AZ ÚJ ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ FONTOSABB TÉNYEZÔK

Dohányzás

Az általános, jól ismert károsító tényezők mellett a dohányzás csökkenti a férfiak megtermékenyítő képességét, a nőknél pedig a beágyazódás sikerességét, növeli a vetélés, a méhen belüli elhalás, a koraszülés esélyét. A méhlepény nem tudja megszűrni az anyai keringésben meglévő szén-monoxidot és nikotint (hogy csak a két legközismertebb káros anyagot említsük a sok közül), mely egy cigaretta elszívásakor a szervezetbe kerül – még

passzív dohányzás esetében is. A magzat gyakrabban van kitéve fejlődési rendellenesség kialakulásának, a rendszeres oxigénhiány és a magas szén-monoxid szint miatt az agy és más fontos belső szervek alulfejlettségének, a méhen belüli súlynövekedés elmaradásának (200–250 g).

Ráadásul a bölcsőhalál előfordulásának is nagyobb a kockázata, ha az anya dohányzott a várandósság alatt. Hogyan segíthetjük a leszokást, hogyan kezdjünk hozzá?

A korai életszakasz hosszú távra alapozza meg a gyermek egészségi állapotát. Minden kismama törekszik arra, hogy a legjobb formában, egészségi állapotban legyen, gyermekével együtt. Ezért, ha leszokott a dohányzásról, az egész család nyertes lesz! A passzív dohányzás később is komoly veszélyt jelent, mind az Önök, mind a gyermek egészségére: kevésbé jól fejlődik, érzékenyebb lesz a légúti-, fül-, torokbetegségekre. Ha még nem sikerült leszoknia a fogamzást megelőzően, úgy bizakodhat abban, hogy a várandósság ideális időszak a változtatásokra. A legtöbb dohányzó nő a koravárandóssági érzékenység miatt megundorodik a cigaretta és a kávé szagától. Vannak, akiknek ennyi is

elég, többet nem kívánnak rágyújtani, sőt, kerülik az ilyen környezetet. Abban az esetben, ha mégsem közéjük tartozik – bár tudjuk, hogy nem könnyű lemondania – ezekkel a jól bevált lépésekkel könnyebbé teheti a várt sikert:

FIGYELEM! Várandósság alatt a dohányzás és alkohol fogyasztás káros hatással van a magzat egészségére!

 

 • Győzze meg párját, amennyiben ő is dohányzik, hogy együtt tegyék meg ezt a lépést. Támogassák egymást az elhatározásban! Gondoljon gyermekére, a méhen
 • belül fejlődő piciny teremtményre. Ez sokat segít!
 • Fontos az erős elhatározás! Tűzzön ki egy közeli napot, amikortól véglegesen abbahagyja a dohányzást! Jelölje be a naptárban és ragaszkodjon ehhez a naphoz! Mondja el mindenkinek, hogy leszokott a dohányzásról, így mások is megerősítik majd döntését!
 • A végleges leszokás napjáig csökkentse fokozatosan az adagot és csak félig szívja el a cigarettát! 
 • A meghatározott nap előtt dobjon ki minden tárgyat, ami a dohányzásra emlékezteti! Jelöljön ki „nemdohányzó” területeket otthonában! 
 • Mindig csak a mai nappal törődjön! A nap végén jutalmazza meg magát valamilyen egészséges csemegével, menjen el sétálni, tornázzon, ússzon, végezzen lazító és légzőgyakorlatokat. 
 • Főzzön valami különlegeset, hallgasson zenét, olvasson szórakoztató könyveket, újságot!
 • Keressen elfoglaltságokat, amelyek elvonják a figyelmét a dohányzásról!
 • Kerülje a dohányosok társaságát és utasítsa el, ha cigarettával kínálják!
 • Ügyeljen a rendszeres, helyes étrendre, fogyasszon több zöldséget, gyümölcsöt! Jobban fogja élvezni és érezni az ételek ízét. 
 • Gyűjtse össze a megtakarított (nem dohányzásra költött) pénzt és vásároljon magának, férjének, a babának valamit belőle!
 • Soha ne higgye azt, hogy egy cigaretta nem jelent visszaszokást! Ha kísértést érez, olvassa el a leszokás előnyeiről készített listáját! Kérjen védőnőjétől, környezetétől megerősítést!

Az alkohol veszélyei

A cigarettához hasonlóan az alkohol is átjut a lepényen, így bekerül a magzat vérkeringésébe. Ez káros a magzat egészségére. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alkoholisták gyermekei sok esetben magzati alkohol tünetegyüttessel születnek. Az alkohol káros hatással van idegrendszerükre, fejlődésükre.

Minél többet iszik egy kismama, annál nagyobb a kockázat a magzatra nézve. Az alkalmankénti szeszesital fogyasztás különösen veszélyes. Mi után nem tudjuk, hogy milyen mennyiségben káros az alkohol a várandósság során, a jelenlegileg jobb tanács az, hogy a várandós kismamák kerüljék az alkoholt.

Kábítószerek

A drogok rendkívül károsak a magzat egészségére, vetélést és halvaszületést okozhatnak. Amennyiben alkalmanként, vagy rendszeresen használ drogot, forduljon bizalommal szakorvoshoz, hogy a baba és az Ön egészsége a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Meg kell beszélni a további szükséges kezeléseket, mind a terhesség, mind a szülés alatt, mind a baba megszületését követően!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.