Szaranya

Mik segítenek abban, hogy emlékezetes és mindenki számára komfortos nyaralása legyen egy családnak? Adok ehhez kérdéseket és bízom benne, hogy válaszokat is. Olyan fogalmakat említek, amiket azt gondolom, nem lehet megkerülni ahhoz, hogy igazán emlékezetesen érezzétek magatokat ebben a néhány napban.

Mit jelent a nyaralás?

A nyaral szavunk természetesen a nyár szóból alakult ki és azt jelenti, hogy: TÁVOLI HELYEN PIHENNI. Sokszor felszisszennek a pihen szóra a kisgyerekes ügyfeleim. Nem, nem lesz egy nyaralás olyan, mint még gyerekek nélkül volt, de azt gondolom, hogy tudunk pihenni is és feltöltődni is ezekben a napokban. A nyaralás a gyerekek egyik legszebb emlékei közé szokott tartozni, így kiemelten fontos, hogy ilyenkor megkapják-e ezt az életre szóló élményt. 

Ehhez szükségünk van tudatosságra, tisztánlátásra, önismeretre. Hoztam Nektek néhány megmozgató, előretekintő kérdést, amik segíthetnek az elég jó nyaralás megvalósításában:

Tudatosság és tisztánlátás:

 • milyen célja(i) van(nak) a nyaralásnak?
 • milyen fő értékeket akarok átadni a gyerekeimnek?
 • hogyan szeretnék haza jönni a nyaralásból?
 • milyen tevékenységek szolgálják ezt?
 • milyen anyagi erőforrásaink vannak ehhez?
 • mi fér ebbe bele és mit kell elengednünk?
 • mi az, amikre szükségünk lesz a nyaralás alatt NAGYON, közepesen és kevésbé. 
 • Elég, ha csak a „nagyon” fontos dolgokat visszük?

Önismeret: 

 • ki extravertáltabb és ki introvertáltabb a családban: hogyan lehet megadni egyiknek a társasági feltöltődést, másiknak az egyedüllétet, nyugalmat
 • anya mikor, hogyan, mennyit pihen?
 • apa mikor, hogyan, mennyit pihen?
 • mikor tudnak nyugodtan beszélgetni egymással napi fél órát legalább a szülők?
 • a gyerekeket ismerve, kinek mi a legfontosabb egy nyaraláson?
 • a szülőknek mi a legnagyobb vágya, mi történjen meg mindenképpen ebben a néhány napban?
 • mi lesz más a nyaralás után, ha a céljainkat elérjük ezekben a napokban?

„A hegyi út (…) olyan, mint a kutya vacsorája. Egyszer rossz, máskor rosszabb, és ha esik az eső, pár napra el is tűnik, mint az öregek vénája, de épp ez a jó benne, hogy nem könnyű kimenni a hegyre.” Bödőcs Tibor

Gyerekek nélkül sem, de gyerekekkel biztosan nem lesz minden tökéletes. Légyszi, amikor csomagolsz TEDD BE A HUMORÉRZÉKEDet is!

A közös tervezés csodákra képes. Ha tudjuk ezekre a kérdésekre a választ, akkor egyrészt már elkezdődik a nyaralás folyamata, a ráhangolódás, az örömteli közös várakozás, másrészt ebben a kb. fél órában, akár vacsora közben, után mindenki tudja, hogy mire számíthat majd az utazás során. Ismerni fogják a családtagok, hogy mi az, amit ő meg fog tudni valósítani és mi az, amiben támogatni érdemes a családtagjait, hogy jól érezzék magukat. Egy ilyen kommunikációval nő mindenkinek az önértékelése, hiszen megkérdezték, van befolyása a történésekre, tud tervezni. Higgyük el, hogy már egy kisgyermeknek is sokat ad az, ha beszélgetnek vele arról, hogy mit szeretne, mire van szüksége.

Készíthetünk egy közös szófelhőt is a nyaralás előtt: egy nagy lapra mindenki felírja azokat a szavakat, amelyekre a leginkább vágyik a nyaralásban. Át lehet beszélni, hogy mi az, ami ebből most megvalósítható. 

Készülhet egy másik a nyaralás után is: mi az, ami a legtöbbet adta, ami a legszebb emlék a családtagok számára. Ebből látható lesz az is, ami sikerült és az is, ami nem. A tudatosítás része, hogy a sikertelen vagy konfliktusos eseteket is utólag átbeszéljük: mit tanultunk ebből? Mit csinálnánk másképp?

Ezek apró 15-30 percek, azonban megtanítják a családot az együttműködésre, elfogadásra, a fejlődési szemléletmódra, hogy a tudatosság segíti a hatékonyságot és hogy MINDANNYIAN FONTOSAK VAGYUNK. Egy elég jó családban ez a legfontosabb érték: szeretek haza menni, mert ott úgy vagyok jó, ahogy vagyok. 

Ha betennél a bőröndödbe egy önismereti könyvet, akkor támogatnálak ebben például a sajátommal: Az #önazonosanya egy coaching szemléletű = kérdező, elfogadó, nem megmondó kézikönyv, amely segíti az elakadásaid önálló feldolgozását vagy a felismerést, hogy miben kérj segítséget akár tőlem, akár más mentális szakembertől. Készítettem hozzá egy párkapcsolati füzetet is, amelyben 25 téma van, amelyeket hasznos szülőknek megbeszélniük és azokban egymást támogatniuk. Kapsz olyan üzeneteket is, amelyek megerősíteni fognak abban, hogy Te vagy a szülőséged szakértője!

Augusztus 31-ig 1000Ft kedvezmény a Babadirect kuponkóddal!!!

Mindenkinek ÖNAZONOS nyaralás kívánok!

Dayfly Kriszti

https://dayflykriszti.hu/dayfly-konyv/

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...