Pár hét, és megszületik a kislányunk, alig várjuk, hogy találkozzunk vele, egyre izgalmasabb, egyre beszűkültebb ez az állapot. Egy pszichológus kollégám mondta korábban, hogy a várandósság önmagában felér egy önismereti folyamattal… és igaza lett. Íme, 11 dolog, amit – ha eltérő súlyozással is, de – minden kismama előbb vagy utóbb megtapasztal. Sári-Kurán Zsuzsa pszichológus írása.

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy minden terhesség más és más, igyekeztem a legjellemzőbb gondolatokat összeszedni, amelyeket a környezetemben élő kismamáknál is tapasztalok.

1. Édes monománia

Sok helyen lehet olvasni, hogy az utolsó hónapokban a kismama tudata beszűkül, a témái megfogyatkoznak, és mindössze egy-két dologra redukálódnak: a szülés és a baba, na, jó… még a vajúdás is. Hááát… ez tényleg így van. Persze szívesen csacsogok közéleti dolgokról, meg a szakma ügyei sem hagynak hidegen, de amikor szóba jön, és beszélhetek kismamákkal, más anyákkal, kisgyerekes ismerősökkel szülésről, vagy éppen hordozásról, az mennyei érzés. Egyik este a férjem elment itthonról, de nem hagyott felügyelet nélkül. A két nagyon rendes rokonunk nem tudta, mire vállalkozik: mondtam, hogy én filmezek… „ó, szuper, akkor majd együtt”. Szülésvideókat néztem a 23 éves sógorommal és a 18 éves unokahúgommal. A videó végén halkan megjegyezte a sógorom: „na, ez a szeretet…”

2. Nőből fecskemadár

A fészekrakó ösztön olyan jelenség volt, amihez szkeptikusan álltam hozzá. A múlt időt hangsúlyozom! Létezik!! Képzelj el a szemed előtt egy cetlit, amire x dolog van felírva, és naponta tízszer legalább felvillan: „héééé, még ezt is meg kell venni, hőmérő nincs még, kimostad a textilpelenkákat? Lemostad a babakocsit?” Nagyjából ilyen, és ehhez hasonló beszélgetések folynak otthon.

3. Vértezd fel magad türelemmel!

A babavárás a másik félnek is próbatétel: egy várandós nőt elviselni sokszor kihívás, és sok megértés szükséges hozzá.

Persze a testi változások általában csak a nőn látszódnak, de a másik fél is vele izgul, vele örül, és vele válik egyre érzékenyebbé. Mégis: jó esetben ő marad a stabil támasz a sokszor ingadozó kismamának. A várandósság a párkapcsolatot is átalakítja, és sokszor váratlan helyzetek elé állíthatja.

4. Túlcsorduló érzelmek

A sírás és a túlcsorduló érzelmek sok kismamánál jelentkeznek. Sokan gyakorlatilag bárhol és bármin képesek pityeregni. Ennek az állapotnak a megértéséhez is hozzá lehet szokni. Amellett, hogy néha nehéz, sok vicces pillanatot is hozhat a mindennapokban.

5. Füstbe ment tervek

Reggel van, felkelek, tervek a fejemben: „akkor azt elpakolom, ezt megfőzöm, elolvasom, megírom, vele találkozom.” Aztán indul a nap, egy ideig tevékenykedem, és nem megy tovább. Muszáj leülnöm, iszonyú meleg van… eleinte baromira dühös voltam, meg csalódott, hogy nem haladnak a dolgok úgy, ahogy szeretném. De cserébe, ahogy leülök, Róza sok-sok mozgással jelzi nekem, hogy ennek ő nagyon örül. Most már egyértelműen érzem, hogy mikor elég neki, és hallgatok is rá. Ismerek olyan kismamát is, akit felpörgetett a babája, nálunk egyértelműen a Slow!-mozgalomra tanít a kislányom, az eddigi aktivitási szintemhez képest. Érdemes a közös igényeitekre figyelni. De ha te pörögnél, és ő hagyja, pörögj nyugodtan!

6. Egyedül nem megy

Sok várandós nőnek nehéz megtanulni kérni (és elfogadni) a napi szintű segítséget. „Add oda a vizet, jajj, leesett a papír, ezt emeld meg, légyszi” Az utolsó három hónapban gyakoriak azok a helyzetek, ahol a segítség elfogadása kikerülhetetlen. Ez gyakran hétmérföldes csizmányival túl van a komfortzónánkon, de valljuk be, sok minden nem megy már egyedül nagy pocakkal. Persze én is felkelek az ágyból is a kecses fókamozgásommal, de tény, hogy sokkal egyszerűbb, ha a férjem segít. Ami nálunk mostanában leesik a földre, az jó ideig ott is marad. Vannak már kikísérletezett mozdulatok, amelyekkel sikerrel járok de bizonyos számú hajoldozás után nem esik túl jól. Bosszantó, de ez van.

7. Másállapot

Jó lenne, ha türelmesebbek és megértőbbek lennénk magunkkal szemben. Egész egyszerűen azért, mivel ez egy „más” állapot, nem várhatunk el magunktól mindet ugyanúgy, mint korábban. Nem megy, fáradékonyabbak lehetünk, x kiló plusz súlyt cipelünk, és egy hormonvonat száguldozik bennünk. Sokszor nagy próba ezzel megbékélni. „Másképp működöm, és ez pont így van jól!” – ezt igen gyakran mondogassuk magunknak.

8. Bátran engedd át a gyeplőt!

Egy volt kliensem mesélte, hogy számára mennyire nehéz volt az ügyek intézésében és a házimunkában is megbízni a párjában. Mondván, azokat ő is el tudja intézni. Kiadni a kontrollt a kezéből, hatalmas önismereti mozzanat volt. A terhesség valóban kontrollvesztettség is jár. Felismertem, hogy nem tudok mindent megcsinálni. Önismereti találós kérdés, hogy mennyire vagy képes megbízni a másikban, és elengedni azt a gondolatot, hogy „csak én tudom jól megcsinálni”. És ez a gyereknevelésre is igaz! Ezt sok nő elfelejti. Lehet, hogy a férjed nem pont úgy altat/játszik, mint te, de ezzel más mintát, lehetőséget is mutat a gyereketeknek, ami nem jobb vagy rosszabb, csak más.

Hagyjuk az apákat is érvényesülni, így leszünk közösen egy család!

9. Ne félj, de készülj fel

Kevés nőt ismerek, aki félelem nélkül indult neki a szülésnek. Ez természetes, azonban egy csomó dolgot nem lehet kontrollálni benne. Persze lehet rá készülni, tájékozódni, de azért mégiscsak egy hatalmas ugrás az ismeretlenbe. Alapvető kérdés: hogyan kezelted eddig a félelmeid? Mit kezdtél eddig a számodra ismeretlen helyzetekkel? Hogy viseled a fájdalmat, és az ehhez kapcsolódó félelmeidet? Mi és ki adhat neked biztonságot ebben a helyzetben?

10. Szeresd a tested így is!

Lábdagadás, aranyér, visszér vagy szimpla hízás… lehet válogatni. Klasszikus kismamás nehézség, hogy a szüléshez közeledve, ahogy belenézel a tükörbe, sokszor az az érzésed támad: nem is te vagy ott, hanem egy bálna… vagy egy anyagorilla… kinek mi. Pusztán a napról-napra kerekedő hasad látványa is elég ahhoz, hogy megszokd: ez is te/ illetve most ti vagytok. Ismerek olyan nőt, akit végig kifejezetten zavart az érzés, hogy olyan, mintha nem is a saját testében lenne, de van olyan is, aki imádja a nagy pocakját, és legszívesebben mindig terhes lenne. Egy biztos, ha valakinek alapból nehézsége volt a saját teste megélésével és elfogadásával, akkor a várandósság alatt ez fokozódhat.

11. Éld meg a pillanataidat!

Akárhogyan is érzed magad, akárhányszor érzed azt, hogy kifordultál önmagadból, nyugtasson a tudat, hogy mindenki másként éli meg a várandósságot, mind testileg, mind lelkileg. És ez így van jól, hiszen nem vagyunk egyformák. Élvezz ki minden pillanatot, mert olyan hamar elmúlik az egész, hogy néhány év múlva csak távoli emlékként fogsz merengeni azon, milyen volt, amikor dagadó lábbal és hányingerrel küzdve toltad fel magad a trolira, hogy ultrahangra siess, és aztán az örömtől remegve nézted a gyermekedet a képernyőn…

Sári-Kurán Zsuzsa

FORRÁS: wmn.hu

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

A szenvedélyek bűvöletében

Több vicces posztot is láttam mostanában, mémeket arról, hogy a szülők nem tudják, hogy tanszereket vegyenek vagy inkább még több bort, hiszen megint bizonytalanságot kelt a negyedik hullámról áradó kommunikáció. Megosztok pár gondolatot, ami szubjektíven felmerült bennem ezzel kapcsolatosan, hiszen orvos nem vagyok.

Elegáns nőiesség?

