Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Tesóféltékenység

Nincs kőbe vésve, de jó eséllyel előfordulhat, hogy a nagyobb féltékeny lesz a kicsire. Az is lehet, hogy az eddig kedves, vidám gyerkőc hirtelen hiszti-masinává változik. Talán rá sem ismersz majd. Dührohamok, kitörések, sírások, esetleg csapkodás. Néha szeretgeti egy kicsit, puszilgatja, játszik vele, majd megüti, rádobálja a játékokat. 

Nem lehet előre megjósolni, hogyan fog a nagy reagálni a pici érkezésére. Még akkor is előfordulhatnak a fentiek, ha felkészítettétek a nagyot a testvérke érkezésére.

Mit tehetsz?

Találd meg azokat az időablakokat (például a pici alvásidejében), mikor tudsz időt szánni a nagyobbra. Mikor kizárólag rá figyelsz, vele játszol, összebújsz vele az ágyon, a kanapén. Éreznie kell, hogy törődsz vele, hogy ugyanúgy szereted. Legyen mindig ő a középpontban. A több puszilgatás, több ölelgetés még sosem volt ilyen fontos, mint ebben a kritikus időszakban.

Ne aggódj azon, hogy a kicsire kevesebb figyelmed jut! Mert ilyenkor a 2-3 éves szeretetigénye szinte végtelen, nincs olyan, hogy túl sokat adsz belőle neki, viszont a pici még jól elvan “kevesebb” figyelem mellett is. Később, ha már nagyobb lesz, nála is eljön az anyacsakazenyém időszak. (Nem is beszélve a dackorszakról, ami egy plusz nehezítő tényező 2 kisgyerek mellett).

Szopizási logisztika

Hogyan fogsz tudni a nagyobbal törődni, mikor a kicsinek enni adsz? Keress valamilyen játékot a nagytesónak arra az időszakra, amíg a pici szopizik. Gyurma, színes ceruzák, bármi, amivel szívesen elvan. Kezdetben nyögvenyelős lesz, de előbb-utóbb megszokja, hogy szoptatás alatt nem tudsz ide-oda rohangálni.

A nagymamával és apával is szokjon össze a nagyobb

Már a baba megszületése előtt szokja meg a nagyobbacska, hogy az édesapjával, a nagymamájával, esetleg más rokonnal, barátnővel is tölt időt nélküled, tőlük is fogad el ételt. Ez hatalmas könnyebbség lesz majd, ha érkezik az új családtag, mert így a nagytesó nem érzi majd úgy, hogy elveszített téged. 

Legalább 6 hét szükséges egy gyereknek ahhoz, hogy megszokja a változásokat és egyszerre csak egy új dolog kerüljön a képbe, különben megzavarodik. Tehát bármin szeretnétek változtatni, jó előre tervezzétek meg!

Ki kivel aludjon?

A szakemberek azt javasolják, hogy az újszülöttet érdemes veletek egy szobában (de nem egy ágyban) altatni, hiszen így könnyebben, gyorsabban tudsz neki éjjel is enni adni. Ha a pici ágyacskáját közvetlenül a Ti ágyatok mellé teszitek, csak ki kell nyújtani a karodat ahhoz, hogy megszoptasd. Így nem riad majd fel az egész család, mikor az újszülött enni kér. Ha baba külön ágyacskában szundikál, még véletlenül nem történhet tragédia. A fő veszély ilyenkor a fulladásveszély a nagy dunyhák és takarók miatt, illetve az, hogy te vagy a pici apja esetleg ráfekszik a babára. Ennek persze minimális az esélye, de jobb biztosra menni.

A nagyobb aludhat veletek továbbra is. Ha azonban szeretnéd külön szobába tenni őt, a kistesó érkezése előtt legalább 6 héttel történjen meg a “költözés”. Különben úgy érzi, hogy ő kimarad valamiből és fokozza a testvéri féltékenységét. Ha ennek ellenére visszabújik hozzátok az éjszaka folyamán, vagy eleve nem akar külön aludni, engedjétek meg neki az együttalvást. Ez jót tesz a lelkecskéjének. 

A két gyerkőc akkor aludjon csak egy szobában, ha jó alvók és nem ébresztik fel egymást.

Néma anyának gyerek sem érti a szavát

Nem szabad lebecsülni a gyerekkel való párbeszédet! Beszélgess minél többet a nagyobbal. Türelmesen készítsd fel a baba érkezésére, legyél kedves, tanítsd meg rá, hogyan bánjon a kistesóval, beszéljetek hozzá együtt, mikor még a pocakodban van és születése után is.

A kicsi gyerekek gyakran még nem tudja kontrollálni a mozgását, ezért előfordulhat, hogy akaratlanul is durván nyúl a babához. Semmiképpen se szólj rá, inkább irányítsd a kis kezét, mondd el neki, hogy a picik mennyire szeretik, ha simogatják őket. Tanítsd a nagyobbat és lássa azt is, Te hogyan nyúlsz a tesójához. Akár egy plüss állaton is gyakorolhattok!

