Rád vártam

Számomra a családi fotózás sokkal inkább dokumentarista fotózás, semmint pontosan beállított pózok sokasága. Legjobban azt szeretem, ha észrevétlen maradhatok, mint egy légy a falon (vagy egy pillangó a faágon, ha szabadtéren fotózunk). Hagyom, hogy a család saját dinamikája érvényesüljön, nem szólok bele, nem feltétlenül ültetem őket le egy kanapéra, sőt inkább arra ösztönzöm őket, hogy mozogjanak szabadon. Ahhoz, hogy a fotózás könnyed hangulatú legyen és az eredmények természetes hatást keltsenek pár dologra érdemes odafigyelni:

  • Hova nézzek?

Sokkal könnyebb felszabadultan nézni a kamerába, ha nem kell a kamerába nézni. Vagyis nem én, a fotós vagyok a középpont, nem velem kell foglalkozni. A legjobb képek mindig akkor születnek, amikor a családtagok egymásra néznek, egymásra nevetnek vagy akár grimaszolnak.

  • Irány a szabadba! 

Nagy híve vagyok a kültéri fotózásnak, ami egyáltalán nem időjárásfüggő, talán csak egy kis elszántság és rugalmasság kell hozzá (fel lehet jó melegen is öltöztetni a csemetéket és magunkat is). Akár a saját kertetek is remek helyszín lehet, de a jól bevált Városliget, Margitsziget, Hármashatár-hegy mindig jó választás. 

  • Fotózás otthon?

Sokan ódzkodnak attól, hogy a saját otthonukban fogadják a fotóst. Pedig ezeken a képeken szinte sohasem a lakás berendezési tárgyain van a hangsúly, azok általában szépen beleolvadnak a háttérbe, szinte nem is látszanak. Viszont az önfeledten játszó gyerekek és az őket szeretettel figyelő szüleik annál inkább. 

  • Legyen nálatok a kedvenc játék 

Ha stúdióban fotózunk, és kisgyerekkel érkeztek a fotózásra, mindig hozzátok el a kedvenc játékát, mindegy, hogy annak színe illeszkedik-e a stúdió berendezéséhez. A lényeg, hogy a gyerek komfortosan érezze magát. Ha feloldódik, akkor a stúdióban lévő játékok úgyis sokkal izgalmasabbak lesznek, de addig is van mibe „kapaszkodni”.

  • Házirend a stúdióban

A gyerekek nyugodtan ehetnek, ihatnak, rohangálhatnak a stúdióban is, természetesen a berendezésre vigyázni kell, de egy kis játék mindig belefér. 

  • Csak lazán!

Legyetek bevállalósak, bohóckodjatok a gyerekekkel együtt! Ehhez remek „kellék” az ún. family box, amibe beülve, bebújva, abból át/kinyúlva és aztán a képek összemontírozásával vicces képek készülhetnek. 

 

https://gingerphoto.hu

https://facebook.com/gingerphoto.hu

https://instagram.com/gingerphoto.hu

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...