Talán regisztráció

 

 

 

 

 

 

 

Regisztráció

A tökéletes bejgli

- ami lehet torta is -

Voltál már úgy, hogy valahol ettél egy isteni ételt, süteményt, ittál egy fantasztikus koktélt és elhatároztad, legközelebb magad is elkészíted?

 

bejgli2

   Fotók: http://receptek-kepekkel.blogspot.hu/ ; http://www.femcafe.hu/

Ilyenkor kezdjük megszállottan keresni egy-egy étel, sütemény felejthetetlen  ízű verziójának receptjét, hogy családunkat, barátainkat  -főleg az ünnepek alkalmával – a tökéletes élménnyel ajándékozhassuk meg a gasztronómia területén is.

Sokszor azonban hiába próbálkozunk, valahogy nem lesz olyan, mint ami annyira megfogott bennünket.

Aztán egyszer csak valaki megkínál vele és villámként tör elő a kérdés:” Évek óta ezt keresem, mi a receptje?” – pontosan ez történt velem is, amikor egy kedves, csak úgy a hétköznapokra is bejglit készítő barátnőm, süteményét elém tette.

Örökre hálás leszek Neki érte, ez az a Bejgli íz, ami mindent visz – és most megosztom Veletek ;-):

Számomra a tésztánál vastagabb töltelék az alap, ha viszont valaki vékonyabban szereti, akkor érdemes 2 adag tésztát, vagy arányosan kevesebb tölteléket készíteni.

Ez a mennyiség 6 rúd bejglihez elegendő – én jó előre elkészítem, rudanként fagyasztóba teszem, ami pedig megmarad, az pedig tökéletes húsvétkor is J - de ilyen szerencsém csak akkor van, ha karácsony előtt legalább dupla adagot készítek.

Bejgli tészta – hozzávalók (6 rúdhoz):

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg teavaj (margarin)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 púpozott kanál cukor
  • 1,5 dkg só
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 db tojássárgája

Tészta elkészítése:

1. A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a sót, porcukrot, tojássárgákat és a tejben a púpozott kanál cukorral feloldott élesztőt.

2. A kapott masszából gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk, 6 egyforma súlyú darabra osztjuk, kigömbölyítjük és hűtőben hagyjuk pihenni a gyúrás megpróbáltatásai után, míg a tölteléke(ket) elkészítjük.

Töltelékek:

A mákos és a diós töltelék is isteni, az itt leírt mennyiség a 6 rúd beiglihez elegendő. Ha szeretnél mindkét félét, akkor felezve a mennyiségeket 3-3 rúdhoz elegendő tölteléket készíthetsz.

Diós/Mákos töltelék (6 rúdhoz):

  • 1 kg dióbél/darált mák (ha 3-3 rúd készül, akkor felezni kell minden mennyiséget egyféle töltelékhez)
  • 60 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 2-3 evőkanál méz
  • pici szegfűszeg és pici fahéj (kóstold meg a kész tölteléket, és ízlés szerint adj hozzá még ezekből a fűszerekből, ha úgy érzed, hogy kell)

       +  2 tojás szétválasztva sárgájára, fehérjére a kész rúd megkenéséhez

Töltelékek elkészítése:

Igazság szerint már azt is nehéz megállni, hogy az ember a tölteléket ne akarja egy ültő helyében megenni, annyira fantasztikus harmóniát alkotnak az ízek ebben a süteményben, így érdemes akkor készíteni, amikor a család apraja, nagyja nem tud „rájárni”, még mielőtt töltelékként valóban a helyére kerülne :-).

1. A cukrot forró tejbe tesszük, az összes többi alapanyagot összekeverjük – erre a pedig ráöntjük a cukros tejet, még forrón!

2. Az elkészült tölteléket 6 (vagy 3-3, ha kétféle készül egy tésztamennyiségből)egyforma adagra osztjuk.

3. A hűtőből kipihenten kivett tésztát kinyújtjuk a tepsi méretének megfelelően, megtöltjük egy adag töltelékkel – majd ugyanezt tesszük minden további adag tésztával (a tepsi hátulján szoktam nyújtani, így biztosan megfelelő lesz a rúd szélessége).

4. Az elkészült rudakat először sárgájával kenjük meg, kb. 1 órát szárítva hideg helyen (hűtő, kamra), majd fehérjével is kenjük meg, szintén 1 órát szárítva hideg helyen. Ettől a kétszeri „kenegetéstől” és hideg helyen hűtéstől repedezik gyönyörű márványosra a bejglink teteje.

5. Az elkészült rudakat szorosan teszem egymás mellé a tepsibe (nagy gáztepsibe pont belefér a 6 rúd keresztbe), - így  nem reped szét a tészta.

6. Előmelegített sütőben 190 °C -on kb. 20 perc alatt megsütjük úgy, hogy az első 10 percben nem nyitjuk ki a sütő ajtaját (ez légkeverésesre vonatkzik, gázsütőben a sütés ideje ehhez képest lehet akár 30 perc is - figyleni kell a színét).

TIPP: 

Ha már unod  a hagyományos formát és valami újdonságra vágysz, készíthetsz akár torta formájú bejglit is - a siker, biztosan nem marad el :-)!

bejgli5

    Kép forrása: http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/

 

 

 

 

 

Baba Direct

Kapcsolat