A napi rutin a legfontosabb

Minden napotoknak legyen egy váza, amire lehet építkezni. Ha a nagyobb és majd a pici is megtanulja, hogy mikor és mi után mit csináltok, megszokják, s sokkal flottabbul megy majd minden. Az etetés, fürdetés, altatás, játékidő, mesélés stb. egy rendszer szerint történjen. Az egymásutániság a legfontosabb nem pedig az, hogy konkrétan mit hány órakor csináltok!

Szuperanya pedig nem létezik

A bűntudat, az önmarcangolás szinte biztosan veled lesz, de meg kell tanulni feldolgozni, hogy nem lehetsz “tökéletes” (az anyukád, anyósod, szomszédod stb. elvárásaid biztosan nem tudod megugrani és nem is kell!). Nem mindig leszel türelmes, néha elrontasz valamit, néha kiabálsz és néha kiborulsz. Vagy sírsz. Vagy dühös leszel az egész világra és legszívesebben elvonulnál egy sötét sarokba. Vagy a Karib-szigetekre. 

Sőt, még az is lehet, hogy a két gyerkőc lefektetése után szánsz egy kis időt a párodra/férjedre. Vagy magadra. 

Igen, tudjuk, az #énidő a háborítatlan, gyermek nélküli nő luxusának tűnik és különben is, rossz anya, aki magával is szeretne törődni. Ez nem igaz! A boldog, kiegyensúlyozott nő a legjobb anya (oké, tudjuk, hogy ez egy picit utópisztikus, de biztosan érted a lényegét). És hidd el, egy egészen picit lecsíphetsz magadnak is a napból. Legyen ez a fürdőszobában töltött 15 perc, vagy egy fél óra, mikor a férjed/anyukád/anyósod felügyeletére van bízva a 2 csöppség. 

Nem csak anya vagy, hanem nő és feleség is

Ha nem is minden nap, de minden héten szánj egy kevés időt arra, hogy relaxálj, feltöltődj és nem utolsó sorban a nőiességedet is ápold. A szülés miatt a tested megváltozik, ez természeteses. A korai ráncok, a striák, a megnyúlt bőr, a narancsbőr vagy a rajtad ragadt plusz kilók – nincs édesanya, aki ezek közül valamelyik miatt ne bosszankodna. Bár manapság nagyon divatos mindezt elfogadni, de nem kell szeretni! Normális, ha szeretnéd visszanyerni a régi formád és amint a gyerkőcök nagyobbacskák lesznek, ismét kicsit ápolni a nőiességedet, és elcsábítani a férjedet. Ez mellesleg a házasságotokat is megerősíti! Hiszen a párod is vágyik az érintésedre, neki is szüksége van rád.

Az arcod, nyakad, dekoltázsod ápolására ajánljuk az Anti-aging arcápoló komplexet, ami hidratáló hialuronsavval, feszesítő kollagénnel és elasztinnal tölti fel tápanyagra éhes bőröd. Az alove vera segíthet a hámsejteknek megújulni, a plankton EPS klinikailag igazoltan halványítja a ráncokat már 15 perc alatt, az argán és olíva olaj puhítja, ápolja a bőrt.

Ha nem vársz babát és már nem szoptatsz, kezdd el feltölteni kollagén és hialuronsav raktáraidat kollagén itallal belülről is! A kollagén ugyanis egy olyan rugalmas fehérje, ami a bőr feszességéért és az ízületek rugalmasságáért felel, a hialuronsav pedig vizet köt meg, így hidratálhatja a bőrt és kenést adhat az ízületeidnek. Akár a narancsbőrtől is segíthet könnyebben megszabadulni (persze ehhez fontos a megfelelő életvitel is). A Collagen Cocktail Komplex kollagén ital egy napi adagja 9.600 mg kollagént tartalmaz, ami több kutatás alapján is  a szükséges mennyiség. A mai napig ez az egyetlen Érték és Minőség Díjat nyert kollagénes étrend-kiegészítő! 

A kollagén mellett hialuronsavat, elasztint is tartalmaz és került még bele a fiatalságért felelős A-vitamin is, illetve C-vitamin, ami segít a kollagén felszívódásában, termelődésében. Mindkét vitamin antioxidáns (megkötik a károsító szabad gyököket). A cink helyrehozza a károsodott sejteket, a biotin a bőr, a haj és körmök egészségét adhatja vissza, megelőzheti az őszülést és serkentheti a hajnövekedést (ez szülés után különösen jól jön majd. 

Ha pedig még kellemesebben szeretnéd feszesíteni a bőröd, próbáld ki a The CollAging Coffee Blend-et, Európa első olyan kávéját, amibe kollagén és hialuronsav is került. A 100% arabica kávé granulátumot csupán forró vízzel kell feloldani és máris fogyaszthatod – ugye, milyen gyors és kényelmes 2 gyerkőc mellett? 

Sok örömet és persze türelmet a 2 gyerkőc mellett!

Írta: Bús Tímea – CollagenCocktail