Szaranya A férjem szerint manapság már nem igazán létezik ilyen fogalom. Én szeretnék ennél optimistább lenni, de az tény, hogy ritka. Vajon miért veszik ez el? Emlékszem, mikor drága jó nagymamám 80 éves elmúlt már, de mikor elindultak nagypapámmal sétálni (inkább…

Dekoráljunk falmatricával a gyerekszobában!

Szaranya 5 részes cikksorozatunkban a MÖKKI design faldekorációs szakértői segítenek körüljárni a falmatricával való dekorálást. Az első részben megnézzük, kiknek ajánljuk a falmatricát és mikor érdemes inkább más dekorációs eszközt választani.   Az üres falak…

Carpe diem vs valóság

Szaranya Hogy vannak most a szülők valójában a másfél éve tartó vírus helyzet hatására? Kivel tudnak erről beszélni? Mi az elvárható és hol vannak a határaink? Mit tegyünk, hogy elég jól legyünk mindezek ellenére vagy közepette?   Mi történt 2020 februárja óta?   A…

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a…

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye…

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004….

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól…

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa…

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak…

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,…

Elfogadás a szülők felé

Rossz szemmel néznek rád, amikor a gyermeked őrjöng? Otthon gyakran tépelődsz, amikor volt egy vita a családban? Kerülöd a családi összejöveteleket? Eltitkolod a családtagok elött a nehézségeket? Sajnos mindezek azt mutatják, hogy a családokban sokan nem éreznek kellő…

Mit is jelent a “kiégés”? Milyen jelekre érdemes odafigyelni

Gyakran halljuk, olvassuk, benne van a köztudatban a “burnout” kifejezése. Miben lehet “kiégni”? Szerintem bármiben, amit az ember rendszeresen csinál…:-) Az általam, a témában legjobbank tartott könyvben sincs “definíció”.  Talán a legegyszerűbb megfogalmazás,…

Gyerkőcök az oviba, anya vissza dolgozni. Vagy mégsem?

Amikor megjön a határozat vagy csörög a telefon… Érzelmi cunami. És rengeteg kérdés, bizonytalanság. Aggodalom a gyermekért és magunkért, borul a rendszer és a rutinok, megannyi tervezni, intézni való, és végre talán egy covid mentes nyár, élvezni kéne az utazást,…

Dühroham? Hiszti? Mi történik a gyerekemmel?

Megjelenik előtted is a kép? Ott állsz a gyermekeddel egy hatalmas áruház kellős közepén. Ő egy játékot AKAR,TELJES ERŐBEDOBÁSSAL és te nem tudod neki eljuttatni jól az üzenetet, hogy azt most nem viszitek haza…ÉS AKKOR ELSZABADUL A POKOL: csápolás, sírás,…

13+1 tipp a könnyebb mindennapokért

Olyan ötleteket olvashatsz lejjebb, amelyek segítenek abban, hogyan kezeld jól az idődet, avagy miként legyél hatékonyabb, kevesebb energia befektetéssel Ez az a terület, ahol a pontos tervezés és a rugalmasság, a folyamatos önreflexió kéz a kézben jár. Konkrét, a…

Hogyan bátorítsd introvertált gyermeked?

Ha gyermeked félénk vagy introvertált, akkor biztosan tudod, hogy megfelelő tanórán kívüli tevékenység megtalálása kihívást jelenthet… A népszerű csapat sportok, iskola utáni programok több szorongást okozhatnak, mint bármi más.

3 ok, amiért ne halogasd, ha gyereked játszani hív

Látod magad előtt? A gyereked játszik a szőnyegen: éppen garázst épít nagyban a kisautóinak. Közben daruzik, brümmög halkan vagy hangosan motyog is hozzá. Egyszer csak hangosan kikiált a játékból: -ANYU! GYERE! És akkor a fejedben elkezdi tekerni a mókuskereket a…

Gyermeknevelési IQ: A szülők 40 százaléka nem büntet

A szülők negyven százaléka arra törekszik, hogy ne büntesse meg a gyerekét, inkább elmagyarázza neki a helyes viselkedést – derült ki az eletrevalogyerek.hu Gyereknevelési IQ elnevezésű online felmérésből. A tesztet háromezer szülő töltötte ki, többségük…

Rugalmasság: Mitől ellenállóbb egyikünk, mint a másikunk?

A rugalmasság olyan mentális tulajdonság, amelyből egyikünknek több jutott, mint másoknak kevesebb. Vannak, akik túlélnek több súlyos nehézséget is, míg mások számára a legkisebb megpróbáltatás is túl soknak bizonyul, akár bele is roppannak. Márpedig az élet nem…

Szívesen kölcsön kérnék egy kis szupererőt, hogy jobb legyen

Néha bizony mindenki elfárad. Ha sokat gyalogoltunk, egyszerűen leülünk pihenni. Ha sokat dolgozunk, akkor lazítunk egy időre. Hogy jobb legyen, és tudjuk tovább folytatni. De ha lelkileg fáradtunk el, akkor mit tehetünk? Kérjünk kölcsön egy kis szupererőt?…

Ez a 7 mondat segíthet a szorongó gyereknek

A szorongás alól nem kivétel sem a gyermek, sem a felnőtt. Az ovis csúfolódás, egy iskolai beadandó, felmérő vagy a munkahelyi, családi gondok is előidézhetik a félelmet. A szülők egyik fő feladata az, hogy enyhítsék gyermekeikben a feszültséget. Lisa Petsinis…

Az őrületbe kergetnek a gyerekeid?

Jól csinálod! – Egy pszichológus üzenete mindenkinek, aki rossz anyának érzi magát Rossz anyának érzed magad, akit néha őrületbe kergetnek a saját gyerekei? Íme a feloldozás egy pszichológustól, akinek üzenetét egy blogger anyuka osztotta meg – minden magában…

Sztárolt gyerekek és a kudarctűrés

SzaranyaEgy szülő számára a gyermeke egy csoda, mindenben a legjobb, legszebb, legfantasztikusabb. Ez így is van rendjén. Gyakran azonban a nevelés során ezt az érzésünket direkt közvetítjük gyermekünk számára, azaz mindent csodálattal figyelünk, amit gyermekünk…

Hisztimanók a családban – avagy mit tehetek, ha manipulál a gyerekem?

Szaranya Bizonyára előfordult már velünk is, vagy másoknál is láthatunk hasonló esetet, mikor egy gyerek hisztizik a boltban, krokodilkönnyeket hullat, mert valamit nem veszünk meg neki, valamit nem kap meg. Ilyenkor gyakran mi is frusztráltak leszünk, és…

„Bezzeg”-gyereknek lenni nem könnyű

SzaranyaBiztosan mi is emlékszünk gyerekkorunkból azokra a bizonyos mondatokra, hogy „Bezzeg a szomszéd Pistike…..”. Észrevétlenül ezek a „Bezzeg”-gyerekek a családunk részei lettek: a „Bezzeg”-gyerek mindig ügyesebben tornázik, mindig szófogadó, csendben tud maradni,…

Segítség! Intézményváltás!

SzaranyaMikor kerülhet erre sor intézményváltásra? Intézményen kívüli tényezők miatt: Az intézmény bezár: Ebben az esetben sajnos nekünk, mint szülőnek nem sok ráhatásunk van arra, hogy az intézményváltás megtörténik vagy nem. Ebben az esetben legfőbb feladatunk, hogy…

Bandázz úgy, hogy te legyél a bandavezér!

Ha családban élsz, gyerekeid vannak, nagyon fontos, hogy olyan pozíciót teremts meg magadnak, ami támogatja, hogy hatékonyan, nyugodtan, boldog légkörben érd el, hogy “vezető szerepbe kerülj”. Tehát gyermekeid könnyedén elfogadják döntéseidet és hagyják magukat…

“Anya, mesélj még!”

“Anya, mesélj még!” “Anya, meséld el még egyszer!” Gyakran hallhatjuk a fenti mondatokat gyermekünktől, és ugyan sokszor érezzük nyűgnek a mesélést, mert fáradtak vagyunk, nézzük meg alaposabban, miért is olyan fontos a gyerekek számára a mese. A mesével elültetjük…

Az elég jó családi nyaralás

SzaranyaMik segítenek abban, hogy emlékezetes és mindenki számára komfortos nyaralása legyen egy családnak? Adok ehhez kérdéseket és bízom benne, hogy válaszokat is. Olyan fogalmakat említek, amiket azt gondolom, nem lehet megkerülni ahhoz, hogy igazán emlékezetesen…

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaRossz és jó konfliktuskezelés – mi a különbség?Egy magánéleti vagy munkahelyi konfliktus rendkívül stresszes lehet, főként, ha nem oldjuk meg, hosszú távra kihatnak lelkivilágunkra, egészségünkre és mindennapjainkra. Ezért fontos, hogy megfelelően megbeszéljük…

Ha úgy érzed rossz anya vagy

ROSSZ ANYA VAGYOK És úgy gondolod, hogy igazad van…ugye? Mert ma elvesztetted a türelmed és kiabáltál a lányoddal. Mert ma elfenekelted a fiad. Mert ma egész délután bekapcsolva hagytad a TV-t, hogy főzhess vagy takaríthass, vagy dolgozz, aludj, vagy csak egyszerűen…