Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Mit használjak tejtermékek helyett?

 

Legyen szó tejallergiáról, vegán életmódról, vagy csak a tejtermékek kerüléséről, mivel a legtöbb recept szerves alapját a tejtermékek képezik, nehéznek tűnhet teljes elkerülésük.

Pedig pici változtatásokkal fejben hamar átállhatunk arra, hogy mikor, mit, mivel helyettesíthetünk.

A tejet, tejfölt és tejszínt, de akár a túrót is(kávéba, sütikbe, stb.) egész egyszerű magvakból vagy tojásfehérjéből elkészíteni, de a joghurt sem nagy ördöngösség  egy kevés probiotikum és magtejek segítségével – amit szintén elő tudunk állítani a bolti ár töredékéért, házilag.

Túró és tejföl - tojásfehérjéből ?

Fehérje túró

Magasfalú edényben érdemes készíteni, mert felfut forralás közben.

  1. 2 l vízhez 2-3 citrom levét add (citrom méretétől függően)
  2. 6 közepes tojás fehérjét verd fel 3 csipet val fehéredésig (még nem kemény habbá)
  3. Öntsd a forrásban lévő citromos vízbe, ahol folyamatosan keverve kb. 10 perc alatt lesz túróvá (a tojásfehérje íze, illata is eltűnik)
  4. szűrd le és kész

TIPP: ha túl „soványnak” érzed így, kókuszolajjal kicsit turbózható 

Fehérje tejföl

A fenti túrót kihűlése után turmixgépbe téve pillanatok alatt tejfölt kapunk.

Tejek, lisztek, tejszínek magvakból

Máktej

  1. 10 dkg darálatlan mákot kb. 4 percig  turmixolunk tetszőleges mennyiségű vízzel – érdemes kikísérletezni, hogy milyen sűrűségű jön be leginkább. Fehér színű, csodafinom tej lesz belőle.

Kókusztej

  1. 200 g kókuszreszelék leforrázva 1,2 l vízzel, majd még 2 percig forralom
  2. Mikor már  csak meleg, legalább 2 percig leturmixolom
  3. Többszörösen összehajtott gézlapon átszűröm, jól kinyomkodom

Házi Kókuszliszt

A kókusztej készítéséből visszamaradó, kinyomkodott reszeléket tepsibe simítva, alacsony hőfokon kiszárítjuk, majd finomra őröljük – és mér kész is a házi kókuszliszt.

Házi kókusztejszín

A kihűlt kókusztej tetején a hűtőben zsíros-tejszínes réteg válik ki, ami felhasználható sütikhez. A bolti változata kókuszkrém néven fut – ezt akár habbá is lehet verni. Habfixálóval ez sikerülhet a házi kókusztejszínből is, de sok múlik azon, hogy éppen milyen minőségű kókuszreszeléket sikerült vásárolnunk, amiből készülnek a további a lapanyagok. érdemes kísérletezni vele.

Kesutej

  1. 10 dkg kesudiót téve a turmixgépbe annyi vízzel öntök fel, hogy végeredményként 7-10 dl kesutej készüljön, attól függően, hogy milyen állagút szeretnénk.
  2. Minimum 3 percig turmixoljuk a legmagasabb fokozaton.

TIPP:

Pici édesítésővel  a tehéntejhez nagyon hasonló ízt kapunk.

Kesutejföl:

  1. 10 dkg kesudiót pár csepp citromlével és annyi vízzel turmixoljunk össze, ami éppen ellepi
  2. legalább 3 percig turmixoljuk

Mandulatej

Elkészítése a kesutejjel megegyezik, hogy kell-e hozzá édesítés, azt kóstolással érdemes eldönteni.

Mandulavaj

  1. 10 dkg mandulát 20-30 percig őrölve kapunk vajat belőle.

TIPP:

Vigyázz, le ne égjen a géped motorja – ehhez nagyon jó gép kell, vagy az, hogy legyen türelmed időnként kikapcsolni, megvárni, míg lehűl és turmixolni szakaszosan, míg vaj nem lesz belőle.

Ha jobban meggondoljuk, magtejeket és liszteket bármilyen magból és vízből készíthetünk, leginkább frissen, de 2-3 napig többnyire elállnak hűtőben – persze, ha nem fogynak el pillanatok alatt.

Érdemes ilyenkor a szűrés után visszamaradt darálékból süteményt, krémet vagy sütőben szárítással lisztet készíteni.

A bolti árak töredékéért lesznek így egészséges alapanyagaink, arról nem is beszélve, hogy ahány féle magliszt, és tej, annyi íze lehet ugyanannak a süteménynek vagy turmixnak, amit a belőlük készítünk. Érdemes tökmaggal, napraforgómaggal vagy többféle mag keverékével is tejet készíteni – a lehetősségeknek szinte csak fantáziánk szabhat határt.

A változatosság pedig gyönyörködtet – találd meg saját ízeidet ;-)!

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat