9.hét

Ha ekkor történik a következő ultrahangos vizsgálat, már minden bizonnyal valódi baba-alakot látsz! Szem, szemhéj, fülkagyló vonalai már látszanak és babád egész csepp testével képes már mozogni. Végtagjai is külön mozognak, sőt már az ujjacskái is külön látszanak!

Súlya kb. 1,5 g, ülőmagassága 20-30 mm.

Mi történik Veled?

Ha eddig hozzá voltál szokva, hogy hasadat anélkül is behúzva tartod, hogy odafigyelnél rá, mostanra már kényelmetlenné válhat ez számodra. Figyelj, hogy a nadrágok se legyenek szorosak, mert könnyen rosszullétet okozhat, ha az alhas vérellátását bármi korlátozza. Melleid mérete ekkorra akár egy méretnyit is változhat, így előfordulhat, hogy nagyobb melltartót is kell már venned.

Tipp:

Fontos, hogy jó legyen a mellek alátámasztása, amivel meggátolhatod a felesleges megereszkedést is. Éjszakára is érdemes lehet sport melltartót viselned, ha ez a növekedés kényelmetlen lenne számodra. Ugyanakkor a melltartó használata a mellizmok elernyedését okozhatja, így érdemes mell- és hátizomerősítést végezni. Javasolt szakemberrel (gyógytornász) konzultálni.

Tápanyagok tekintetében az A és E vitaminok mellé a D-vitamin is beáll zsírban oldódók mellé a sorba. Legnagyobb mennyiségben halfélék tartalmazzák, növények közül pedig a vargányagomba. 

10.hét

Babád:

Arcocskájának vonalai, bár ezt még nem láthatod az ultrahang képen, de már szépen kirajzolódnak, szíve pedig már szinte teljesen kifejlődött és apró lábujjai is elkülönülnek egymástól. Ínyében megjelenik a 20 apró tejfogcsíra.

Ülőmagassága 31-39 mm, súlya kb. 4g.

Mi történik Veled?

A megváltozott hormonális rendszer miatt egyre érzékenyebb lehetsz illetve érzékenyebben reagálhatsz a dolgokra. A megnövekedett érhálózati teljesítmény, a tágult erek miatt orrod bármikor, ‘minden ok nélkül’ elkezdhet vérezni.

A várandósság közepétől vagy 2/3 időszakától egyébként főleg ennek a nyálkahártya növekedésnek köszönhetően alakul ki az úgynevezett „kismama arc” – mivel a szövetekben több víz van, az arc kontúrja kissé kerekebb lesz, az orr pedig kiszélesedik. Ne aggódj, ez szülés után hamar megszűnik!

Előfordulhat az is, hogy – főleg az arcon – halvány pigmentfoltok jelennek meg. Ez a kismamák nagy százalékára jellemző, többnyire szülés után hamar elmúlik. Van ami pár évig megmarad és akad olyan is, ami társad lesz egy életre – de nem ez a jellemző.

Tápanyagok közül a kalcium válik fontossá – nem csak a baba fogcsíráinak megjelenése, hanem a Te kalcium forrásaidnak szinten tartása miatt is. Kisbabád mindenképpen elveszi azt, ami számára szükséges, így fontos, hogy pótold magad számára azt – így megóvhatod saját csontjaid, de leginkább fogaid épségét is. A szezámmag (1 teáskanálnyi egyenlő 1 pohár tej kalcium tartalmával), a mandula és a petrezselyem igazi kalciumbombák! A petrezselymet ráadásul, bár nyersen tartalmazza a legtökéletesebb állapotban a tápanyagokat, kis csokrokban akár ki is ránthatod rendes panírban vagy akár sörtésztában.

Tipp:

- Párologtass minél többet, főleg éjszaka, hogy orrod nyálkahártyája minél kevésbé okozzon problémát.

- A pigment foltok sötétedése ellen úgy tudsz védekezni, hogy kerülöd a napozást, szabad levegőn is inkább árnyékban maradsz.

- Jó hír, hogy ásványi sókkal javíthatunk a tápanyag bevitel minőségén – pl. szopogatható tabletták formájában!

11.hét

Babád:

A picúrnak mostanra minden szerve kifejlődött, így számára is kezdetét veszi a csodálatos utazás!

Ülőmagassága 40-50 mm, teljes hossza kb. 75 mm (lassan már csak ezt a hosszt adjuk meg), súlya kb. 7g.

Mi történik Veled?

Mivel szervezetedben egyre több hormon termelődik, gyakoribbá válhatnak hangulatingadozásaid. Túlreagálhatsz egyszerű helyzeteket, vagy a legváratlanabb szituációkban sírhatod el magad – látszólag minden ok nélkül. Ne aggódj, ez már így is marad, de idővel megtanulod ügyesen kezelni, azaz bekészíted a 100 db-os papírzsepit a kocsiba és a lakás minden helyiségébe is :-).

