ez volt az egyetlen nagyobb beruházásom, minden mást meg lehet egy átlag konyhában oldani.

Hogy ne legyen egyszerre barátságtalan az összeg, szinte minden vásárlásomhoz hozzácsaptam 1-2 újabb alapanyagot, és vettem fokozatosan jóval kevesebbet egészségtelen társából (pl. fehér lisztből és cukorból lassan 3 hónapja ugyanazt a csomagot használom, annyira ritkán kell).

Én a reggelivel kezdtem

Mármint az átállást. Hogy meg tudjam oldani egészségesen, a zabpehely volt az első és azóta is legjobb barátom + néhány aszalt gyümölcs. Nem időztem soha zabkásával (bár az is isteni, hétvégén simán van időm rá) tej, bele zabpehely és aszaltgyümölcs kis darabokra vágva, vagy reszelt alma, sokszor banán.

Mellesleg a zabpehelyből már tudtam lisztet varázsolni, így süteményt is készíthettem – nem mondom kétszer, hogy szuperfinomak!

Ami a legnagyobb élmény volt, hogy a rántott húsokat sima liszt helyett elkezdtem a zablisztben forgatni, a tojás maradt, de a családnak rendes zsemlemorzsában paníroztam, míg magamnak zabpehellyel – és ezerszer finomabb lett, mint a normál panír, egyszer csak azt vettem észre, hogy mindenki abból vesz -mert Isteni íze van! Persze furdalt a kíváncsiság, hogy ha utána újra normál panírosat eszem, akkor elfog-e a nosztalgia, de láss csodát, nem! Sőt – jóval íztelenebbnek éreztem a sima panírt. Úgyhogy a rántott husi egészséges verzió is kipipálva . Elég jó ahhoz képest, hogy csak egy zabpelyhet szereztünk be eddig, nem :-)?

 

Az első dolgok

Édesítő, zabpehely – ennyi.

Mindig igyekeztem olyan receptet találni, ahol a már meglévő alapanyagokkal meg tudom oldani az elkészítését, vagy maximum egy hiányzik hozzá – ilyenkor ezt az egyet írtam fel a következő bevásárlólistához, mint „extrát”.

Szépen lassan kialakult egy átalakult háztartás és egy átalakult gondolkodásmód. Ma már bármilyen recept esetén gondolkodás nélkül áll rá a fejem az egészségtelen hozzávalók helyettesítésére - ezek a receptek jelennek meg Baba Directen.

Nem ördöngösség – Neked is menni fog. Itt az én teljes listám, amiből szinte mindig található otthon.

Szerezd be a tételeket Neked tetsző sorrendben és idő alatt – és bővítsd kedvedre. Végül mindenki megtalálja a maga stílusát ebben is, mint ahogyan az élet más területein is:

Alapanyagok

Zabpehely, édesítő, aszalt gyümölcsök (mazsola, szilva), tojás, tejföl), dió, mák, tetszőleges magvak, lenmag (akár tojás helyettesítésére), olívaolaj, kókuszolaj, ch csökkentett liszt, méz, keményítő, tönkölybúzaliszt, kókuszreszelék, sikér, útifűmaghéj, sima- és porélesztő (ez csak a lustaságom miatt, de nyugodtan elhagyható :-)).

 

Állandó zöldségek: karfiol, cukkini, répa, paradicsom, paprika, cékla, petrezselyem, hagyma, fokhagyma (gomba, uborka is sűrűn)

Állandó gyümölcsök: alma, banán, citrom, aktuális idénygyümölcs

Állandó tejtermék: túró, sajt, joghurt vagy kefír (vagy mindkettő), tejföl, tejszín (hab és főző is), tej, saját gyártású magtejek.

Húsok: disznó, szárnyas, hal – ki, mit szeret.

 

Főtt ételek hozzávalóinak „cseréje” – a 2. lépés

Habarás, sűrítés, rántás - soha többé fehér liszttel. Jöhet a keményítő, a zabliszt és a kukoricaliszt + új kedvencem – az önmagával sűrítés. Talán a legtökéletesebb ízvilágot ez adja.

 

Péksütemények

A legnagyobb változást ezek jelentik. Nem vagyok megszállott, így ha éppen egy pékség van kéznél, akkor természetesen a sajtos kifli vagy egy kis kalács jöhet – de már messze nem találom annyira ízesnek őket, mint korábban – viccen kívül.

Imádom, hogy ha otthon nekilátok a sütésnek, szinte minden pikk-pakk készül egészséges verzióban, így egyszerre többfélét sütök, ha már összekenem az egész konyhát … – nálam ez máshogy nem megy. Főleg egy segítőkész kétévessel ;-).

Lényeg a lényeg – érdemes nekifogni, mindenkinek olyan tempóban, ahogyan kényelmes- megér minden időt és energiát. A Baba Direct Gasztroanyujának receptjei közt biztosan megtalálsz mindent, amire szükséged lesz hozzá  - tarts velünk – azért vagyunk, hogy segítsünk.

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat