25.hét

Babád fejlődése:

Egyre kisebb lesz a helye, így a tipikus magzati póz már megfigyelhető. Nem olyan megterhelő ez számára, hiszen 16-20 órát is alszik egy nap. Napi 3-4 liter magzatvizet nyel (ne aggódj, a magzatvíz folyamatosan termelődik) – ez 100g anyatej tápértékének felel meg, viszont emiatt, bár eddig is az volt, de mostantól különösen fontos, hogy Te magad mit eszel (milyen tápanyag és íz kerül a magzatvízbe). Nyelése miatt néha már csuklik, amit érezhetsz is, ütemes kis rángatózásként.

Hossza 30-31cm, súlya 700-800g. Kb heti 1 cm növekedéssel kell már számolni.

Mi történik Veled?

Hosszas álldogálás vagy ülés nélkül is előfordulhat, hogy megfájdul hátad, gerinced, begörcsöl lábad. Az első kettő oka az, hogy a baba növekedése miatt megváltozik tartásod, más és több izomra nehezedik terhelés, illetve a gerinced anatómiai görbületei is máshogyan alakulhatnak, ha nem eléggé erősek az azt tartó izmok. A lábgörcs vagy izomgörcs oka pedig többnyire a kalcium vagy magnézium hiánya. Mivel ezeket babád fejlődéséhez folyamatosan adagolja szervezeted – akár a Te rovásodra is, érdemes orvosoddal egyeztetve a megfelelő módon pótolni.

Tipp:

A kismama jóga pont arra hivatott, hogy rugalmasan tartsa tested úgy, hogy az babád számára is kellemesen masszírozó élmény legyen. Ha eddig nem kezdtél el semmilyen mozgást, most érdemes lehet ebbe belekezdened.

Állóképességed növekedésére nem csak amiatt van szükség, hogy a szülés könnyebben menjen, hanem azért is, mert vár még rád egy-két nagyobb bevásárlókörút. Ideje ugyanis a legtöbb dolgot beszereznetek, vagy ha ezen már túlvagytok, a még elmaradt kiegészítőket.

Érdemes gondolni a biztonságra – bár még távolinak tűnhet az az időpont, amikor babád a konnektorok körül nyúlkálhat, vagy fordulás közben beverheti buksiját -, olyan hamar repül az idő, hogy igazi áldás, ha csak be kell nyúlni egy sarokvédőért vagy konnektorba való dugaszolóért a fiókba.

26.hét

Babád fejlődése:

Hatalmas dolog történik Vele, hiszen nyitogatja szemecskéit! Csodálatos lenne arra emlékezni, milyen is, amikor megpillantjuk először mindazt, ami körülvesz bennünket! Bár még csak foltokat és árnyakat lát, a fény-sötétség, nappal-éjszaka váltakozását már érzékeli. 

Mivel már jól hall, nem csak a Te szívdobogásod, hanem a dallamos zene, vagy apukája duruzsoló hangja is megnyugtathatja. Már most hozzá tudod szoktatni egy-egy kedves dallamhoz, hogy az ismerős hangok majd idekint is megnyugtassák.

Hossza 32-33cm, súlya 900 g  körüli.

Mi történik Veled?

Ha beszereztél mindent és a babaszoba is készen várja kis lakóját (de legalább a tervet pontosan összeállítottad, hogy ha nem is Te, de párod és a szakemberek úgy tudják megvalósítani, ahogyan azt megálmodtad), ideje foglalkoznod a kórházi csomagok összeállításával.

Készíts egyet babád, egyet pedig saját magad számára, így biztosan nem keveredik össze holmitok, ha esetleg valami gyorsan kellene.

Tipp:

Érdemes listát készíteni a szükséges dolgokról, emellett érdemes abban a kórházban is érdeklődnöd, ahol szülni fogsz, hogy mire lesz szükséged. Több helyen biztosítanak ruhát a babának, de van, ahol mindent Neked kell vinned, illetve mást engedélyeznek – főleg a „Bababarát” jelzővel ellátott kórházakban.

27.hét

Babád fejlődése:

Hallórendszere szinte teljesen kifejlődött, így erőteljesen reagál minden hangra – egyre több lehetőséget adva Neked arra, hogy megismerd, milyen zenét, hangokat kedvel. Rá fogsz jönni a reakcióiból :-).

Hossza kb. 34cm, súlya kb. 1kg.

Mi történik Veled?

Az emberi - és azon belül különösen a női - szervezet, nagyon okosan van kitalálva. Olyan helyzeteket old meg, melyekről nem is tudunk és felkészít szituációkra, melyeket Neked magadnak kell majd megoldanod.

Ilyen szituáció például maga a szülés is, melyre azzal készül a szervezeted, hogy ekkortájt már érezhetsz apró összehúzódásokat. Míg ezek nem okoznak fájdalmat, nem járnak görccsel, addig nem kell aggódnod, persze, ha szeretnéd, jelezd orvosodnak.

Amire nagyon kell figyelned, azok a tartós fájdalom, görcs, szúró, égő érzés, nagyobb mértékű lábdagadás, láz, hirtelen fellépő hányás, hasmenés, vérzés, a megszokottnál lassabb magzatmozgás. Ezekben az esetekben haladéktalanul keresd fel orvosod!

Tipp:

Ha minden rendben van, akkor is próbálj óvakodni a hirtelen mozdulatok mellett azoktól a helyzetektől, melyek stresszesen hathatnak Rád. Hidd el, mindenre van megoldás, az pedig, ha még te is görcsölsz rajta, nem mozdítja előre a dolgokat.

28.hét

Babád fejlődése:

A szemét már ki teljesen tudja nyitni, gyakran pislog is. Járóreflexének köszönhetően már próbál lépkedni – ha vesédbe vagy húgyhólyagodba talál, azt biztosan fogod érezni. Mérete miatt a Te gyomrod egyre feljebb tolódik, így a gyomorsav miatt előfordulhat egy maró érzés. Néhány korty folyadék, pár falat segíthet ezen, de választhatsz biztonsággal szedhető savlekötő tablettát is.

Hossza 35-36 cm, súlya 1200g körüli.

Mi történik Veled?

- Tüdődnek is egyre kisebb helye van, ezért fáradékonyabb lehetsz, akár légszomj is előfordulhat. Lehetőség szerint inkább felpolcolt lábakkal pihenj, várakozz minden esetben - még munkahelyeden is, ha ülő munkát végzel.

- Akár pihenésről, akár alvásról van szó, próbálj oldaladra fordulni – így esik ugyanis a legkisebb terhelés gerincedre és az erekre.

- Ha eddig még nem történt, bár nem törvényszerű, de előfordulhat, hogy melleidből előtej szivárog – ettől ne ijedj meg.

- Lassan, de biztosan közeleg a szülés időpontja, így, ha eddig még nem gondolkoztál rajta, érdemes a kórházban utánajárni, milyen lehetőségeket biztosítanak számodra.

- Több helyen van mód vízben vajúdásra, alternatív szülésre ( jöhetsz, mehetsz, ahogy kedved tartja), természetes szülésre (mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül).

Tipp:

Ha a kemikáliák világa helyett a homeopátiás szereket helyezed előtérbe, fontos, hogy ezt egyeztesd orvosoddal, de leginkább szülésznőddel – hiszen Ő lesz veled az idő nagy részében.

Orvosod és szülésznőd mellett akár dúlát is fogadhatsz. Ő nem csak a szülésnél lesz jelen, de fel is készít arra, hogy számodra és babád számára is a legtökéletesebb élmény lehessen a szülés-születés folyamata. A kórházzal azonban mindenképpen egyeztess erről az igényedről is – van ahol a saját személyzeten kívül csak vezetői engedéllyel tartózkodhat külsős segítő.

Készíthetsz szülési tervet is, melyhez bátran kérj segítséget szülésznődtől vagy dúládtól.

 

partner banner1200x389

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.