Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

Sült tea? Felejtsd el bolti filterest!

Nos, mindig van új vagy újra felfedezett dolog a nap alatt, a sült tea is egy ilyen szuper újítás, ősidők óta létező alapokkal.

A szuper ajándékötletre a Nosalty egyik receptje hívta fel figyelmünket, így a korrektség kedvéért ezt a cikk végén mindenképpen megadjuk Nektek, DE: Mivel az eredeti recept friss gyümölcsökre szól, most leírjuk azt is, hogyan készítheted el akár fagyasztott vagy kompót alapanyagokból is, tetszés szerint ízesítve.

Persze nem csak karácsonyi ajándékba lehet jó ötlet, hanem arra is, ha a nyár folyamán túl sok gyümölcs hirtelen érik be és szinte nem tudod hová tenni őket - így az isteni ízeket télre is átmentheted :-)

Arról nem is beszélve, hogy a bolti, mindenféle aromásított gyümölcsteákat innentől kezdve elfelejtheted – alkosd meg saját, tökéletes ízeidet!

Kell-e hozzácukor?

Nem feltétlenül hiszen a gyümölcsökben alapvetően is van, illetve soha nem tudhatod, hogy akinek esetleg ajéndékba szánod ezt a finosmágot, az mennyire szereti édesen a dolgokat. Így mi cukormenetes verzióban ajánljuk elkészíteni – utólag is tökéletesen ízesíthető mézzel, édesítővel, ki, mivel és milyen édesen kívánja.

A változatossága miatt elég alternatív receptleírás lesz ez, de pont ez a szép benne, bármilyen gyümölcsből, bármilyen fűszerezéssel elkésztheted!

Hozzávalók:

  • 2 kg gyümölcs – mindegy milyen, lehet frisset és fagyasztottat vegyesen használni/ha kompótot is teszel hozzá, azt elegendő félidőben a többihez adni
  • ízlés szerinti fűszerek – ha karácsonyi jellegűt szeretnél, akkor a fahéj, szegfűszeg, gyömbér lehetnek az igazán nyerők. Sütés közben kóstolva is adhatsz még hozzá, így inkább kevesebbel kezdd.
  • egy egész citrom leve

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt, kb. 180 fokra
  2. ha használsz friss gyümölcsöket, mosd, magozd ki őket (ha lehet - a ribizlit mondjuk nem kell :-D) és vágd kis kockákra, ezeket a mirelittel együtt teheted az edénybe (ha kompót is megy bele, azt elég kb a felénél hozzáadni)
  3. Keverd el a gyümölcsöket a fűszerekkel és az előmelegített sütőben teljes forrástól (amikor már nem csak a széle, hanem az egész rotyog) számítva süsd 60 percig, időnként megkeverve
  4. Forrón tedd a tiszta, csírátlanított (leggyorsabban mikróban vízzel kiforralt üveg) üvegekbe és fordítsd fejre őket pár percre
  5. dunsztolni elvileg nem kell, de a biztonságkedvéért nem árt, ha 1-2 nap alatt pokrócba csavarva hűlnek le az üvegek

Felhasználása:

- Sült tea a neve, így 2 dl forróvízhez 2-3 teáskanálnyit adva a főzetből isteni teát kapsz 

- gyümölcsös részét natúr joghurtba téve tökéletes gyümölcsjoghurtod lehet

- sütemények öneteteként is kiváló

- palacsintát is bátran tölthetsz vele

 Cukorral, mézzel, édesítővel utólag ízesíthető – így nem ütközöl abba a problémába, hogy akit megkínálsz vagy megajándékozol vele, az esetleg nem fogyaszthatja ezt a különlegességet.

 

TIPP:

  • kis üvegekbe töltve is sokáig elég, viszont nem kell tartanod attól, hogy megromlik
  • a felbontott üvegeket hűtőben tárold
  • palacsinta töltelékeként varázslatosan finom – tejszínhabbal vagy vaníliapudinggal rétegezve pedig még ünnepi ízeket is varázsolhatsz a palacsintába ;-)

 

eredeti Nosalty recept: http://www.nosalty.hu/recept/sult-tea

 

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat