A bababiztos otthon megteremtése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermeked biztonságban legyen. Bár az újszülöttek még nem kúsznak-másznak mindenfelé, de néhány hónap és a babád felfedezőútra indul. Jobb, ha nem élesben derül ki, hogy az otthonod még nem bababiztos, nem bababarát, hanem tele van veszélyes helyekkel.

Ha előre bababiztossá teszed a lakást, nem kell fejvesztve beszerezni azokat a kellékeket, amik biztonságossá teszik az otthonod.

A bababiztos otthon kialakítása

Mitől bababiztos egy otthon? Leginkább attól, hogy ugyan figyelsz a babára napközben, de nem kell amiatt aggódnod, hogy esetleg a bútort magára borítja, hogy leesik a lépcsőn, hogy a fejét valami éles sarokba beüti stb. Sajnos a baj egy szemvillanás alatt megtörténik. Egy óvatlan mozdulat, egy szerencsétlen esés és máris ott a gond.

Természetesen mindentől nem tudod megóvni a babád, előfordulhatnak balesetek. De nagyon sokat tehetsz azért, hogy minél kisebb valószínűséggel történjen ilyen. Ennek az alapja egy bababiztos otthon, ahol minimális az esélye, hogy a baba kárt tegyen magában.

A bababiztos otthon kellékei

Felnőttként ha szétnézel a lakásodban biztos találsz olyan részeket, amikről rögtön beugrik, hogy biztonságosabbá is lehetne tenni. Ilyen például egy lépcső vagy mondjuk egy kandalló. Ezek olyan szegletei a lakásnak, ahol a baba bármikor kárt tehet magában.

De garantáltan vannak az otthonodnak olyan részei, amiről nem is gondolnád, hogy a babára nézve veszélyt jelenthet. De vajon melyek ezek a veszélyzónák és hogyan lehet ezeket biztonságossá tenni?

Szerencsére ma már rengeteg eszköz rendelkezésre áll, amikkel bababarát otthont varázsolhatsz. És hogy felfedezd a veszélyes helyeket, a legegyszerűbb, ha négykézlábra ereszkedve a baba magasságában lévő tárgyakat szemügyre veszed. Ami ebből a nézőpontból neked veszélyesnek tűnik, az a babára nézve is az lesz.

Biztonság a lakásban

Ebben a részben sorra veszük azokat a veszélyzónákat, amik gondot okozhatnak és megmutatjuk mire van szükséged egy bababiztos otthon kialakításához.

Biztonsági rácsok, babakarámok

A biztonsági rácsok segítenek, hogy elzárhass a lakásban olyan részeket, amiket veszélyesnek ítélsz és kialakíthass a babának biztonságos tereket.

Egy házban a lépcsők a tipikus veszélyforrások, legalábbis amíg a gyerek meg nem tanul kellő magabiztossággal járni. Sőt, valójában a biztos járás még nem is feltétlen elegendő, hiszen a lépcsőzés és a járás, mint mozgásforma nem ugyanaz. A lépcsőn való fel-le járkálást is meg kell tanulni ahhoz, hogy a lépcső ne jelentsen komoly veszélyt.

Bababiztonsági szempontból csak akkor lesz egy lépcső biztonságos, ha már a lépcsőzés is jól megy a gyermeknek. Addig pedig vagy teljesen el kell zárni a lépcsőt, hogy a baba ne tudjon felügyelet nélkül arrafelé kalandozni vagy ott kell legyél mellette, amikor lépcsőzésre adja a fejét.

A biztonsági rács segítségével könnyedén elzárhatod a baba elől a lépcsőt, de akár egy helyiséget is elzárhatsz előle. A többelemű biztonsági rácsok, amiket babakarámnak is szokás nevezni pont azt a célt szolgálják, hogy egy helyiségen belül elkerítsenek egy részt, ahol mindentől védve, biztonságosan játszhat a baba és véletlenül sem mehet olyan helyre, ahol kárt tehet magában..

Nagyon sokféle biztonsági rács közül lehet válogatni: van amit falhoz kell rögzíteni, van ami önfeszítő rendszerű. Nézd meg, hogy ahova te szeretnéd elhelyezni, oda melyik típusú rögzítés a praktikusabb.

A biztonsági rácsok ajtajai gyermekbiztos zárral vannak felszerelve, hogy a gyerekek még véletlenül se tudják kinyitni.

Konnektorvédők

A babák kíváncsisága nem ismer határokat. Amint elindulnak, szeretnének mindent felfedezni. A konnektorok pedig előbb-utóbb mindig a kíváncsiságuk középpontjába kerülnek. Nem is sejtik, hogy ezzel mekkora veszélynek teszik ki magukat.

A konnektorok általában olyan magasságban vannak, amit egy kúszó-mászó baba már gond nélkül elér. Ha egy pillanatra is leveszed róluk a szemed, máris ott teremnek egy konnektor mellett, és fennáll az áramütés veszélye. Ilyen helyzetben nyújtanak nagy segítséget a konnektorvédők.

bababiztos otthon 3

Ezekből lehet kapni olyat, amik egyszerű dugók, ún. biztonsági vakdugók. Ezek megakadályozzák ugyan, hogy a baba belenyúljon a konnektorba, de emellett igazából használni sem lehet a konnektort, vagy legalábbis nem kényelmesen. Merthogy egy kiszedő „kulcs” kell hozzá.

Ennél sokkal praktikusabbak azok a konnektorvédők, amelyek egy elfordítható retesz segítségével ugyanúgy védik a babát, de a felnőttek mégis kényelmesen tudják használni a konnektort.

Szekrényzárak, fiókzárak

A babák előszeretettel pakolják ki a szekrények, fiókok tartalmát. Ez nekik legalább olyan jó szórakozás, mint bármilyen más játék. Amíg ártatlan kipakolásról van szó, addig legfeljebb bosszúságot okoz és mindennapos feladat lesz a rendrakás. De ha a fiókban olyan dolgok vannak, amik nem jó ha a baba kezébe kerülnek, az már más tészta.

A gyógyszeres szekrény tartalma abszolút tabu, így a biztonság kedvéért a legjobb, ha ezt a szekrényt vagy fiókot teljesen elzárod a babától. A tisztítószereket is tartsd olyan helyen, amihez nem tud hozzáférni a baba!

A szekrényzárak és a fiókzárak pontosan azt a célt szolgálják, hogy a babák ne tudjanak egy-egy szekrény vagy fiók tartalmához hozzáférni vagy esetleg magára rántani.

bababiztos otthon 4

Sajnos időnként hallani olyan balesetekről, amikor a babák magukra borítják a szekrényt. Ez részben azért fordulhat elő, mert a gyerekek kihúzzák a fiókokat, belekapaszkodnak és máris ott a baj, felborul a szekrény. A fiókzár ilyen helyzetben is tud segíteni, de persze a tökéletes megoldás az, ha magát a szekrényt is falhoz rögzíted.

Sarokvédők, élvédők

Meglepődnél milyen sok éles sarok, él leselkedik a kúszó mászó vagy éppen már járni tanuló babára. Egy-egy rossz mozdulat vagy megbillent egyensúly és máris dől a baba. Ha puhára esik, akkor többnyire sérülés nélkül megússza, de ha pont egy bútor saroknak ütközik az már sérüléshez is vezethet. Ezt pedig jobb elkerülni!

A sarokvédők és az élvédők segítségével meg tudsz szabadulni az otthonod minden éles pontjától. Általában puha szilikonból, gumiból vagy habszivacsból készülnek, így tudják tompítani az ütést és egy egyszerű ragasztószalaggal feltehetőek.

Tűzhelyvédők, tűzhelyzárak

A mai modern sütők ajtaja már nem melegszik át, de akinek régebbi modellje van, annak minden egyes sütés fejfájást okozhat. Az átmelegedett sütő ajtó könnyedén megégetheti a gyermek kezét. És azt is jobb elkerülni, hogy a baba a tűzhelyen lévő forró edényhez nyúljon vagy éppen bekapcsolja a tűzhelyet. Ezek mind-mind potenciális veszélyforrások.

Ezeket a baleseteket tűzhelyvédők és tűzhelyzárak segítségével egyszerűen kivédheted.

Fő a biztonság!

Amint a babád elindul felfedezni a környezetét, rögtön látni fogod, hogy mennyi olyan része van az otthonodnak, ami veszély forrása lehet. Bármennyire is vigyázol rá, elég egy óvatlan pillanat és már megtörténik a baj. Bár nem tudsz mindent kivédeni, de azért sokat tudsz tenni a babád épségéért csupán azzal, hogy a lakásban megszünteted a potenciális veszélyforrásokat.

A bababiztos otthon védi a babád épségét és te is sokkal nyugodtabban töltheted a napjaidat, hiszen nem kell állandóan azon stresszelni, hogy a gyermeked megint a lépcső közelében ólálkodik vagy éppen a fiókot rántja magára stb.

Tedd otthonod biztonságossá, hogy elejét vedd az otthoni baleseteknek és hogy a gyermeked biztonságban legyen!

FORRÁS: brendon.hu

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

A szenvedélyek bűvöletében

Több vicces posztot is láttam mostanában, mémeket arról, hogy a szülők nem tudják, hogy tanszereket vegyenek vagy inkább még több bort, hiszen megint bizonytalanságot kelt a negyedik hullámról áradó kommunikáció. Megosztok pár gondolatot, ami szubjektíven felmerült bennem ezzel kapcsolatosan, hiszen orvos nem vagyok.

Elegáns nőiesség?

Szaranya A férjem szerint manapság már nem igazán létezik ilyen fogalom. Én szeretnék ennél optimistább lenni, de az tény, hogy ritka. Vajon miért veszik ez el? Emlékszem, mikor drága jó nagymamám 80 éves elmúlt már, de mikor elindultak nagypapámmal sétálni (inkább…

Dekoráljunk falmatricával a gyerekszobában!

Szaranya 5 részes cikksorozatunkban a MÖKKI design faldekorációs szakértői segítenek körüljárni a falmatricával való dekorálást. Az első részben megnézzük, kiknek ajánljuk a falmatricát és mikor érdemes inkább más dekorációs eszközt választani.   Az üres falak…

Carpe diem vs valóság

Szaranya Hogy vannak most a szülők valójában a másfél éve tartó vírus helyzet hatására? Kivel tudnak erről beszélni? Mi az elvárható és hol vannak a határaink? Mit tegyünk, hogy elég jól legyünk mindezek ellenére vagy közepette?   Mi történt 2020 februárja óta?   A…

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a…

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye…

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004….

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól…

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa…

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak…

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,…

Elfogadás a szülők felé

Rossz szemmel néznek rád, amikor a gyermeked őrjöng? Otthon gyakran tépelődsz, amikor volt egy vita a családban? Kerülöd a családi összejöveteleket? Eltitkolod a családtagok elött a nehézségeket? Sajnos mindezek azt mutatják, hogy a családokban sokan nem éreznek kellő…

Mit is jelent a “kiégés”? Milyen jelekre érdemes odafigyelni

Gyakran halljuk, olvassuk, benne van a köztudatban a “burnout” kifejezése. Miben lehet “kiégni”? Szerintem bármiben, amit az ember rendszeresen csinál…:-) Az általam, a témában legjobbank tartott könyvben sincs “definíció”.  Talán a legegyszerűbb megfogalmazás,…

Gyerkőcök az oviba, anya vissza dolgozni. Vagy mégsem?

Amikor megjön a határozat vagy csörög a telefon… Érzelmi cunami. És rengeteg kérdés, bizonytalanság. Aggodalom a gyermekért és magunkért, borul a rendszer és a rutinok, megannyi tervezni, intézni való, és végre talán egy covid mentes nyár, élvezni kéne az utazást,…

Dühroham? Hiszti? Mi történik a gyerekemmel?

Megjelenik előtted is a kép? Ott állsz a gyermekeddel egy hatalmas áruház kellős közepén. Ő egy játékot AKAR,TELJES ERŐBEDOBÁSSAL és te nem tudod neki eljuttatni jól az üzenetet, hogy azt most nem viszitek haza…ÉS AKKOR ELSZABADUL A POKOL: csápolás, sírás,…

13+1 tipp a könnyebb mindennapokért

Olyan ötleteket olvashatsz lejjebb, amelyek segítenek abban, hogyan kezeld jól az idődet, avagy miként legyél hatékonyabb, kevesebb energia befektetéssel Ez az a terület, ahol a pontos tervezés és a rugalmasság, a folyamatos önreflexió kéz a kézben jár. Konkrét, a…

Hogyan bátorítsd introvertált gyermeked?

Ha gyermeked félénk vagy introvertált, akkor biztosan tudod, hogy megfelelő tanórán kívüli tevékenység megtalálása kihívást jelenthet… A népszerű csapat sportok, iskola utáni programok több szorongást okozhatnak, mint bármi más.

3 ok, amiért ne halogasd, ha gyereked játszani hív

Látod magad előtt? A gyereked játszik a szőnyegen: éppen garázst épít nagyban a kisautóinak. Közben daruzik, brümmög halkan vagy hangosan motyog is hozzá. Egyszer csak hangosan kikiált a játékból: -ANYU! GYERE! És akkor a fejedben elkezdi tekerni a mókuskereket a…

Gyermeknevelési IQ: A szülők 40 százaléka nem büntet

A szülők negyven százaléka arra törekszik, hogy ne büntesse meg a gyerekét, inkább elmagyarázza neki a helyes viselkedést – derült ki az eletrevalogyerek.hu Gyereknevelési IQ elnevezésű online felmérésből. A tesztet háromezer szülő töltötte ki, többségük…

Rugalmasság: Mitől ellenállóbb egyikünk, mint a másikunk?

A rugalmasság olyan mentális tulajdonság, amelyből egyikünknek több jutott, mint másoknak kevesebb. Vannak, akik túlélnek több súlyos nehézséget is, míg mások számára a legkisebb megpróbáltatás is túl soknak bizonyul, akár bele is roppannak. Márpedig az élet nem…

Szívesen kölcsön kérnék egy kis szupererőt, hogy jobb legyen

Néha bizony mindenki elfárad. Ha sokat gyalogoltunk, egyszerűen leülünk pihenni. Ha sokat dolgozunk, akkor lazítunk egy időre. Hogy jobb legyen, és tudjuk tovább folytatni. De ha lelkileg fáradtunk el, akkor mit tehetünk? Kérjünk kölcsön egy kis szupererőt?…

Ez a 7 mondat segíthet a szorongó gyereknek

A szorongás alól nem kivétel sem a gyermek, sem a felnőtt. Az ovis csúfolódás, egy iskolai beadandó, felmérő vagy a munkahelyi, családi gondok is előidézhetik a félelmet. A szülők egyik fő feladata az, hogy enyhítsék gyermekeikben a feszültséget. Lisa Petsinis…

Az őrületbe kergetnek a gyerekeid?

Jól csinálod! – Egy pszichológus üzenete mindenkinek, aki rossz anyának érzi magát Rossz anyának érzed magad, akit néha őrületbe kergetnek a saját gyerekei? Íme a feloldozás egy pszichológustól, akinek üzenetét egy blogger anyuka osztotta meg – minden magában…

Sztárolt gyerekek és a kudarctűrés

SzaranyaEgy szülő számára a gyermeke egy csoda, mindenben a legjobb, legszebb, legfantasztikusabb. Ez így is van rendjén. Gyakran azonban a nevelés során ezt az érzésünket direkt közvetítjük gyermekünk számára, azaz mindent csodálattal figyelünk, amit gyermekünk…

Hisztimanók a családban – avagy mit tehetek, ha manipulál a gyerekem?

Szaranya Bizonyára előfordult már velünk is, vagy másoknál is láthatunk hasonló esetet, mikor egy gyerek hisztizik a boltban, krokodilkönnyeket hullat, mert valamit nem veszünk meg neki, valamit nem kap meg. Ilyenkor gyakran mi is frusztráltak leszünk, és…

„Bezzeg”-gyereknek lenni nem könnyű

SzaranyaBiztosan mi is emlékszünk gyerekkorunkból azokra a bizonyos mondatokra, hogy „Bezzeg a szomszéd Pistike…..”. Észrevétlenül ezek a „Bezzeg”-gyerekek a családunk részei lettek: a „Bezzeg”-gyerek mindig ügyesebben tornázik, mindig szófogadó, csendben tud maradni,…

Segítség! Intézményváltás!

SzaranyaMikor kerülhet erre sor intézményváltásra? Intézményen kívüli tényezők miatt: Az intézmény bezár: Ebben az esetben sajnos nekünk, mint szülőnek nem sok ráhatásunk van arra, hogy az intézményváltás megtörténik vagy nem. Ebben az esetben legfőbb feladatunk, hogy…

Bandázz úgy, hogy te legyél a bandavezér!

Ha családban élsz, gyerekeid vannak, nagyon fontos, hogy olyan pozíciót teremts meg magadnak, ami támogatja, hogy hatékonyan, nyugodtan, boldog légkörben érd el, hogy “vezető szerepbe kerülj”. Tehát gyermekeid könnyedén elfogadják döntéseidet és hagyják magukat…

“Anya, mesélj még!”

“Anya, mesélj még!” “Anya, meséld el még egyszer!” Gyakran hallhatjuk a fenti mondatokat gyermekünktől, és ugyan sokszor érezzük nyűgnek a mesélést, mert fáradtak vagyunk, nézzük meg alaposabban, miért is olyan fontos a gyerekek számára a mese. A mesével elültetjük…

Az elég jó családi nyaralás

SzaranyaMik segítenek abban, hogy emlékezetes és mindenki számára komfortos nyaralása legyen egy családnak? Adok ehhez kérdéseket és bízom benne, hogy válaszokat is. Olyan fogalmakat említek, amiket azt gondolom, nem lehet megkerülni ahhoz, hogy igazán emlékezetesen…

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaRossz és jó konfliktuskezelés – mi a különbség?Egy magánéleti vagy munkahelyi konfliktus rendkívül stresszes lehet, főként, ha nem oldjuk meg, hosszú távra kihatnak lelkivilágunkra, egészségünkre és mindennapjainkra. Ezért fontos, hogy megfelelően megbeszéljük…

Ha úgy érzed rossz anya vagy

ROSSZ ANYA VAGYOK És úgy gondolod, hogy igazad van…ugye? Mert ma elvesztetted a türelmed és kiabáltál a lányoddal. Mert ma elfenekelted a fiad. Mert ma egész délután bekapcsolva hagytad a TV-t, hogy főzhess vagy takaríthass, vagy dolgozz, aludj, vagy csak egyszerűen…