Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Mennyei sütőtök krémleves

 

Az ősz beköszöntével indul a sütőtök szezonja is. Mennyei önmagában sütve, kevés mézzel és almával pite-töltelékként, levesként pedig inkább a sós ízvilágot képviseli ez a sokoldalú csoda.

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sütőtök
  • 20 g vaj/margarin
  • fél közepes fej vöröshagyma
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors és gyömbér
  • 1 csapott teáskanál só
  • víz - amennyi a kockázott sütőtököt majd ellepi
  • kb. 80 ml főzőtejszín, ízlés szerint a mennyiség módosítható (15-20%-os)

Feltét választék:

Ezeket egyenként, de ízlésednek megfelelően vegyesen is választhatod – sőt!

  • pirított kenyérkockák
  • reszelt sajt (parmezánnal pazar ízvilágot teremthetsz, de lehet más sajt is)
  • pirított tökmag
  • pirított bacon kockák
  • +1 ötlet a TIPPEKben ;-)

Elkészítés:

  1. A sütőtököt megmosva, hámozva, kimagozva felkockázod.
  2. Fazékban moegolvasztott vajon az aprított vöröshagymát picit megfuttatod, a tűzről félrehúzva sózod, borsozod – ezekkel elkevered (így nem keseredik meg a bors)
  3. azonnal ráteszed a felkockázott tököt, felöntöd annyi vízzel, hogy éppen ellepje és kb. 25-30 perc alatt puhára főzöd.
  4. a megpuhult tököt turmixolod (a legegyszerűbb botmixerrel), közben lassan hozzáadhatod a tejszínt – így a végére egy gyönyörű, homogén állagot kapsz.
  5. Hozzáadod a késhegynyi gyömbért és egy utolsót forralsz rajta.

TIPPEK:

  • Utólag még bátran fűszerezheted, van aki szívesen érez benne egy kis szerecsendió ízt
  • bármelyik feltétet (vagy többet) is választod, mindenképpen pirítsd meg
  • az igazi ínyencek a tökmagot és diót fele-fele arányban pirítsanak rá – hihetetlen ízvilágban lesz részük ;-)

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat