Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Pedig a grillezésből igazi családbarát programot lehet varázsolni, ha betartasz pár szabályt és így az egész család – az anyukát is beleértve – élvezni fogja a sütögetést.

Az előkészítés a grillezés szíve-lelke

Ha mindent alaposan előkészítesz és a grillezésnél már tényleg csak arra kell figyelned, hogy ne kapjon oda semmi, a siker garantált. Talán a legfontosabb, hogy minden szükséges eszköz és persze az ételek is kéznél legyenek, így nem kell majd állandóan ki-be járkálnotok. Ez egyrészt kevésbé fárasztó, másrészt így a kicsiket szemmel tudod tartani, miközben az udvaron/kertben hancúroznak.

Eszközök, amik jól jöhetnek:

  •  sütő kesztyű / konyharuha, hogy meg tudd fogni a forró fémet is
  • nyársak, hosszabb nyelű villák a kiszedéshez
  • tányérok (amire kiszeditek a kész ételeket)
  • tálak és alátétek az ételektől átforrósodott tényároknak, esetleg alutálaknak
  • evőeszközök
  • poharak
  • alufólia
  • és persze egy vödör víz / homok, hogy azonnal tudj oltani, ha szükség lenne rá

Ne feledkezz meg a székekről, asztalkáról sem, amire az alapanyagokat pakolod.

Pácolás, salátaöntet, előkészületek

A grillezés előkészületeinek nulladék lépése, hogy amit csak lehet, előre bepácolsz és felaprítasz. A legtöbb húsnak kb. 2-6 órára van szüksége ahhoz, hogy magába igya az ízanyagokat. Figyelem, sót ne tegyél a pácba, mert az vizet von el! Bőven elég közvetlenül a grillezés előtt megsózni a husikat.

Ha teheted, üveg- vagy fémedénybe kerüljenek a pácolt húsok, mivel a műanyagba befülledhetnek, ráadásul mérgező vegyületek oldódhatnak az ételekbe. 

Mivel a család legkisebb tagjai rendszerint elég finnyásak, a részükre készítsetek egyszerűbb, kevésbé fűszeres ételeket. A csirkeszárny és csirkemell, vagy a kukorica tutira sikert arat majd a gyereknép körében. Jó választás még a virslik, kolbászkák, esetleg a sajtos szendvics.

A salátaöntet is elkészülhet előző este, vagy reggel, viszont frissen öntsd majd nyakon vele a salátákat! A legegyszerűbb és talán a gyermekek számára is megfelelő öntet az olívaolaj-citromlé 3:1 arányban elkeverve, esetleg zöldfűszerekkel gazdagítva.

Csak a forró grillhez ne engedd őket!

Ez talán magától értetődő, de a nagy munkában el-el kalandozhat az ember figyelme. Ezért beszéljétek meg, hogy mindig legyen egy felnőtt a grillnél! Ti, felnőttek is figyeljetek egymásra és a gyerekekre is!

Még véletlenül se tedd olyan helyre a grillállványt, ami a gyerekek játék-kereszttüzébe kerülhet. Az állvány biztosan álljon, ne tudjon felborulni! Ügyelj arra is, hogy ne legyen éghető anyag (pláne nem a gyerekek játékai!) a forró grill vagy a tűz közelében.

A tűz felélesztéséhez ne használj vegyszereket, inkább vedd elő a jó öreg gyufát (amit aztán gondosan tegyél el a picik látóköréből).

Vond be a gyerekeket is!

Hidd el, sokkal jobban fogják élvezni az egész mókát, ha nekik is van feladatuk! A nagyobbak akár késsel is darabolhatnak (persze felnőtt felügyelete mellett!), a kisebbekre pedig a veszélytelenebb feladatokat bízhatjuk. Tekerjék be ők a virslit bacon-be, reszeljenek sajtot, fűszerezzék meg a pácot, segítsenek kihordani az ételeket vagy vegyenek részt a saláta összeállításában.

Az italt se felejtsétek el

A cukros kóla, és alacsony gyümölcstartalmú ivólék helyett dobjatok össze házi limonádét, amiben a kicsik is segíthetnek! Legyetek kreatívak és bátran tegyetek a limonádéba mindenféle gyümölcsöt, nem kell csak citrusféléket használni. Málna, szeder vagy almaszeletek is gazdagíthatják a hűs italt. Ha előző este “bekeveritek” a limonádékat, a grillezés még kevesebb gonddal jár majd.

+1 tanács a grillezés után

Egy hosszú este a szabadban nem csak fárasztó, de a bőrödet is megviseli. A meleg, a füst, a napsütés szárítanak, a pórusaidba pedig kosz kerül, ahol zsírosabb bőr, könnyen begyullad, így pattanások alakulhatnak ki. Ezért grillezés után a szokottnál is jobban figyelj oda a bőröd megfelelő ápolására! Az arcodat tisztítsd meg alaposan, de ne csak vízzel! Olyan szivacsot válassz, aminek finom szálai nem dörzsölnek és nem sértik meg az arcbőröd. Válassz természetes anyagokból készült lemosót, esetleg használj bőrradírt az egész testeden és lefekvés előtt hidratálj. Ha zsíros a bőröd, akkor azért, ha pedig száraz, akkor azért. Ha csak egyszer használsz hidratálót, akkor este kend fel, mert a bőröd éjjel újul meg és a krém sokkal hatékonyabban fejti ki a hatását.

Meleg szívvel ajánljuk az Anti-aging arcápoló komplexet, amit érzékeny bőrre is javaslunk, reggel és este is használhatod. Pillanatok alatt beszívódik és selymes érzést hagy maga után. Különleges hatóanyagai révén rugalmassá és hidratálttá varázsolja az arcod, a nyakad, a dekoltázsod és az ún. plankton EPS-nek köszönhetően már 15 percen belül képes kisimítani a ráncokat. Természetes hatóanyagai miatt kismamáknak is ajánljuk.

írta: Bús Tímea (Collagen Cocktail https://collagencocktail.hu/)