Ha még pocakodon annyira nem is, derekadon, kis párnácskák formájában már látszódhat, hogy szervezeted a baba védelmére rendezkedik be. Jó alaposan körbepárnázza őt, hogy megvédje a mechanikus sérülésektől. Hasznos ez, ha arra gondolsz, hogy egy estleges ájulásnál nem igazán lehet előre megjósolni, melyik irányba dőlsz el.

A reggeli rosszullétek mérséklődhetnek, így étvágyad is visszaállhat lassan a normális kerékvágásba, sőt! Ha eddig nem is híztál (normális, ha havi 1 kg jött fel maximum eddig, de az is, ha még egy dekát sem híztál), figyelj továbbra is étkezésedre. Nem mindegy, hogy kisbabád milyen tápanyagokból építheti fel magát! 

Fontos, hogy ne most kezdjük bele egy fogyókúrába! A fogyókúra és a diéta két külön dolog. 

A baba magába szívja a számára szükséges tápanyagokat az anya szervezetéből, de az anyának is fontos, hogy megfelelő szinten legyen a tápanyag raktárai. Majd később leadja a felrakódott kilókat. 12. héttől el lehet kezdeni a kismama tornát is. (Ideális testsúlynövekedés az egész terhesség alatt: kb. 10-12 kg (alkatfüggő): baba, magzatvíz, megnövekedett vízháztartás és érhálózat, méhlepény). Étrended tartalmazzon elegendő rostot, hogy a székrekedés problémáját minél tovább kikerülhesd, vagy ha már jelentkezett, enyhíthesd. Rostban gazdag élelmiszerek a finomítatlan gyümölcs és zöldségfélék, gabonák.

Tipp:

Készíts listát azokról az ételekről, melyeket szeretsz és sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, szárnyas húst tartalmaznak. Teljeskiőrlésű tésztafélék és péksütemények visszafogott mennységben és inkább délelőtt vagy koradélután legyenek az étrendben. Ha megéhezel vagy csak úgy ennél valamit és ránézel erre a listára, valami biztosan megfogja a tekinteted, így biztosan egészséges ételek közül fogsz választani és nem esel abba a csapdába, hogy ami először a kezedbe kerül, azt eszed meg.

Jó ötlet lehet fokozatosan csak tápláló dolgokkal feltölteni a konyhát, így bárhová is téved a szemed, nagyon nem fogsz tudni mellélőni az egészséget illetően! 

12.hét

Babád:

A 12. hétre babád hangszálai is kifejlődnek, így már tudna hangot is kiadni, ha levegőt vehetne. Agya teljesen kifejlődött, így fájdalmat is képes érezni (akár kiálthatna is – kutatók szerint ezt ugyan némán, de meg is teszik) – ezért vigyázz nagyon Rá! Hüvelykujját, mint egy igazi kisbaba, már szopizza, az izmocskák fejlődésével pedig egyre többet mozog, de ezt Te még nem érzed. Kezecskéit képes ökölbe szorítani és arcizmait is mozgatja már.

Ülőmagassága 55-65mm, teljes hossza kb. 80mm, súlya 15-18 g.

Mi történik Veled?

Pocakod mostanra valószínűleg kidomborodik egy kicsit, így előfordulhat, hogy néhány pólód már rövidnek tűnik. Jó eséllyel múlnak el mostanra a rosszullétek, de azért figyeld őket és számolj be mindenről orvosodnak és védőnődnek. Figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az eddig felsorolt vitaminok továbbra is fontosak maradnak. Ha követted tanácsainkat, mostanra jó eséllyel már csak egészséges ételek vesznek körül, hogy soha ne foghass mellé, ha valamit megkívánsz! Szervezeted energiaháztartása kezd magára találni, így egyre energikusabb lehetsz nappal és éjjel is egyaránt. Az érzékennyé vált nyálkahártyáknak, megnövekedett melleidnek köszönhetően párod igazi szexszimbólumként értékelhet téged! 

Vizsgálat:

Ez alkalommal az ultrahangvizsgálat egy speciális nyaki redő méréssel kiegészítve történik, melyre lehet, hogy egy erre specializálódott orvoshoz küld saját nőgyógyászod. Genetikai rendellenességek szűrése a cél, mely alapján kiderülhet, hogy szükséges lehet-e további vizsgálatok végzése. 

Tipp:

Ideje lassan a hivatalos dolgokkal is foglalkozni! Ha eddig nem tetted meg, nyugodtan bejelentheted a tágabb környezeteden kívül munkahelyeden is várandósságodat – főleg azért, mert a várandósság betöltött 91. napjától már családi adókedvezményt is igényelhetsz, mely havi szinten vagy az éves adóvisszatérítésnél (amelyiket választod) jelent több bevételt a családi kasszában! Ha Te nem, akkor párod is igényelheti, egy családnak egy ilyen támogatás jár, mértéke keresettől független. A lényeg, hogy munkáltatódnak is alá kell írnia az erről szóló kérvényt, így mindenképpen be kell jelentened az állapotodat. Az erről szóló igazolást a nőgyógyász állítja ki.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.